Blog List Type2
Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z…
O kilka nowości, nie tylko dla piekarzy i cukierników, wzbogaciła się w ostatnim czasie oferta firmy Uldo. Znajdziemy w niej także coś dla gastronomów. Mowa o uniwersalnej mieszance Uldo Kruche…
Ukazał się styczniowy numer miesięcznia „Bake & Sweet”, w którym przeczytacie m.in.: Ostatni dzień lutegoW kalendarzu cukierników jest kilka szczególnych dni w roku, gdy gwałtownie rośnie popyt na określone wyroby,…
W dniach 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony,…
Cukiernia Wojciecha Kozłowskiego obchodzi w tym roku 20-lecie działalności. Jubileusz ten został przypieczętowany oddaniem do użytku rozbudowanego zakładu, który obecnie pozwala produkować większe ilości tortów, ciast i ciastek, z wykorzystaniem…
Nastały wakacje, a wraz z nimi okres, kiedy organizowane są różne jarmarki i festyny, którym często towarzyszą imprezy nazywane Dniami Chleba lub Świętami Chleba. Wiele z nich na dobre wpisało…
Zdaniem piekarzy i cukierników, którzy na co dzień korzystają z płynnych żółtek, białek i mas jajowych, jedną z najważniejszych cech tych półproduktów jest ich jednolita struktura i wodnista konsystencja. Dzięki…
W listopadowo-grudniowym wydaniu naszego magazynu kilka stron poświęcamy wybranym targom branżowym, które są atrakcyjne dla właścicieli małych i dużych zakładów piekarsko-cukierniczych, a także dla osób zajmujących się rzemieślniczą produkcją lodów.…
660 kg ważył największy w Polsce tort malinowy, który w Walentynki przygotowano w Chełmnie. Miał kształt serca o wymiarach 5,6 x 5,3 metra. Po pracowitych przygotowaniach 14 lutego ekipa cukierników…