Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Czy światowe trendy przyjmą się w Polsce ?Pomysł na biznes

Czy światowe trendy przyjmą się w Polsce ?

Dziś torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypominać zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych…

Zabij wirusy, zabij bakterie!Urządzenia

Zabij wirusy, zabij bakterie!

Włos się jeży na głowie, gdy piekarz lub cukiernik opuszcza toaletę „zapominając” umyć ręce. Takie rzeczy niestety się zdarzają, czego sami byliśmy niejednokrotnie świadkami na targach branżowych. Zabij wirusy, zabij…

Niezbędne w każdej cukierniTechnologie

Niezbędne w każdej cukierni

Pojęcia „mikser” i „ubijaczka” dla większości cukierników i piekarzy oznaczają to samo, gdyż urządzenia te wykorzystują do takich samych celów. Zdaniem fachowców, miksery charakteryzują się jednak większą prędkością obrotową narzędzi…

20 lat razemAktualności

20 lat razem

Grupa APC obchodzi 20-lecie działalności. Z tej okazji jubilat zaprosił swoich partnerów biznesowych na uroczystą galę urodzinową. Na bankiecie zorganizowanym w połowie czerwca w Hotelu Arłamów gościli przedstawiciele zarówno kilkudziesięciu…

Orzeźwiający smak cytrusówDodatki i surowce

Orzeźwiający smak cytrusów

Wśród słodkich wypieków z dodatkiem cytryn i limonek przeważają babki, które wswoich ofertach mają niemal wszyscy krajowi producenci i dystrybutorzy mieszanek cukierniczych. Cukiernicyprodukujący ciasta biszkoptowo-tłuszczowe i na co dzieńkorzystający z…

Zaparzanie mąki, gotowanie kremów i nie tylkoTechnologie

Zaparzanie mąki, gotowanie kremów i nie tylko

Nowoczesne technologie produkcji zazwyczaj bardzo różnią się od tych tradycyjnych. Korzystając z mieszanek dostępnych na rynku zaopatrzenia cukiernictwa można szybko i bez problemu przygotować popularne ptysie, eklery czy gniazdka bez…

Coraz mniej zadłużeniaAktualności

Coraz mniej zadłużenia

Mimo podwyżek cen pieczywa jest ryzyko, że niezbyt wysokie marże producentów ulegną dalszemu obniżeniu, stawiając część firm na granicy opłacalności – czytamy w raporcie Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor. Z pewnością…

Ach, co to były za targi…Aktualności

Ach, co to były za targi…

Jak co roku targi Expo Sweet obfitowały w nowości branżowe. Nie zabrakło ich zarówno w segmencie mieszanek piekarsko-cukierniczych i komponentów dla lodziarzy, jak też na stoiskach wystawienniczych producentów różnych maszyn…

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?Aktualności

Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej…

Przyszłość rzemiosła w rękach młodzieżyAktualności

Przyszłość rzemiosła w rękach młodzieży

Oliwia Małecka i Jakub Haś zwyciężyli w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. Imprezę zorganizowano we Wrocławiu już po raz 24. W tym roku jego hasło…