Tomasz Szypuła i jego Lodziarnia pod Orzechem po raz kolejny bezapelacyjnie wygrali w ogólnopolskim konkursie na najlepsze lody borówkowe.
O tytuł najlepszych lodów z polskiej borówki mogli walczyć wszyscy rzemieślnicy z całego kraju, którzy samodzielnie przygotowują te smaczne desery. Ostatecznie udział w konkursie wzięło aż 80 pracowni lodziarskich, czyli prawie dwa razy więcej niż przed rokiem.
Lody z polskich owoców jagodowych są w tym roku promowane w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Smakiem czerwca była polska truskawka. W lipcu malina, w sierpniu czarna porzeczka.
– Ludzie to słyszą i przychodzą na lody zrobione z prawdziwych owoców. Dowiadują się, że owoce sąświeżo zrywane, a lody produkowane naturalnie. Rośnie świadomość konsumentów i rośnie sprzedaż– komentuje Tomasz Szypuła, który w borówkowym konkursie zwyciężył drugi rok z rzędu.
Warto wiedzieć, że borówki bogate są w witaminy C, A i E, a zawarte w nich kwasy foliowy i egalowy mają właściwości hamujące rozwój nowotworów. Owoce te znane są ze swoich właściwości rozluźniających, wspomagających trawienie, poprawiających pamięć i mających dobry wpływ na wzrok.