Co będzie lodziarskim hitem lata?

Co będzie lodziarskim hitem lata?

Nie spodziewajcie się, że znajdziecie tu odpowiedź na pytanie postawione w tytule artykułu. Nikt nie jest w stanie zagwarantować, jakie nowe smaki będą hitem sezonu lodziarskiego 2019, a jakie okażą się niewypałem. Warto jednak wiedzieć, co nowego pojawiło się w tym roku w segmencie komponentów do produkcji lodów rzemieślniczych.

Trendy lodziarskie, jakie w najbliższym sezonie mają panować nie tylko w Europie, ale niemal na całym świecie, od wielu lat wyznaczane są na targach Sigep. Impreza, organizowana w styczniu w Rimini, jest mekką wszystkich producentów lodów rzemieślniczych, jak też cukierników, którzy w sprzedaży lodów widzą intratny biznes. Od kilkunastu lat nie trzeba jednak jeździć do Włoch, gdyż kilka tygodni po Sigep wiele nowości prezentowanych jest na warszawskich targach Expo Sweet. Tak też było w tym roku.

Rubicone

Nasz przegląd nowości zaczynamy od włoskiego producenta, który od kilku lat systematycznie pojawia się na warszawskich targach. Ostatnio za pośrednictwem firmy Irpol będącej polskim dystrybutorem marki Rubicone. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku jedną z nowości były pozbawione laktozy i glutenu lody Black Hawaii, które swój charakterystyczny, naturalny czarny kolor zawdzięczają dodatkowi węgla roślinnego. Na ich smak istotny wpływ ma dodatek wody kokosowej i płatków czekolady. W tym roku z lodów wyeliminowano składnikipochodzenia zwierzęcego. Nowa kompozycja Black Hawaii Vegan występuje w dwóch wersjach: jako mieszanka do lodów tradycyjnych oraz do softów. Dodajmy, że w ofercie włoskiego producenta znajdziemy także całą serię produktów wegańskich z certyfikatem VeganOK. Vegan Line obejmuje zarówno bazy do lodów tradycyjnych i softów, pasty smakowe i variegatury, jak i półprodukty do przygotowania mrożonego jogurtu.

Tegorocznymi nowościami jest też kilka produktów z linii Cremino znajdujących zastosowanie jako variegato, nadzienie, glazura do tortów, nadzienie do pralin czy też przekładka pomiędzy warstwami lodów. Wyróżniają się one kremową teksturą i łatwością, z jaką można je rozprowadzać nawet w tak niskich temperaturach jak -20°C. Seria tych komponentów została ostatnio wzbogacona o trzy smaki: słonego karmelu (Cremino Salted Caramel), szafranu (Cremino Saffron) oraz tradycyjnych holenderskich ciastek (Cremino Speculoos).

W najnowszej ofercie Rubicone znajdziemy także m.in. niepowtarzalną mieszankę kawy, kakao i rumu o nazwie Amerigo, a także Saffron o wyjątkowym smaku szafranu i naturalnym żółtym kolorze. Oba te bezglutenowe komponenty znajdują zastosowanie zarówno przy produkcji lodów rzemieślniczych, jak też softów.

Unicorn, będący połączeniem dwóch smaków Spirul Ice i Truskawki, pozwala uzyskać lody tęczowe, a Chocolate Extra Black z dodatkiem węgla roślinnego umożliwia przygotowanie wyjątkowo ciemnych lodów o smaku gorzkiej czekolady. Rubicone poleca w tym sezonie także linię NSA (No Sugar Added). Znajdziemy w niej gotowe mieszanki i bazy bez dodatku cukru o różnych smakach, m.in.: cytryny, mango, zielonego jabłka, banana, brzoskwini, truskawki.

Wśród nowych variegatur warto zwrócić uwagę na Wafer Nut – pastę orzechową z kawałkami chrupiących wafelków, orzeźwiającą i lekko pikantną variegaturę imbirową oraz pastę do produkcji lodów o smaku whiskey.

Prodotti Stella

Ta włoska firma przez ostatnie lata przyzwyczaiła nas do tego, iż przed każdym sezonem lodziarskim wprowadza do oferty kolejne komponenty z serii Le vie dell’Eccellenza, jednak w tym roku w tej linii nic nowego się nie ukazało. Pojawiły się za to nowe produkty z serii „I want kookie”. Ciasteczko Kokosowe to lody bezglutenowe o naturalnym smaku przygotowane z pasty o smaku i aromacie popularnych kokosanek; variegato o smaku mleka, orzechów laskowych i kremu kakaowego z dodatkiem kawałków ciasteczek kokosowych; posypki Kookie Kokosanka będącej mieszanką kawałków karmelizowanego kokosa i dużych wiórków kokosowych.

Interesujące komponenty lodziarskie wzbogaciły w tym roku linię produktów All Natural. Pasta Disarionno z dużą zawartością prażonych migdałów i chipsów z orzechów laskowych pozwala przygotować lody o smaku popularnego włoskiego likieru. Dodajmy, że pasta nie zawiera alkoholu i wzbogacona jest tylko naturalnymi aromatami. Z kolei lody Venesiana to lody na bazie nowej pasty jajecznej, variegato o głębokim smaku ciemnej czekolady oraz variegatury z dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej.

