Szybki sposób na spody do babeczek

Szybki sposób na spody do babeczek

Patrząc na gofrownice i elektryczne urządzenia do wypieku drobnych tartaletek nie trudno o podobne skojarzenia. I nic w tym dziwnego, gdyż oba rodzaje urządzeń działają na takiej samej zasadzie.

Drobne tartaletki ze słodkimi lub z wytrawnymi nadzieniami przez część konsumentów postrzegane są jako produkt interesujący głównie ze względu na swoją wielkość. Cieszą się popularnością zwłaszcza wśród kobiet, które będąc na licznych dietach odchudzających, chętniej sięgają po małe ciasteczka z owocami lub warzywami, niż po sernik, szarlotkę z bitą śmietaną czy tłuściutkiego pączka.

Produkcja tartaletek nie jest skomplikowana. Wymaga jednak od piekarza i cukiernika kreatywności, pomysłowości i dobrze wypieczonych spodów. Te ostatnie można sobie zapewnić korzystając z odpowiednich urządzeń, zwanych potocznie żelazkami. Na polskim rynku może nie ma ich zbyt wiele, ale ten skromny asortyment w zupełności wystarczy.

Tartlet marki Bakon (oferowana przez firmę Hert) wraz ze standardowymi metalowymi formami wypiekowymi pokrytymi specjalnym tworzywem uniemożliwiającym przylepianie się ciasta, pozwala szybko, łatwo i z dużą powtarzalnością wyprodukować spody do mini-tart. Co ciekawe, na wspomnianym urządzeniu oprócz wypieku korpusów babeczek można także robić gofry. Obudowa tzw. żelazka do tartaletek wykonana jest ze stali nierdzewnej, a ruchoma górna pokrywa spinana jest z dolną podstawą specjalnym zamkiem. W obu częściach znajdują się grzałki, które pełną gotowość do pracy, czyli temperaturę 230°C osiągają w ciągu 15 minut. O zakończeniu wypieku informuje sygnał dźwiękowy.

Podobnym urządzeniem jest Tartlet Satellite, z tą jednak różnicą, że pozwala zapisać w pamięci do 10 różnych programów uwzględniających czasy i temperatury wypieków.

Włoska firma Pavoni jest producentem żelazka do produkcji tartaletek o nazwie Cookmatic. Również ta nowoczesna maszyna została tak zaprojektowana, aby dzięki wymiennym wkładom umożliwiała wypiek korpusów o różnych kształtach i rozmiarach. Także ona został wyposażona w elektroniczny układ sterowania z możliwością precyzyjnego ustawienia temperatury grzania. Urządzenie to znajdziemy w ofercie firmy Polmarkus.

Do rzemieślniczego wyrobu korpusów o różnych kształtach m.in. z ciasta kruchego lub francuskiego służy również urządzenie wypiekowe ICB Cook Matic włoskiej firmy ICB Tecnologie (także dostępne na polskim rynku). Jak w każdym tego typu żelazku, wypiek polega na ręcznym umieszczeniu w otworach foremek małych kęsów ciasta i zamknięciu górnej pokrywy. Parametry produkcji można indywidualnie ustawiać na cyfrowym panelu sterowniczym lub wybrać wariant automatyczny. W tym drugim przypadku należy ustawić żądaną temperaturę (maksymalnie 250ºC) oraz czas wypieku (do 10 minut), wcisnąć start, a sygnał dźwiękowy poinformuje o zakończeniu pieczenia. Również i to urządzenie – podobnie jak pozostałe opisywane w tym artykule – jest przystosowane do pracy ciągłej, a więc dedykowane specjalnie dla cukiernictwa i gastronomii. W ciągu godziny jedna osoba może upiec nawet do 600 słodkich spodów babeczek lub korpusów z ciasta słonego, które z powodzeniem można wykorzystać przy produkcji przekąsek o wytrawnych smakach. Są one szczególnie popularne jako przekąski na różnego rodzaju imprezach biznesowych, firmowych, a nawet rodzinnych (np. na weselach).

Artykuł z Bake & Sweet, maj 2018