Elias Läderach ze Szwajcarii zwyciężył w tegorocznej edycji World Chocolate Master. Reprezentujący Polskę Michał Iwaniuk zajął wysoką, 7. lokatę.
Rozgrywany co dwa lata międzynarodowy konkurs World Chocolate Masters, organizowany pod patronatem marki Cacao Barry, uznawany jest za najbardziej prestiżową rywalizację poświęconą sztuce czekoladziarskiej i już sam start w finale tej imprezy stanowi duże osiągnięcie. Przypomnijmy, że w poprzednich latach udało się to m.in. Mariuszowi Burittcie, Danielowi Staroniowi i Łukaszowi Aniołowi, a w tym roku na mistrzostwach wystartował Michał Iwaniuk (na zdjęciu). Cukiernik na co dzień pracuje w Airport Hotel Okęcie, gdzie odpowiedzialny jest m.in. za brand Czekolada Café. Udział w zawodach zapewnił sobie wygrywając regionalne eliminacje, a w samym finale, który rozegrano na przełomie października i listopada podczas Salonu Czekolady w Paryżu, musiał konkurować z 19 czekoladziarzami z Australii, Niemiec, Chin, USA, Belgii, Holandii, Szwajcarii, Rosji, Wielkiej Brytanii, Singapuru, Japonii, Francji, Danii, Meksyku, Hiszpanii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Korei Południowej, Włoch i Maroka.
Tegoroczna, siódma już edycja międzynarodowego konkursu odbywała się pod hasłem „Futuropolis”, a zadaniem uczestników mistrzostw było zaprezentowanie, jaką według nich rolę w niedalekiej przyszłości będzie pełnić czekolada w wielkich miastach. Oprócz wyglądu i smaku tych prac jurorzy oceniali także kreatywność i pomysłowość twórców. Najwięcej punktów zdobył Szwajcar Elias Läderach, który wyprzedził Francuza Yoanna Lavala oraz Florenta Cheveau ze Stanów Zjednoczonych.