Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Ostrożnie z przyprawamiDodatki i surowce

Ostrożnie z przyprawami

W gotowych mieszankach pierników i ciast korzennych znajdują się już odpowiednio dobrane składniki smakowo-aromatyczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowo doprawić świąteczne ciasta, nadając im indywidualny charakter. Miksy…

Smażalniki nie tylko do pączkówTechnologie

Smażalniki nie tylko do pączków

Pączki przez wielu cukierników traktowane są po macoszemu. Produkuje się je masowo głównie w Tłusty Czwartek, a przez pozostałą część roku stanowią jedynie skromne uzupełnienie oferty zakładów cukierniczych. A przecież…

Rolowanie na życzeniePomysł na biznes

Rolowanie na życzenie

Nie ustają poszukiwania nowych pomysłów na sprzedaż lodów. Tradycyjne koncepty, czyli lody z kuwety oraz z automatów mają od niedawna nowego konkurenta: lody z mrożonego stołu. Pomysł narodził się przed…

Pomagają stołecznym medykomAktualności

Pomagają stołecznym medykom

Galeria Wypieków Lubaszka przekazała w kwietniu ponad 34 tysiące złotych dla Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego Meditrans w Warszawie. A wszystko to zasługa… klientów. Właściciele stołecznej piekarni-cukierni z…

Czy światowe trendy przyjmą się w Polsce ?Pomysł na biznes

Czy światowe trendy przyjmą się w Polsce ?

Dziś torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypominać zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych…

Nowa moda na stare zbożaDodatki i surowce

Nowa moda na stare zboża

Amarantus nazywany też szarłatem uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Jeszcze wcześniej datuje się pochodzenie mąki kamut. Chociaż obie te rośliny, podobnie jak teff, pur pur, samopsza czy płaskurka,…

Ostrożnie z cynamonemDodatki i surowce

Ostrożnie z cynamonem

Podczas świat na polskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków wzbogaconych o smaki i aromaty charakterystycznych przypraw. Sztuka korzystania z nich przy produkcji pierników, szarlotek lub makowców wymaga jednak ostrożności…

Ach, co to były za targi…Aktualności

Ach, co to były za targi…

Jak co roku targi Expo Sweet obfitowały w nowości branżowe. Nie zabrakło ich zarówno w segmencie mieszanek piekarsko-cukierniczych i komponentów dla lodziarzy, jak też na stoiskach wystawienniczych producentów różnych maszyn…

Modułowe piece dla cukiernikówTechnologie

Modułowe piece dla cukierników

Główną zaletą pieców elektrycznych jest ich uniwersalność. Używa się ich nie tylko w zakładach cukierniczych i w piekarniach, ale – zwłaszcza w przypadku mniejszych modeli – także w sklepach, gdzie…

Prima – nowe możliwości rozwoju dla branży piekarskiejPomysł na biznes

Prima – nowe możliwości rozwoju dla branży piekarskiej

Dynamika rozwoju w branży piekarniczej jest nie do zatrzymania i zmienia znacząco definicję i funkcję piekarni, a co za tym idzie zmienia się funkcja i zadaniowość urządzeń do przygotowania, serwowania…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!