Szansa dla polskiej branży gastronomicznej?Aktualności

Szansa dla polskiej branży gastronomicznej?

Rusza Centrum Innowacji Puratos w Warszawie. Polska branża piekarnicza i cukiernicza cieszy się dobrą prasą w kraju i za granicą.…

Żabka Polska partnerem targów POLAGRAAktualności

Żabka Polska partnerem targów POLAGRA

Spotkania z dostawcami oraz klientami i współpraca na rzecz rozwoju biznesu. Żabka Polska została Partnerem największego wydarzenia w branży spożywczej…

Manufaktura Doti oblewa wszystkoAktualności

Manufaktura Doti oblewa wszystko

Skończyły się smakowite „polowania na czekoladowe jajka” – nieodzowny element francuskiej Wielkanocy. Mistrzowie czekoladnictwa starali się dorównać kreatorom mody i…

Ceny pączków rosną, ale zaległości piekarń i cukierni teżAktualności

Ceny pączków rosną, ale zaległości piekarń i cukierni też

Gdy spojrzymy dziś na kolejki ciągnące się do najpopularniejszych cukierni, trudno będzie uwierzyć, że firmy produkujące i sprzedające pieczywo oraz…

Gynste superowoce z GrajfkiAktualności

Gynste superowoce z Grajfki

W tytule nie ma błędów – to śląskie określenie konsystencji syropów z firmy „Grajfka”. Nazwa manufaktury także nawiązuje do śląskiej…

Branża słodyczy stale rośnie, tak jak jej zaległościAktualności

Branża słodyczy stale rośnie, tak jak jej zaległości

Czekoladowe mikołaje, kruche ciasteczka, czy aromatyczne pralinki. Słodycze to obowiązkowy element świąt. Kiedyś większość przygotowywano w domach, dzisiaj wybieramy raczej…

Rozwój i równowaga ze szczyptą emocjiAktualności

Rozwój i równowaga ze szczyptą emocji

Według szybkiego szacunku GUS, w sierpniu 2023 r. ceny żywności w Polsce były o 12,7% wyższe niż w sierpniu roku 2022. Jak, mimo rosnących…

Rosną ceny lodów i zaległości ich producentówAktualności

Rosną ceny lodów i zaległości ich producentów

Lody są drogie jak nigdy dotąd, ale producenci lodów zyskują na tym w małym stopniu. Ich problemy z regulowaniem bieżących…

Przyszłość chleba tkwi w tradycji – wystartował  konkurs Master BakerAktualności

Przyszłość chleba tkwi w tradycji – wystartował  konkurs Master Baker

Chleb, to pokarm,  który towarzyszy nam podczas większości posiłków. Pieczywo kupujemy w sklepikach, w dużych i małych sieciowych placówkach, w…

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?Aktualności

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego.…