Chronią i dekorują

Żele, powszechnie stosowane w cukiernictwie nie tylko zabezpieczają powierzchnie ciast i deserów przed wysuszeniem. Są także spoiwem łączącym owoce z ciastem. Tworzą też warstwę chroniącą przed przedostawaniem się soków z owoców do wypieczonego spodu, na którym są ułożone. Poza tym stosowanie żelów pozwala wizualnie upiększyć produkt cukierniczy zapewniając mu błyszczącą powłokę, która przez to staje się bardziej atrakcyjna i przyciąga wzrok kupujących.

Możliwości wykorzystania tych komponentów jest wiele i teoretycznie znajdują one zastosowanie w niemal każdym produkcie cukierniczym. Tam, gdzie nie muszą niczego chronić, mogą po prostu stanowić dodatek dekoracyjny.

Takie żele znaleźć można w ofertach różnych producentów obecnych na naszym rynku, m.in. firmy Kandy, która oprócz surowców dla przemysłu ma także półprodukty dedykowane rzemieślnikom. Jednym z nich jest gotowy do użycia uniwersalny żel Cristalli. Najistotniejszym składnikiem tej glazury cukierniczej jest pektyna, czyli naturalna substancja żelująca pozyskiwana z owoców cytrusowych i jabłek. Żel nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, GMO ani alergenów – podkreśla producent. Swoją konsystencją Cristalii przypomina rzadki syrop lub miód, jednak po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury i nałożeniu na produkt szybko zastyga, tworząc przy tym delikatną, ale jednocześnie sprężystą galaretkową powłokę. Co istotne – nie jest ona klejąca.

Żel można ręcznie lub maszynowo aplikować bezpośrednio na ciasto, jak też na znajdujące się na nim owoce. Błyszcząca warstwa Cristalii doda im jędrności i świeżości, nie zmieniając jednocześnie struktury – podkreśla firma Kandy, która produkuje glazurę o smaku morelowym oraz w wersji neutralnej (można ją samodzielnie barwić i aromatyzować).

Paletta to linia komponentów firmy Zeelandia, które po nałożeniu na produkty cukiernicze zapewniają im doskonałą ochronę. Żele dekoracyjne – dedykowane przede wszystkim do nakładania na owoce na ciastach lub deserach – zapewniają im kilkudniowy świeży, naturalny wygląd, ale także mają wpływ na smak i aromat wyrobów. Paletta jest wygodna oraz łatwa w użyciu, szybko żeluje, zachowuje odporność w niskich temperaturach, dobrze się kroi oraz nie wchodzi w reakcje z kwasami owocowymi – wymienia producent, który w ofercie ma komponenty w dwóch smakach: neutralnym i morelowym oraz w dwóch postaciach: Paletta Pasta i Paletta Żel. Pierwsza z nich przeznaczona jest dla cukierników dekorujących ciasta metodą tradycyjną (za pomocą pędzla) lub z użyciem żelownic. Pastę przed użyciem należy rozcieńczyć wodą i zagotować. Z kolei Paletta Żel to produkt o galaretowatej postaci przeznaczony do bezpośredniego użycia, co – zdaniem producenta – jest najbardziej higieniczną, wygodną i efektywną metodą powlekania.

W ofercie Zeelandii znajdziemy także produkty z linii Paletta Cold, które stanowią wygodną w użyciu wersję żelu na zimno polecaną szczególnie do ciast deserowych. Tworzy on na produktach gładką, pozbawioną pęcherzy, błyszczącą, niezastygającą powłokę. Można go aplikować nawet na powierzchniach półkolistych, gdyż nie spływa. Tak udekorowane ciasta bez obaw można zamrażać – informuje producent żelu.

Do nabłyszczania tortów, ciast (także z owocami) oraz deserów cukierniczych przeznaczone są również komponenty KOMPLET Polska z linii KOMPLET Kiddy Gele (zdjęcie przedstawia przykłady ich zastosowań). Te półprodukty dekoracyjne dostępne w kilku wariantach (KOMPLET Kiddy Gel Truskawkowy, KOMPLET Kiddy Gel Morelowy oraz KOMPLET Kiddy Gel Neutralny) należy rozcieńczyć z wodą i nieco podgrzać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelu. Nieco wydajniejsze są produkty z serii KOMPLET Kiddy Gel Favourite, które również dostępne są w popularnych smakach, czyli morelowym i truskawkowym. KOMPLET Kiddy Gel Fix to z kolei produkt w kartoniku gotowy do bezpośredniego użycia, czyli nie wymagający rozcieńczania. Polewa ta może być stosowana w żelownicach i innych maszynach spryskujących. Ofertę uzupełnia żelatynowy KOMPLET Glanz Klaar 20, którego zaletą jest m.in. to, że może być podgrzewany dowolną ilość razy – informuje producent.

O popularności smaków morelowym i truskawkowym świadczy m.in. fakt, że niemal każdy producent żelów cukierniczych ma je w swojej ofercie, a niektórzy ograniczają się wyłącznie do trzech rodzajów – oprócz wspomnianych dwóch mają jeszcze produkt neutralny.

Tak też jest w przypadku żelów do nabłyszczania Belnap firmy Dawn Foods. Te skoncentrowane produkty do nanoszenia na ciepło za pomocą pędzla lub żelownicy są bardzo wydajne w użyciu – zapewnia producent. Można do nich dodać nawet 70 % wody w stosunku do żelu. Ich zaletą jest też to, że nadwyżki żelu nie są marnowane, gdyż mogą być ponownie użyte. Belnap może być również zamrażany, gdyż podczas tego procesu nie traci koloru, smaku i połysku. Podobnymi glazurami wymagającymi rozcieńczenia i przeznaczonymi do aplikowania na ciepło są także Prestinap i Topnap.

Z kolei Gelomat to wstępnie rozpuszczony produkt w sprayu, który gotowy jest do bezpośredniego użycia.

W ofercie tego samego producenta znajdziemy też łatwe w użyciu gotowe produkty z serii Decorgel. Te termostabilne żele pozwalają na tworzenie „lustrzanych” dekoracji na płaskich powierzchniach. Z kolei komponenty z linii Decorgel Plus, po podgrzaniu umożliwiają oblewanie całych ciast.

Produkty do zabezpieczenia owoców przed wysychaniem ma także firma Martin Braun. Producent ten poleca zarówno żel Claro do nakładania na ciepło, jak i do aplikacji na zimno żel Crystalina.

Pierwszy z nich jest produktem przezroczystym o neutralnym smaku. Można go jednak przygotowywać z dodatkiem wody lub soków owocowych oraz łączyć z aromatami i pastami, a tym samym nadać mu odpowiednią nutę smakową i aromatyczną oraz zmienić jego kolor. Claro stanowi więc podstawową bazę do przygotowania różnych żelów na gorąco.

Z kolei Crystalina służy do zabezpieczania na zimno powierzchni ciast na bazie śmietany i kremów, a także do nakładania na powierzchni owoców stanowiących np. dekorację tortu. Crystalinę również można z łatwością dopasować do własnych potrzeb m.in. przez dodanie wspomnianych już past owocowych.

Firma Zentis, oprócz żelu morelowego i żelu neutralnego, które po podgrzaniu (bez rozcieńczania z wodą) można stosować zarówno w produkcji przemysłowej jak i rzemieślniczej, proponuje także komponenty z linii Duofix. Stanowią one połączenie żelu oraz pomady i występują w kilku smakach: malinowym, morelowym, pomarańczowym, toffi, czekoladowym. Szybko zastygają nadając produktom nie tylko wyjątkowy połysk, ale też wyrazisty smak.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!