Blog List Type2
5-procentową stawką podatku od towarów i usług ma zostać objęte pieczywo oraz wyroby ciastkarskie – zakłada projekt nowej ustawy o VAT przygotowany przez rząd. Nie wiadomo jednak, czy w takiej…
Muffiny można z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek. Te niewielkie wypieki z ciast…
W gastronomii, szczególnie w branży cukierniczej, lato jest okresem nie tylko zwiększonej sprzedaży, ale też czasem największych wyzwań i kłopotów. Szczególnie teraz, przy zmieniającym się klimacie, kiedy letnie miesiące bywają…
Nowej generacji skoncentrowaną bazę do ubijania, nadziewania oraz do lodów proponuje cukiernikom firma CSM. Na targach Expo Sweet pierwszy raz zaprezentowała ona Puffin sygnowany marką Masterline. Baza ta – jak…
Zalety mieszanek do produkcji softów to niewątpliwie łatwość i szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów przy jednoczesnej gwarancji ich jakości i powtarzalności oraz zazwyczaj niezbyt wysokiej cenie. Do przygotowania lodów włoskich,…
Cannabread czyli chleb z marihuaną będzie można już niebawem kupić w kilku belgijskich miastach. Pieczywo będzie dostępne w sklepach sieci Carrefour. Pod koniec listopada w Brukseli i innych dużych miejscowościach…
Polacy kochają czekoladę – z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną, mleczną czekoladę, ale nie oznacza to,…
O specjalistycznym, a jednocześnie wyjątkowym oświetleniu dla branży cukierniczej branży, które nie powinno być pozbawione znamion dobrego wzornictwa rozmawiamy z dyrektorem Klaudią Konsor-Osmędą z dziłau handlowego firmy LAKO. Rozmowa z…
W ostatnich latach Polacy coraz chętniej jadają ciasta z dodatkiem marchewki. Jeszcze do niedawna były to głównie domowe wyroby, ale obecnie coraz częściej wypieki z karotką można kupić w cukierniach.…