Targowa jesień w Poznaniu

Targowa jesień w Poznaniu

Na przełomie września i października w Poznaniu odbyło się kolejne, jedno z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej, HoReCa oraz opakowaniowej i logistycznej w naszym kraju.

W jesiennym bloku obejmującym Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych

Polagra Tech, Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel oraz Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania Taropak wzięło udział ponad 1100 wystawców, a liczba

profesjonalistów, którzy odwiedzili ekspozycję, przekroczyła 42 tysiące.

Najnowsze technologie i mody żywieniowe

Tegoroczna ekspozycja Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra Tech objęła Salon Technologii Spożywczych oraz Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych. W ramach tego pierwszego zaprezentowano maszyny i urządzenia wykorzystywane do wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego, urządzenia chłodnicze, aparaturę kontrolno-pomiarową, a także środki transportu oraz środki higieny i ochrony przed szkodnikami.

Równolegle odbył się Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych ukierunkowany konkretnie na potrzeby technologiczne piekarzy, cukierników i lodziarzy. Zwiedzając ekspozycję, można było obejrzeć całe linie produkcyjne, co umożliwiało profesjonalistom ocenienie ich potencjału i możliwości wykorzystania w reprezentowanych przez nich przedsiębiorstwach.

Tradycyjnie targi były miejscem wielu premier i nowości technologicznych: nowoczesnych maszyn, urządzeń i dodatków do żywności. Po światowej premierze w Niemczech wystawcy po raz pierwszy w Polsce pokazywali je właśnie w Poznaniu podczas tegorocznych targów Polagra Tech.

Na targach przyznano również prestiżowe wyróżnienia: Złoty Medal i Acanthus. Wśród produktów wyróżnionych Złotym Medalem znalazły się: zmywarka Wózkowa MDC – Multi Washer (MDC-Multiwasher, Peters & Nurkowski), mieszanka jaglana o bardzo niskiej zawartości glutenu (Eco Trade), Protein Mix – mieszanka mączna do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade), Sensorist TH PRO – radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS), TrayMotion – system automatycznego załadunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska), TVI GMS 520 / FPS500 (Multivac), UNIFERM FermFresh® Dinkel – świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (UNIFERM Polska).

Z kolei nagrody Acanthus Aureus przyznano wystawcom, którzy najlepiej potrafili zobrazować swoją wizję stoiska w połączeniu ze strategią marketingową. Otrzymały ją przedsiębiorstwa: UNIFERM Polska, Multivac, Pro Ascobloc, Hert, Fenix Systems, GEA Polska, GEA Food Solutions oraz Cream – Profesjonalne Technologie Spożywcze.

Wiedza i wyzwania

Targom towarzyszyły wydarzenia opracowane specjalnie z myślą o profesjonalistach przemysłu spożywczego, szczególnie zaś rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa. Na Forum Piekarskim i Cukierniczym przedstawiciele branży brali udział w warsztatach cukierniczych z wykorzystaniem masy cukrowej i karmelu oraz piekarskich, na których wypiekano bochny chleba z artystycznym zdobnictwem wpisujące się w konwencję, takich wydarzeń jak pierwsza komunia czy wesele.

Natomiast w czasie szkoleń uczestnicy zapoznawali się z najciekawszymi trendami promocyjnymi i metodami sprzedaży dopasowanymi do potrzeb branży spożywczej czy praktycznymi wskazówkami związanymi z wprowadzeniem w życie unijnego rozporządzenia o ochronie danych RODO.

W ramach targów Polagra Tech po raz pierwszy odbyła się gala wręczenia nagród dla

Mistrzów Smaku w kategorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Warto podkreślić, że jest to wyjątkowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku głosowania konsumenci. Równorzędne nagrody przyznawane są we wszystkich polskich województwach.

Święto gastronomii

Targi Polagra Gastro i Invest Hotel miały w tym roku dwie strefy inspiracji. Pierwsza z nich to Galeria Innowacji, znana z nietuzinkowych rozwiązań dedykowanych w szczególności restauracjom. W tym roku zaprezentowano na niej rekordową liczbę rozwiązań, w tym m.in. szafy chłodnicze oparte o innowacyjną nanotechnologię zapobiegającą starzeniu produktów oraz wielofunkcyjne urządzenia dedykowane do lokali o małej powierzchni roboczej. Drugą strefą inspiracji był Invest Hotel Showroom, w którym można było obejrzeć gotowe aranżacje przestrzeni hotelowych przygotowanych w oparciu o wyposażenie pochodzące z oferty wystawców targów.

Kolejny raz targom gastronomicznym towarzyszył Kulinarny Puchar Polski. W tym roku zorganizowano go już po raz 18., lecz po raz pierwszy w historii tytuł najlepszego z najlepszych obronił zwycięzca poprzedniej edycji. Mistrzem ponownie został Bartosz Peter, któremu w tym roku towarzyszył Dawid Wojciechowski. Drugie miejsce zdobyli Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, a na trzecim uplasowali się Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro.

W perspektywie Bakepol – słodkie spotkanie w Krakowie

Wystawcy i zwiedzający już podczas targów byli zapraszani na kolejne przedsięwzięcie organizowane dla branży, czyli na Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol, które w 2019 roku zadebiutują w Krakowie. To największe spotkanie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w przyszłym roku w Polsce odbędzie się w dniach 12-14 września.

MTP. Oprac. TP