Perłowe, błyszczące

Perłowe, błyszczące

Od kilku lat wśród surowców, z których na co dzień korzystają cukiernicy, a zwłaszcza dekoratorzy, ważne miejsce zajmują barwniki nadające gotowym wyrobom głębię kolorów i niepowtarzalny perłowy efekt.

Polskim producentem takich barwników jest firma Food Colours, która ma w swojej ofercie m.in. jadalne posypki pudrowe Edible Pearl. Znajdują one zastosowanie przede wszystkim w dekoracji tortów w stylu angielskim, w przygotowywaniu ozdób cukierniczych (np. kwiatów, figurek i detali), przy pokrywaniu form do czekolady czy przy zdobieniu karmelu. Mogą być aplikowane na sucho lub na mokro. Ponieważ pigmenty te nie są rozpuszczalne (w odróżnieniu od innych barwników), można je z powodzeniem mieszać np. z galaretkami, czekoladami i innymi produktami zawierającymi wodę lub tłuszcze, a także dodawać do przezroczystych żeli lub nieprzezroczystych marcepanów czy mas cukrowych, uzyskując tym samym efekt mienienia. Pigmenty charakteryzują się wysoką siłą krycia oraz zapewniają blask dekoracjom – informuje firma Food Colours. W ofercie firmy jest aż kilkadziesiąt odcieni Edible Pearl. Wszystkie z tych barwników to komponenty bezglutenowe, większość jest bezazowa (AZO Free).

Uzyskanie perłowego, metalizowanego efektu dekoratorskiego gwarantują też inne komponenty wspomnianego producenta. Jego barwniki proszkowe można stosować do dekorowania ręcznego z pomocą pędzelka, jak również do pracy z aerografem. Food Colours ma w ofercie proszki w kolorach srebrnym, starego złota, złota, rubinu i miedzi. Można je stosować powierzchniowo, ale też mieszać z produktami zawierającymi wodę (np. galaretki) i olej (np. czekolady). Można również przygotować farbkę spożywczą przez dodanie proszku do wody ze spirytusem lub przezroczystego lukru.

Inną grupę stanowią barwniki perłowe w płynie przystosowane zarówno do nanoszenia ręcznego jak i do aerografu. W składzie tych komponentów jest m.in. alkohol, co znacznie przyspiesza ich odparowywanie z dekorowanej powierzchni. Barwniki płynne maja zastosowanie m.in. przy dekoracji powierzchni kremów i wyrobów pieczonych, na których tworzą niepowtarzalny efekt połysku. Dostępne kolory to srebro, ciemne srebro, róż, fiolet, ciemna zieleń, żółcień, błękit i czerwień.

Warto w tym miejscu wspomnieć również o nowości, jaką obecnie Food Colours wprowadza na rynek. Jest to pasta dekoracyjna Letter&Lace, która została stworzona z myślą o tak precyzyjnych dekoracjach, jak koronki czy litery oraz po to, aby ułatwić pracę z szablonami dekoracyjnymi. Pasta dostępna w sześciu błyszczących kolorach z pewnością nada niepowtarzalnego blasku dekoracjom cukierniczym.

Perłowe barwniki mają w ofercie także inni producenci. Jednym z nich jest firma JAR Aromaty, która proponuje cukiernikom m.in. pigment bordowy metaliczny, czerwony, miedziany, srebrny, srebrny brokatowy i dwa odcienie pigmentu złotego.

Proszkowe barwniki perłowe opalizujące w kilku kolorach znajdziemy też w ofercie firmy Barbara Luijckx. Dzięki nim można uzyskać efekt metalicznego połysku zarówno na powierzchniach z masy cukrowej i marcepanowej, jak też na wyrobach z czekolady plastycznej. Barwniki, przed malowaniem pędzelkiem, należy wymieszać w odpowiednich proporcjach z roztopionym masłem kakaowym.

Wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe, pozbawione składników modyfikowanych genetycznie i niektórych alergenów są barwniki pyłkowe angielskiej firmy Rainbow Dust (dystrybutorem jest PAN Centrum Słodkiej Dekoracji). Nanosząc je za pomocą pędzelka lub gąbki można uzyskać niepowtarzalne efekty dekoratorskie. Błyszczące proszki z serii Edible Silk, rozświetlone opalizującymi drobinami, mienią się różnymi odcieniami, nadając dekoracjom nie tylko blask, ale też wrażenie wielowymiarowości – zapewnia polski importer. Najczęściej używane są do malowania na sucho na masie cukrowej, ale dobrze sprawdzają się także przy tworzeniu wzorów na polewach.

Do nanoszenia na sucho, jak również do łączenia z roztopioną białą czekoladą lub ugniatania z marcepanem dedykowane są perłowe barwniki spożywcze brytyjskiej firmy Sugarflair Colours. Również te produkty każdy dekorator z łatwością znajdzie na polskim rynku zaopatrzenia sektora cukierniczego.

Artykuł z Bake & Sweet, maj 2018