Dla każdego coś smacznego

Dla każdego coś smacznego

O kilka nowości, nie tylko dla piekarzy i cukierników, wzbogaciła się w ostatnim czasie oferta firmy Uldo. Znajdziemy w niej także coś dla gastronomów.

Mowa o uniwersalnej mieszance Uldo Kruche Lux, która daje możliwość produkcji różnorodnego asortymentu. Jak informuje producent, odpowiednia kompozycja składników umożliwia wytwarzanie zarówno typowych słodkich ciast kruchych i blatów, jak również pasztecików o wielu wytrawnych smakach. Miks sprawdza się m.in. w produkcji tego typu słonych przekąsek, które są wypiekane bezpośrednio w punktach sprzedaży i oferowane klientom na ciepło. Mieszanki można użyć zarówno

przy produkcji ręcznej, jak i zautomatyzowanej, np. na multidropach.

W segmencie nowości piekarskich na uwagę zasługują dwie mieszanki do pieczywa drobnego, które umożliwiają wypiek produktów o oryginalnych smakach.

Uldo Bułki z Aronią i Wiesiołkiem to miks do pieczywa mieszanego na bazie mąk pszennej, orkiszowej, żytniej oraz mąki z wiesiołka. Dodatkowo produkt został wzbogacony aronią bogatą m.in. w witaminę C.

Oryginalne w smaku są też wypieki z kompozycji Uldo Bułki z Chrzanem i Burakiem (na zdjęciu). To pszenne pieczywo wzbogacone suszonymi warzywami (ponad 20 % chrzanu i blisko 8 % buraków) umożliwia wytwarzanie bułek z czystą etykietą, które wyróżniają się słodkawym smakiem i delikatnym aromatem chrzanu. Mają sprężysty i wilgotny miękisz o ciekawym zabarwieniu oraz chrupiącą skórkę.

W ostatnim okresie firma Uldo powiększyła także swój asortyment dodatków wypiekowych o nowoczesny preparat Uldo Volum Max, który doskonale wpisuje się w standardy stawiane komponentom do produkcji pieczywa z czystą etykietą. Polepszacz o niewielkim dozowaniu (0,5 %) może być stosowany do wyrobu szerokiej gamy pieczywa: bułek o różnych formach, bagietek, chlebów. Wpływa na znaczne zwiększenie objętości produktu gotowego, a także poprawia jego strukturę i przedłuża świeżość wypieków.

Nowym uniwersalnym komponentem do ciast drożdżowych jest mieszanka Uldo Bułki Mleczne Lux. Można po nią sięgnąć przy produkcji m.in. słodkich bułek mlecznych, tradycyjnych drożdżówek, rogali, chałek czy ciast z owocami. Nadaje im odpowiedni kształt i sprężystość, a także pozwala wydłużyć świeżość wyrobów gotowych. Miksu można używać m.in. przy produkcji metodami rzemieślniczymi, podczas mrożenia ciasta, a także przy stosowaniu technologii odroczonego rozrostu.

W segmencie mieszanek dla cukierników nowością wspomnianego producenta jest miks Uldo Czekoladowe PROFIT. Doskonale nadaje się do produkcji różnorodnych słodkich wypieków, w tym także ciast deserowych i popularnych muffin. Charakteryzuje się ciemną barwą, wyrazistym czekoladowym smakiem oraz wilgotnym i puszystym miękiszem – wymienia Uldo.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019