Współczesny rynek konsumencki oczekuje produktów prozdrowotnych, funkcjonalnych i oczywiście smacznych. W cenie są też wyroby niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju – bez względu na to czy przyjmą się na stałe, czy też będą tylko sezonowym hitem.
Oryginalności nie można odmówić producentom mieszanek lodziarskich i cukierniczych, ale także firmom, które w swoje miksy zaopatrują piekarzy. Oto przykłady trzech, stosunkowo nowych koncentratów pozwalających wyprodukować niepowtarzalne bochenki.
Interesującą propozycję dla piekarzy ma firma backaldrin, która jako pierwsza wprowadziła na nasz rynek mieszankę chlebową z dodatkiem kurkumy. Pieczywo ze sproszkowanym korzeniem tej rośliny wyróżnia się nie tylko wyjątkowym kolorem i smakiem, ale także prozdrowotnymi właściwościami.
Kurkuma znana jest już od tysięcy lat, z powodzeniem była stosowana w medycynie ajurwedyjskiej sięgającej czasów starożytnych Indii. Korzeń tej rośliny wykazuje właściwości przeciwzapalne, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi, a nawet może ochronić przed chorobami nowotworowymi. Mieszanka KurkumaMix pozwala przygotować atrakcyjne ciasto wykazujące dużą stabilność podczas fermentacji i charakteryzujące się dobrym rozrostem w trakcie pieczenia – informuje producent miksu.
Inną oryginalną tegoroczną nowością jest mieszanka chlebowa firm KOMPLET Polska dedykowana do wyrobu pieczywa z dodatkiem słodkich ziemniaków. Koncentrat KOMPLET Batata 35 umożliwia produkcję wypieków o niepowtarzalnym smaku, lekkim miękiszu i chrupiącej skórce.
Nie mniej interesujący w smaku jest chleb wypieczony z Mixu z Mąką Konopną firmy Lesaffre. Zalety mąki pozyskiwanej z odtłuszczonych i zmielonych ziaren konopi, to m.in. brak glutenu, skrobi, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Są w niej za to tłuszcze Omega 3 i Omega 6, sporo witamin, a także cenne białko, które – jak dowodzą badania naukowe – jest znacznie łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce znajdujące się w mięsie, jajach czy produktach mlecznych. Mąka konopna bardzo dobrze działa na organizm człowieka przez obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia krwi i niwelowanie objawów zapalenia stawów. Jest także cennym źródłem energii i przyspiesza metabolizm, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom prowadzącym aktywny tryb życia, uprawiającym jogging, ćwiczącym na siłowni itp.
Lekko zielonkawa mąka konopna nadaje się do każdego rodzaju wypieków (również słodkich) i może być spożywana nawet przez dzieci i osoby starsze. Ponieważ czysty produkt z konopi nie wzrasta przy pieczeniu, wymagane jest jego połączenie z inną mąką. W przypadku stosowania mieszanki firmy Lesaffre, producent zaleca dozowanie 1:10 w stosunku do mąki pszennej.
Artykuł z Bake & Sweet, czerwiec 2018