Stary obwarzanek, nowe święto

Stary obwarzanek, nowe święto

Pod koniec maja 2018 roku w Krakowie zorganizowano pierwsze Święto Obwarzanka.

Producenci tego tradycyjnego wypieku oferowali go przez dwa dni mieszkańcom Krakowa i turystom, dla których jedzenie obwarzanka jest niemal obowiązkowym punktem programu na trasie zwiedzania grodu nad Wisłą. Święto zorganizowano dokładnie w 522. rocznicę nadania przez króla Jana Olbrachta przywilejów krakowskim piekarzom, na mocy których tylko oni mogli piec obwarzanki i je sprzedawać. Przypomnijmy, że od 8 lat te ręcznie produkowane okrągłe wypieki znajdują się na liście produktów unijnych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym.

Podczas krakowskiego święta można było nie tylko zjeść różne odmiany obwarzanków, ale też nauczyć się ich wytwarzania. Rozstrzygnięto również konkursy m.in. na najładniej upieczony i ozdobiony wypiek oraz na najsmaczniejsze danie z obwarzankiem. Szacuje się, że każdego dnia w Krakowie sprzedaje się ponad 100 tysięcy sztuk tego pieczywa.

Artykuł z Bake & Sweet, czerwiec 2018