Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Świętowanie w całym krajuWydarzenia

Świętowanie w całym kraju

Nastały wakacje, a wraz z nimi okres, kiedy organizowane są różne jarmarki i festyny, którym często towarzyszą imprezy nazywane Dniami Chleba lub Świętami Chleba. Wiele z nich na dobre wpisało…

Przekąski o wytrawnych smakachDodatki i surowce

Przekąski o wytrawnych smakach

Muffiny o wytrawnychsmakach wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. Aprzecież babeczki z dodatkiem np. szpinaku, pieczarek czy sera mogąbyć atrakcyjną słoną przekąską lub wręcz pieczywemśniadaniowym, które z powodzeniem zastąpi…

Z gwarancją kruchościDodatki i surowce

Z gwarancją kruchości

Mąka, cukier, margaryna, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Czy jest coś prostszego nic samodzielne przygotowanie ciasta kruchego pod jabłeczniki, serniki lub na wielkanocne mazurki? Okazuje się, że tak. Wady…

Bezy lubią być kapryśneDodatki i surowce

Bezy lubią być kapryśne

Wydawać się może, że tak prosty w przygotowaniu wyrób cukierniczy, jakim są bezy nie wymaga żadnych ulepszeń i modyfikacji. Czy rzeczywiście wystarczy odpowiednio ubite białko jaj, cukier puder i odrobina…

Żytnie znaczy zdrowszeDodatki i surowce

Żytnie znaczy zdrowsze

Pieczywo żytnie ma wiele zalet, o czym dobrze wie coraz liczniejsza rzesza świadomych konsumentów. Chleb z mąki żytniej wyprodukowany na zakwasie ma znaczniej mniejszy indeks glikemiczny niż bochenki z mąki…

Za darmo nie pograszMarketing

Za darmo nie pograsz

W Polsce działa kilka organizacji, które pobierają opłaty za odtwarzanie muzyki z radia, płyt lub komputera. Obowiązek ten dotyczy także piekarzy i cukierników, którzy mają swoje punkty sprzedaży. Skoro już…

Co nowego na słodko?Dodatki i surowce

Co nowego na słodko?

Sporo nowych produktów pojawiło się w branży cukierniczej w mijającym roku. Chociaż nie wszystkie z nich zrobiły furorę, jak tego oczekiwali producenci, to jednak wiele tych komponentów warto mieć w…

W sam raz na barTechnologie

W sam raz na bar

Do cukierni, kawiarni czy restauracji, gdzie sprzedaje się niewielkie ilości lodów włoskich oraz słodkich deserów na bazie lub z dodatkiem softów, automaty wolnostojące nie mają zastosowania. W takich lokalach znacznie…

Cukiernik miał prawo odmówićAktualności

Cukiernik miał prawo odmówić

Dobiegł końca proces sądowy w sprawie cukiernika z Irlandii Północnej, który przed trzema laty odmówił przygotowania tortu weselnego na ślub gejowski. To nie był akt dyskryminacji – ogłosił Brytyjski Sąd…

Papier powlekany silikonemTechnologie

Papier powlekany silikonem

Papier jest bardzo przydatny zarówno podczas przygotowywania ciasta do wypieków, jak też podczas samego pieczenia. Oczywiście pod warunkiem, że jest do tego przeznaczony. Silikon, podobnie jak wiele wynalazków, odkryto zupełnie…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!