Forgot Password

Blog Double Grid

Czym barwić pieczywo?Dodatki i surowce

Czym barwić pieczywo?

Ciemne pieczywo jest przez wielu konsumentów postrzegane jako zdrowsze od białego. Uczciwość wymaga jednak tego, aby pszenne chleby barwione przez…

Mistrz niepokonanyAktualności

Mistrz niepokonany

Kolejny rok z rzędu tytuł Mistrza Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką trafił do Krzysztofa Kaczmarczyka, który na co dzień…

Ostre jak brzytwaUrządzenia

Ostre jak brzytwa

Noże to akcesoria tak powszechne w zakładzie cukierniczym, że mało kto zwraca na nie uwagę. A warto przed ich kupnem…

Co nowego na słodko?Dodatki i surowce

Co nowego na słodko?

Sporo nowych produktów pojawiło się w branży cukierniczej w mijającym roku. Chociaż nie wszystkie z nich zrobiły furorę, jak tego…

Subtelny zapach i smakNowości produktowe

Subtelny zapach i smak

Nowością na cukierniczym rynku jest 100% mieszanka Babka o Smaku Twarogu, która niedawno pojawiła się w ofercie firmy Lesaffre. Miks…

Szybciej znaczy oszczędniejTechnologie

Szybciej znaczy oszczędniej

Istotną zaletą urządzeń załadunkowo-wyładowczych jest oszczędność energii zużywanej do ogrzania pieca. Korzystanie z systemów, które opisujemy w tym artykule, wymaga…

Nie ma miejsca na kompromisyWywiady

Nie ma miejsca na kompromisy

Krzysztof Ilnicki ma na koncie prace w renomowanych restauracjach z gwiazdkami Michelin. W swojej karierze zawodowej kierował zarówno pracowniami w…

Słodki zastrzykTechnologie

Słodki zastrzyk

W okresie wzmożonej produkcji pączków, gdy trzeba bez przerwy nadziewać nawet kilkadziesiąt tysięcy ciastek, gwarancja bezawaryjnej pracy urządzenia jest wręcz…

Czym schładzać ciasto?Technologie

Czym schładzać ciasto?

W okresie letnim stałe kontrolowanie temperatury wyrabianych ciast jest bardzo istotne, m.in. z uwagi na wysokie temperatury otoczenia, panujące w…

Zafoliować i skurczyćTechnologie

Zafoliować i skurczyć

Pakowanie pieczywa i ciast w folie termokurczliwe raczej nieprędko zagości w polskich piekarniach i cukierniach. Ta technologia zabezpieczania delikatnych wyrobów…