Nasi medaliści

Nasi medaliści

Renata Martyna, Angelika Chwyć i Ewa Drzewicka zdobyły złote medale na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Mariusz Górecki może pochwalić się brązem, a cała polska reprezentacja kucharzy srebrem.

Rozegrane pod koniec listopada w Luksemburgu mistrzostwa Villeroy & Boch Culinary World Cup 2018, które stanowią integralną część targów gastronomicznych Expogast, zgromadziły w jednym miejscu 750 kucharzy oraz cukierników z całego świata. Startowali oni w różnych konkursach zarówno drużynowych, jak i indywidualnych. Nasza narodowa ekipa, czyli Poland National Culinary Team, zdobyła w Luksemburgu srebro, które jest motywacją do jeszcze cięższej pracy.

Dziękujemy wszystkim tym, którzy trzymali za nas kciuki i nas dopingowali. Cała drużyna dała z siebie wszystko, ciężką pracą potwierdziła swoją klasę – piszą zawodnicy na profilu Facebook.

Jeszcze lepiej powiodło się polskim cukierniczkom startującym w konkursach indywidualnych. Panie pokonały swoje rywalki i wszystkie trzy, czyli Angelika Chwyć, Ewa Drzewicka oraz Renata Martyna, zdobyły najwyższe trofeum. Walka o złoto nie była jednak łatwa. Jak napisała na Facebooku Renata Martyna, autorka 80-centymetrowego eksponatu (na zdjęciu) wykonanego z czekolady plastycznej i masy cukrowej, zdobyty medal to efekt kilku tygodni ciężkiej pracy, niekiedy po 18 godzin na dobę.

-Ilość technik w tej pracy to prawie samobójstwo. 2 500 frędzli, które ma na swoim ubraniu eksponat to był hardcore – przyznaje Renata Martyna.

W indywidualnym konkursie wziął udział także Mariusz Górecki, który do tej pory miał na swoim koncie m.in. tytuł Mistrza Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012, 2. miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry 2016 oraz udział w prestiżowych konkurach, takich jak C3 Chocolate Chef Competition organizowanym przez znaną czekoladziarską firmę Varlhona i w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo w 2013 r. Teraz młody cukiernik może poszczycić się kolejnym zawodowym sukcesem. 24-latek, który na co dzień pracuje w Cukierni Pawlova Pawła Mieszały, zaprezentował w Luksemburgu swój eksponat z cukru, na którym znalazły się m.in. bambusy i krokodyl. Lepsi od Polaka byli tylko dwaj Koreańczycy.

Wszystkim medalistom gratulujemy i w imieniu czytelników magazynu Bake & Sweet dziękujemy za wspaniałe reprezentowanie polskiej sztuki cukierniczej i kulinarnej.

Artykuł z Bake & Sweet, grudzień 2018