Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Małe piece, ale duże możliwościTechnologie

Małe piece, ale duże możliwości

Na łamach marcowego Bake & Sweet powracamy do niewielkich pieców konwekcyjno-parowych. Ich uniwersalne zastosowanie pozwala korzystać z tych urządzeń zarówno w punktach sprzedaży pieczywa, jak też w niewielkich lokalach gastronomicznych.…

Własna cukiernia w czasie Covid. Jak ją otworzyć i bezpiecznie prowadzić?Aktualności

Własna cukiernia w czasie Covid. Jak ją otworzyć i bezpiecznie prowadzić?

W czasie trwającej pandemii koronawirusa prowadzenie własnej cukierni może być nie lada wyzwaniem, szczególnie dla osób, które do tej pory nie zmagały się z tak restrykcyjnymi obostrzeniami i odgórnie narzuconymi…

Jęczmienne wypiekiDodatki i surowce

Jęczmienne wypieki

Chleby i bułki oraz słodkie wypieki z udziałem mąki jęczmiennej nie należą do podstawowego asortymentu, jaki swoim klientom oferują polscy piekarze i cukiernicy. A szkoda, bo coraz więcej świadomych konsumentów…

Zawsze gotowe do kolejnego wypiekuWywiady

Zawsze gotowe do kolejnego wypieku

O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent. Bake & Sweet: Piece Revent nie należą do tanich, a mimo to pracuje na…

Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Żywa szkoła piekarstwa na POLAGRA 2022Aktualności

Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Żywa szkoła piekarstwa na POLAGRA 2022

Nie tylko budowanie święta branży spożywczej, ale także wsparcie tradycyjnego rzemiosła – to wyzwanie jakie postawili przed sobą organizatorzy tegorocznych targów POLAGRA. Wśród wydarzeń towarzyszących ekspozycji pojawi się Forum Piekarskie…

Tradycyjne, wigilijnePomysł na biznes

Tradycyjne, wigilijne

Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co rusz pojawiają się nowe produkty piekarsko-cukiernicze, których korzenie niekiedy sięgają zamierzchłych czasów. Ale też nie brakuje znacznie młodszych…

Jęczmienne wypiekiDodatki i surowce

Jęczmienne wypieki

Chleby i bułki oraz słodkie wypieki z udziałem mąki jęczmiennej nie należą do podstawowego asortymentu, jaki swoim klientom oferują polscy piekarze i cukiernicy. A szkoda, bo coraz więcej świadomych konsumentów…

Etycznie, zdrowo, smacznieMarketing

Etycznie, zdrowo, smacznie

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Powody są różne: ekologiczne, religijne, filozoficzne… Najczęściej jednak przejście na wegetarianizm wynika z przekonania, że mięso jest niezdrowe, a zawarte w nim składniki…

300 tysięcy bochenkówPomysł na biznes

300 tysięcy bochenków

Tyle chlebów każdego dnia ma docelowo produkować nowy zakład Piekarni Tyrolskiej, który uruchomiono w Barczewie pod Olsztynem. Jego budowa trwała trzy lata. Nowoczesny zakład ma powierzchnię ponad 20 tys. metrów…

Bezy lubią być kapryśneDodatki i surowce

Bezy lubią być kapryśne

Wydawać się może, że tak prosty w przygotowaniu wyrób cukierniczy, jakim są bezy nie wymaga żadnych ulepszeń i modyfikacji. Czy rzeczywiście wystarczy odpowiednio ubite białko jaj, cukier puder i odrobina…