Gdy kęs ciasta spada na wagę…

Gdy kęs ciasta spada na wagę…

Decydując się na kupno wagi do małej piekarni lub niewielkiej pracowni cukierniczej, trzeba dokładnie przeanalizować nie tylko zakres i dokładność ważenia, ale także szereg innych cech, które okazują się bardzo ważne podczas codziennej eksploatacji tych urządzeń.

Na polskim rynku jest dostępnych obecnie co najmniej kilkadziesiąt kompaktowych urządzeń ważących, które z powodzeniem znajdą swoje miejsce w niewielkim zakładzie produkującym pieczywo i ciasta. Pozornie nie różnią się od siebie niczym szczególnym, dlatego też dużą rolę przy podjęciu decyzji związanych z zakupem wagi odgrywa atrakcyjna cena. Wiele tych urządzeń ma jednak liczne udogodnienia, które – nawet jeśli nie na obecnym etapie produkcji, to być może w przyszłości – znacznie ułatwią i przyspieszą prace.

Wszystkie wagi posiadają obudowę z wytrzymałego tworzywa sztucznego lub stali chromoniklowej, co gwarantuje ich długą żywotność, odporność na korozję i – co bardzo istotne – łatwość utrzymania w czystości. Przy produkcji spożywczej higiena ma ogromne znaczenie, dlatego też powinno się szczególną uwagę zwrócić na to, by kształt i budowa urządzenia pozwalały na łatwe jego umycie.

Przydatną cechą jest możliwość podwójnego zasilania. W małych zakładach piekarsko-cukierniczych ważenie często odbywa się tam, gdzie jest na to miejsce lub tam, gdzie pracownikowi jest wygodniej. Dlatego też konieczność korzystania wyłącznie z prądu sieciowego może być utrudnieniem, gdyż na stole lub pod nogami piekarza plącze się kabel zasilający od wagi. Niemal wszystkie małe urządzenia mają więc wbudowany akumulator. Przed wyborem wagi powinno się jednak sprawdzić na jak długo on wystarcza. Są nowoczesne urządzenia, które z baterią popracują maksymalnie kilkanaście godzin, a są i takie, które trzeba ładować co 100 godzin. Większość wag w standardzie ma funkcję automatycznego wyłączania, gdy przez pewien czas nie jest używana – pozwala to na oszczędność akumulatora.

Podczas pracy w piekarni nie bez znaczenia jest także wielkość i czytelność wyświetlacza LED. Warto wiedzieć, że niektóre modele wag mają bardzo przydatną funkcję stopniowej regulacji jasności wyświetlacza, dzięki czemu wskazane na nim wartości są wyraźne i czytelne.

Z uwagi na specyficzne warunki pracy w naszej branży ważne są też inne właściwości, które urządzenia ważące powinny posiadać.

Trzeba pamiętać o tym, że wysoka temperatura w pomieszczeniu produkcyjnym może mieć wpływ nie tylko na dokładność ważenia, ale także na żywotność samego urządzenia. Większość wag ma jednak dosyć dużą tolerancję temperaturową – zazwyczaj od kilku do + 40ºC. Są też i takie urządzenia, które z powodzeniem mogą pracować w temperaturach ujemnych.

Inną istotną zaletą niektórych wag jest też ich wodo- i pyłoszczelność. Takie urządzenia są nie tylko odporne na uszkodzenie elementów elektronicznych w wyniku zapylenia mąką, ale również zdecydowanie łatwiej się je myje.

Przy wyborze wagi, piekarze często zwracają przede wszystkim uwagę na to, jak wielkie kęsy ciasta będą mogli ważyć i z jaką dokładnością, a nie myślą o wytrzymałości urządzenia na wstrząsy i uderzenia. W piekarnictwie na porządku dziennym jest przecież rzucanie kęsów na wagę, a nie ich delikatne kładzenie na szalce. Trzeba więc pamiętać, aby wybierane urządzenie było odporne na przeciążenia – najlepiej do ok. 150 % nośności.
Za wiele udogodnień trzeba dodatkowo zapłacić. Niektóre wagi w podstawowej wersji ich nie mają, ale na życzenie piekarzy i cukierników mogą zostać dostosowane do indywidualnych potrzeb. Zazwyczaj wiąże się to z kosztami rzędu kilkudziesięciu złotych, ale gdy takie specjalne funkcje mają rzemieślnikowi ułatwić pracę warto się zastanowić nad tą dodatkową inwestycją.

Opcjonalnie wybrane modele wag mają na przykład możliwość sumowania składników receptury. Funkcja ta pozwala na oddzielne ważenie kilku produktów w jednym naczyniu z możliwością odczytu na bieżąco sumarycznej wartości masy wszystkich dotychczas ważonych składników. Ilość składników może być dowolna, ale ich łączna masa nie może przekroczyć zakresu wagi. Z kolei funkcja „progów” daje możliwość porównania wyniku ważenia z dwoma wcześniej zaprogramowanymi wartościami: progiem dolnym i górnym. Informacja o tym, czy coś waży za dużo lub za mało jest podawana zarówno na wyświetlaczu, jak też sygnałem dźwiękowym.

Niektóre urządzenia mają także możliwość pracy w dwóch zakresach dokładności. Wynik ważenia małych obciążeń jest wówczas pokazywany na mniejszej działce, a w przypadku cięższych produktów – na większej. Przełączanie zakresów ważenia odbywa się automatycznie.

Bez względu na to, czy urządzenie ma służyć do bardziej lub mniej dokładnego ważenia, powinno posiadać certyfikat HACCP, a także – jeżeli jest to waga importowana – możliwość legalizacji na terenie Polski i Unii Europejskiej.

Artykuł z Bake & Sweet, grudzień 2018