Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Kolejny piernikowy rekordWydarzenia

Kolejny piernikowy rekord

Tradycją Święta Chleba i Piernika w Jaworze jest próba bicia rekordu na najdłuższe ciasto piernikowe. Dodajmy, że co roku jest ona udana. Po reaktywacji jaworskiej imprezy, w 2015 roku piernik…

Tradycja godna naśladowania

Pierniki i pierniczki niemal w całej Polsce są nierozerwalnie kojarzone z Bożym Narodzeniem, kiedy to w towarzystwie innych ciast oraz ciasteczek obowiązkowo pojawiają się na świątecznych stołach. Od kilku lat…

Dekorowanie na różne sposobyTechnologie

Dekorowanie na różne sposoby

Przy niewielkiej, rzemieślniczej produkcji kruchych ciastek, niektórzy ich producenci ręcznie ozdabiają swoje wyroby. Ma to jednak swoje minusy. Dekorowanie manualne pochłania dużo czasu i nawet przy rzemieślniczej produkcji może okazać…

Czym myć, aby umyć dokładnieTechnologie

Czym myć, aby umyć dokładnie

Profesjonalne zmywarki do koszy piekarskich coraz częściej stanowią standardowe wyposażenie nie tylko przemysłowych i półprzemysłowych przedsiębiorstw, ale także niewielkich rzemieślniczych piekarni oraz cukierni. Zwłaszcza tych, gdzie szczególną uwagę zwraca się…

Komu jogurt, komu?Pomysł na biznes

Komu jogurt, komu?

Wymyślono go w Korei Południowej, gdzie stworzono recepturę i uruchomiono sprzedaż tego produktu. Szacuje się, że obecnie w tym kraju jedna jogurteria przypada na ok. 50 tys. mieszkańców. Aby osiągnąć…

Jaglane, czyli zdroweDodatki i surowce

Jaglane, czyli zdrowe

Proso znane jest ludzkości od wielu lat, ale gdyby nie moda na tzw. zdrową żywność przypuszczalnie nadal byłoby zapomniane przez piekarzy. Decydując się na produkcję pieczywa lub ciastek z mąką…

Nowe chleby, nowe bułkiDodatki i surowce

Nowe chleby, nowe bułki

Tradycyjnie w grudniu przypominamy czytelnikom naszego magazynu, co nowego w mijającym roku pojawiło się na rynku piekarskim w segmencie mieszanek i dodatków wypiekowych. Interesującymi nowościami, które w mijającym roku zaprezentowała…

Smakosze lubią oryginalnośćDodatki i surowce

Smakosze lubią oryginalność

To wilgotne, delikatnie aksamitne, maślane ciasto najczęściej serwowane jest pod postacią tortu np. z masą serową, ale na bazie Red Velvet z powodzeniem możemy produkować także inne wypieki, np. muffiny.…

Na słodko, na gorącoPomysł na biznes

Na słodko, na gorąco

Biznes kawiarniano-cukierniczy to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów w naszym kraju – twierdzą analitycy badający polski rynek pod kątem rozwoju konceptów sieciowych. Dotyczy to także pijalni czekolady, których odwiedzanie…

Przyjechali z Anglii i wygrali wszystkoWywiady

Przyjechali z Anglii i wygrali wszystko

II Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką za nami. Najlepszym zawodnikiem okazał się piekarz Krzysztof Kaczmarczyk z firmy Polish Baker Ltd – Piekarnia Stary Młyn w Wielkiej Brytanii.…