Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Margaryny na croissantyDodatki i surowce

Margaryny na croissanty

Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z…

Dla każdego coś smacznegoDodatki i surowce

Dla każdego coś smacznego

O kilka nowości, nie tylko dla piekarzy i cukierników, wzbogaciła się w ostatnim czasie oferta firmy Uldo. Znajdziemy w niej także coś dla gastronomów. Mowa o uniwersalnej mieszance Uldo Kruche…

Warto przeczytać w styczniowym numerze…Aktualności

Warto przeczytać w styczniowym numerze…

Ukazał się styczniowy numer miesięcznia „Bake & Sweet”, w którym przeczytacie m.in.: Ostatni dzień lutegoW kalendarzu cukierników jest kilka szczególnych dni w roku, gdy gwałtownie rośnie popyt na określone wyroby,…

POLAGRA – podsumowanie edycji 2021Aktualności

POLAGRA – podsumowanie edycji 2021

W dniach 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony,…

Słodki jubileuszWywiady

Słodki jubileusz

Cukiernia Wojciecha Kozłowskiego obchodzi w tym roku 20-lecie działalności. Jubileusz ten został przypieczętowany oddaniem do użytku rozbudowanego zakładu, który obecnie pozwala produkować większe ilości tortów, ciast i ciastek, z wykorzystaniem…

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?Aktualności

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej…

Świętowanie w całym krajuWydarzenia

Świętowanie w całym kraju

Nastały wakacje, a wraz z nimi okres, kiedy organizowane są różne jarmarki i festyny, którym często towarzyszą imprezy nazywane Dniami Chleba lub Świętami Chleba. Wiele z nich na dobre wpisało…

Bakterie w jajach? To nie problem.Dodatki i surowce

Bakterie w jajach? To nie problem.

Zdaniem piekarzy i cukierników, którzy na co dzień korzystają z płynnych żółtek, białek i mas jajowych, jedną z najważniejszych cech tych półproduktów jest ich jednolita struktura i wodnista konsystencja. Dzięki…

Tam warto pojechaćAktualności

Tam warto pojechać

W listopadowo-grudniowym wydaniu naszego magazynu kilka stron poświęcamy wybranym targom branżowym, które są atrakcyjne dla właścicieli małych i dużych zakładów piekarsko-cukierniczych, a także dla osób zajmujących się rzemieślniczą produkcją lodów.…

Rekordy na słodko, rekordy na słonoWydarzenia

Rekordy na słodko, rekordy na słono

660 kg ważył największy w Polsce tort malinowy, który w Walentynki przygotowano w Chełmnie. Miał kształt serca o wymiarach 5,6 x 5,3 metra. Po pracowitych przygotowaniach 14 lutego ekipa cukierników…