Zwycięzcą tegorocznej polskiej edycji Gelato Festival zorganizowanej w Warszawie zostały wegańskie lody Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką stworzone przez Piotra i Adam Lubockich ze szczecińskiego Artisan.
Podczas dwudniowej imprezy, którą odwiedziło ok. 3 tysiące gości, wyłoniono polską reprezentację, która zakwalifikowała się do kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters, którego finał zaplanowano na 2021 rok. Aby jednak wystartować w światowym finale trzeba dobrze wypaść w konkursie International Day, który odbędzie się we Włoszech za 2 lata. Szanse na to mają: Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowski z Gdańska – autorzy lodów Paolo Fruits Chocolate, Mateusz Olszewski z Ząbek – twórca lodów o smaku kremówki, Peter Bertoti z Pruszkowa, który przygotował lody o smaku czarnej porzeczki, Szymon Musialski z Ostrowa Wielkopolskiego – autor lodów Biała czekolada z granatem i pistacjami, Tomasz Szypuła z Baborowa i jego lody Cud miód orzeszki oraz wspomniani już Piotr i Adam Lubocki (na zdjęciu).
W ramach konkursu Gelato Festival przyznano też nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos. Zdobyła ją Paulina Salamończyk z Gliwic, która oferowała klientom produkt o smaku twarożku kokosowego z salsą morelową. Z kolei wspomniany już Mateusz Olszewski otrzymał Złotą Szpatułkę – nagrodę w konkursie Tonda Challenge, który polegał na tym, aby przygotować porcje lodów o wadze jak najbardziej zbliżonej do 60 gramów.