Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Nie dla wszystkich niższy VATAktualności

Nie dla wszystkich niższy VAT

5-procentową stawką podatku od towarów i usług ma zostać objęte pieczywo oraz wyroby ciastkarskie – zakłada projekt nowej ustawy o VAT przygotowany przez rząd. Nie wiadomo jednak, czy w takiej…

Niewielkie babeczki zamiast dużej babyDodatki i surowce

Niewielkie babeczki zamiast dużej baby

Muffiny można z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek. Te niewielkie wypieki z ciast…

Podwójna szyba – rozwiązanie cukierniczych problemówTechnologie

Podwójna szyba – rozwiązanie cukierniczych problemów

W gastronomii, szczególnie w branży cukierniczej, lato jest okresem nie tylko zwiększonej sprzedaży, ale też czasem największych wyzwań i kłopotów. Szczególnie teraz, przy zmieniającym się klimacie, kiedy letnie miesiące bywają…

Rewelacyjna formułaDodatki i surowce

Rewelacyjna formuła

Nowej generacji skoncentrowaną bazę do ubijania, nadziewania oraz do lodów proponuje cukiernikom firma CSM. Na targach Expo Sweet pierwszy raz zaprezentowała ona Puffin sygnowany marką Masterline. Baza ta – jak…

Kręcimy po włoskuDodatki i surowce

Kręcimy po włosku

Zalety mieszanek do produkcji softów to niewątpliwie łatwość i szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów przy jednoczesnej gwarancji ich jakości i powtarzalności oraz zazwyczaj niezbyt wysokiej cenie. Do przygotowania lodów włoskich,…

Lody na twardoDodatki i surowce

Lody na twardo

Gotowe mieszanki zapewniają szybką, łatwą i co ważne – powtarzalną produkcję świderków. Dostępne są na polskim rynku w wielu różnych smakach i przypuszczalnie nie ma rzemieślników, którzy tego typu lody…

Bochenki z trawkąAktualności

Bochenki z trawką

Cannabread czyli chleb z marihuaną będzie można już niebawem kupić w kilku belgijskich miastach. Pieczywo będzie dostępne w sklepach sieci Carrefour. Pod koniec listopada w Brukseli i innych dużych miejscowościach…

Polska branża czekoladowa w dobrej formie. Co przyniesie słodkiemu rynkowi rok 2022?Aktualności

Polska branża czekoladowa w dobrej formie. Co przyniesie słodkiemu rynkowi rok 2022?

Polacy kochają czekoladę – z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną, mleczną czekoladę, ale nie oznacza to,…

Dobre oświetlenie to ponad 60 % sukcesuWywiady

Dobre oświetlenie to ponad 60 % sukcesu

O specjalistycznym, a jednocześnie wyjątkowym oświetleniu dla branży cukierniczej branży, które nie powinno być pozbawione znamion dobrego wzornictwa rozmawiamy z dyrektorem Klaudią Konsor-Osmędą z dziłau handlowego firmy LAKO. Rozmowa z…

Karotka – samo zdrowieDodatki i surowce

Karotka – samo zdrowie

W ostatnich latach Polacy coraz chętniej jadają ciasta z dodatkiem marchewki. Jeszcze do niedawna były to głównie domowe wyroby, ale obecnie coraz częściej wypieki z karotką można kupić w cukierniach.…