Blog List Type2
Często cukiernicy, zamiast naturalnych miodów, zastępują je sztucznymi, które świetnie zdają egzamin przy produkcji różnych słodkich wypieków, a także pieczywa i lodów rzemieślniczych. Inną alternatywą przy wyrobie ciast jest stosowanie…
Lodziarze zbyt dużo myślą o kosztach surowców, których używają do produkcji swoich wyrobów, a za mało o sprzedawaniu lodów – uważa Rajmund Kawalec, właściciel firmy Kames, do której należą m.in.…
Pączki przez wielu cukierników traktowane są po macoszemu. Produkuje się je masowo głównie w Tłusty Czwartek, a przez pozostałą część roku stanowią jedynie skromne uzupełnienie oferty zakładów cukierniczych. A przecież…
Podczas świat na polskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków wzbogaconych o smaki i aromaty charakterystycznych przypraw. Sztuka korzystania z nich przy produkcji pierników, szarlotek lub makowców wymaga jednak ostrożności…
Popularność marcepana we współczesnym cukiernictwie jest znacznie mniejsza niż przed laty, co wynika m.in. z łatwej dostępności czekolady, a tym samym jej dużej popularności. W czasach, gdy nie była ona…
O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent. Bake & Sweet: Piece Revent nie należą do tanich, a mimo to pracuje na…
Owies ma wiele cennych właściwości, niekiedy wręcz zbawiennych dla organizmu człowieka. Trzeba jednak pamiętać o tym, że pieczywa wzbogaconego niewielką ilością ziaren, płatków lub otrąb nie można nazywać „owsianym”, a…
Niejednokrotnie na łamach Bake & Sweet pisaliśmy o licznych zaletach odroczonego wypieku, które doceniają nie tylko sami producenci mrożonego pieczywa, ale także spora rzesza konsumentów. Nie należy zapominać o tym,…
Renata Martyna, Angelika Chwyć i Ewa Drzewicka zdobyły złote medale na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Mariusz Górecki może pochwalić się brązem, a cała polska reprezentacja kucharzy srebrem. Rozegrane pod…