Niedoceniany składnik ciast i deserów

Niedoceniany składnik ciast i deserów

Na rynku zaopatrzenia branży cukierniczej niewiele jest mieszanek i komponentów do ciast, tortów oraz deserów o kawowym smaku. A przecież po „małą czarną” każdego dnia sięgają miliony Polaków, którzy podkreślają, że robią to właśnie dla specyficznego smaku, jaki kryje się w nasionach z owoców kawowca.

Do konsumpcji kawy przyznaje się około ¾ Polaków. Większość naszych rodaków wskazuje na to, że pije gorące napoje przede wszystkim dlatego, że im smakują. Czy z tego samego powodu równie chętnie sięgaliby po kawowe ciasta, ciastka, czekolady, pralinki i inne cukiernicze rarytasy? Być może, ale raczej trudno to stwierdzić na przykładzie stosunkowo niewielkiej liczby takich wyrobów, jakie znaleźć można na polskim rynku spożywczym.

Od kilku lat rewelacji nie ma też w sektorze gotowych komponentów, takich jak mieszanki wypiekowe. Co prawda, co jakiś czas pojawia się coś nowego, co ma ułatwić pracę cukiernikom i uatrakcyjnić ofertę ich zakładów, ale kawowych półproduktów nadal jest niewiele w porównaniu do wyrobów o smakach waniliowych czy kakaowych.

Firma AKO w segmencie mieszanek ciast biszkoptowo-tłuszczowych proponuje cukiernikom Babkę Kawową, którą przygotowuje się metodą jednofazową. Koncentrat pozwala uzyskać wyroby o interesującym smaku i zapachu, które mogą być serwowane klientom np. w postaci deseru podawanego z bitą śmietaną, kremem budyniowym lub tortowym, jak również z owocami – podpowiada producent mieszanki.

Na ekstraktach kaw naturalnej i zbożowej bazuje 100 % miks Babka Kawówka firmy Eco Trade, który nadaje się zarówno do produkcji tradycyjnych babek piaskowych, jak również innych ciast biszkoptowo-tłuszczowych o aromatycznym, puszystym miękiszu.

Do gotowych mieszanek ciast o kawowym smaku należy też miks Ciasto Cappuccino produkowany przez firmę Credin. Jego receptura powstała w oparciu o ekskluzywne surowce – zapewnia producent wymieniając m.in. ekstrakt kawy naturalnej wzbogacony odpowiednio wyselekcjonowanym aromatem kawy, pełnotłuste mleko w proszku, naturalny preparat mleczny z kajmakową nutą, a także naturalny aromat słodkiej śmietanki z prawdziwą wanilią. Zalety mieszanki to przede wszystkim łatwa i szybka produkcja (ciasto miesza się tylko 2 minuty), puszysty i równomierny miękisz o charakterystycznym kawowo-beżowym kolorze oraz możliwość wszechstronnego zastosowania wspomnianej kompozycji w codziennej produkcji cukierniczej.

Do szybkiego przygotowywania biszkoptowo-tłuszczowych wypieków dedykowana jest również Sandia o smaku Cappuccino – koncentrat od firmy Zeelandia. Cukiernicy mogą z niego korzystać zarówno przy wyrobie babek, jak również blatów do ciast deserowych. Jedne i drugie wypieki cechuje smak i aromat o delikatnej nucie kawy z mlekiem, a także delikatny miękisz o brązowej barwie.

W ubiegłym roku oferta cukiernicza Zeelandii wzbogaciła się o mieszankę Ciasta Kawowego z dodatkiem mielonej kawy Arabica. Jest ona długo prażona na styl włoski, przez co nadaje wypiekom pełnię smaku i wykwintności. Dla wzmocnienia i podkreślenia aromatu do miksu dodano również kawę rozpuszczalną. Obie te kawy cechuje niska kwasowość, a cały miks wypiekowy technolodzy Zeelandii opracowali zgodnie z formułą E-Limited.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019