Blog List Type2
Włoscy producenci chleba mają od niedawna obowiązek informowania konsumentów o tym, czy pieczywo jest produkowane jako świeże czy też odpiekane z mrożonego. Nowe przepisy obligują piekarzy i sklepikarzy, aby przy…
W styczniu czekają nas dwie imprezy branżowe międzynarodowego formatu. Najpierw do włoskiego Rimini przyjadą głównie lodziarze i cukiernicy z całego świata, a tydzień później producenci słodyczy spotkają się w niemieckiej…
Specyfika wyrobów piekarskich o dużej zawartości wody wymaga stosowania odpowiednich dzielarek, które poradzą sobie z ciastem o wysokim wskaźniku TA. Po raz kolejny w Bake& Sweet przyglądamy się maszynom dedykowanym…
Napisz do nas, w jakiej formie chciałbyć otrzymywać pismo, a powiemy Ci ile zapłaciłbyś za roczną prenumeratę magazynu Bake & Sweet. Czy wolisz czasopismo wydawane w dotychczasowej, tradycyjnej wersji czy…
Złożymy zawiadomienie do organów ścigania, bo czujemy się, jako personel medyczny, dyskryminowani – powiedział w rozmowie z dziennikarzem portalu Onet prezes Wielkopolskiej Izby Lekarskiej Artur de Rosier po tym, jak…
Mąka, cukier, margaryna, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Czy jest coś prostszego nic samodzielne przygotowanie ciasta kruchego pod jabłeczniki, serniki lub na wielkanocne mazurki? Okazuje się, że tak. Wady…
Dobry serial, ciepły koc i kubek gorącej czekolady – brzmi jak wieczór idealny, szczególnie gdy za oknem panuje zimowa aura. Okazuje się, że ten napój to także świetny sposób na…
Zaokrąglarki stożkowe stanowią podstawowe wyposażenie wszystkich zakładów piekarskich – od małych do półprzemysłowych. To z pewnością najpopularniejsze konstrukcje dedykowane do formowania kęsów ciasta. Znacznie mniej popularne są zaokrąglarki taśmowe (pasowe).…
Po polepszacze do serników powszechnie sięgają już nawet drobni rzemieślnicy. Co prawda, nie brakuje cukierników, którzy deklarują, że nie stosują tego typu dodatków, ale stanowią oni coraz mniejszy odsetek producentów.…