W serii produktów All Natural pojawiły się także nowe, kompletne mieszanki pozwalające szybko i łatwo przygotować lody o oryginalnych, ale w pełni naturalnych kolorach. Liogel Like Blu z dodatkiem spiruliny przeznaczony jest do produkcji jasnoniebieskich lodów mleczno-waniliowych dedykowanych dla chłopców, zaś dla dziewczynek Prodotti Stella poleca lody o smaku wieloowocowej gumy balonowej i delikatnej różowej barwie. Swój kolor Liogel Love Pink zawdzięcza zawartości ekstraktu z buraków.

Wśród tegorocznych mieszanek z serii Liogel znajdziemy też kompletny miks do lodów czekoladowych zawierający kakao z Santo Domingo. Czekoladowa jest też nowa, niskotłuszczowa baza z serii All Natural. W ofercie wspomnianego producenta są także dwie śmietankowe Bazy Naturally, baza z mlekiem pochodzącym od krów z regionu północnego Piemontu oraz baza owocowa Cremosa Complete SDL do przygotowania sorbetów. Kompletnymi produktami ułatwiającymi produkcję owocowych lodów są też nowe miksy z linii All-In-One. Jeden o smaku limonki z dodatkiem skórki z tego owocu oraz koncentratu szafranu i spiruliny, a drugi mandarynkowy wzbogacony m.in. koncentratem z dyni.

Nowy katalog Prodotti Stella uzupełniają trzy produkty z linii Variegati Quattrostagioni (mango, jagoda, gruszka z imbirem), które oprócz dekorowania lodów świetnie nadają się także do deserów, musów, semifreddo i innych cukierniczych kreacji.

PreGel

Od lat targi Sigep są wyznacznikiem lodziarskich trendów na nadchodzący sezon. Wiele firm dopiero po imprezie we włoskim Rimini buduje swoją całoroczną ofertę. Należy do nich m.in. PreGel Polska, która od kilku tygodni ma w ofercie kilka atrakcyjnych nowości. Dodajmy, że żaden z tych produktów nie zawiera oleju palmowego.

Chrupiące CrombOlé to – jak zapewnia producent – kompozycje o wszechstronnym zastosowaniu zarówno w lodziarstwie i cukiernictwie, jak też w sektorze HoReCa (przy przygotowywaniu kaw). Dostępne o smaku kakaowym, waniliowo-migdałowym i karmelowych biszkopcików.

W segmencie variegatur z linii Arabeschi pojawiły się cztery nowe produkty. Flakes Choco White i Flaces Choco Black to połączenie odpowiednio białej lub czarnej czekolady z chrupiącym wafelkiem. Mandorlata jest delikatną variegaturą migdałową z płatkami, wzbogaconą o kakao i chrupiące wafelki, zaś Ananas Pineapple to bogaty w smaku ananasowy sos z dużymi kawałkami owoców.

W segmencie popularnych lodów PinoPinguino najnowszymi kompozycjami są: PinoPinguino Frappe o klasycznym smaku czekolady i orzechów laskowych (przeznaczone także do przygotowania kremowych napojów), delikatnie orzechowa PinoPinguino Nocciola oraz pierwszy PinoPinguino Sprint pozwalający łatwo i szybko uzyskać lody rzemieślnicze oraz softy o klasycznym smaku.

Podobne zastosowanie ma także Unicorn Sprint – kompozycja delikatnych lodów waniliowych o jasnoniebieskiej barwie. W komplecie do tych magicznych lodów, adresowanych głównie dla dzieci, jest także gładka, błyszcząca polewa Topping Magic. Jej wegańska receptura została opracowana przy wykorzystaniu jedynie naturalnych aromatów i barwników.

Do przygotowywania lodów dedykowanych m.in. dla osób na diecie pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczone są też nowe pulpy owocowe z kawałkami owoców z linii VegaFrutta o smakach: ananasowym, truskawkowym, mango, malinowym i marakuja.

Aromitalia

Na tegorocznych targach Expo Sweet, na stoisku polskiego przedstawiciela włoskiej firmy Aromitalia, można było posmakować kilku interesujących lodów, które swoją światową premierę miały w styczniu na Sigep 2019.

Nowością są lody Pane & Gianduiella. Przygotowuje się je korzystając z pasty o smaku kremu czekoladowo-orzechowego oraz variegato z tego kremu z dodatkiem chrupiących grzanek.

Interesujący smak klasycznego pączka z kremem budyniowym mają lody Ciambella con Crema przygotowane z kompletnego zestawu, w skład którego wchodzą pasta i variegato. Z kolei zestaw Limone e Zenzero pozwala przygotować lody cytrynowo-imbirowe, które można zrobić na bazie zimnego mleka lub wody.

Nowością w ofercie Aromitalii jest też mieszanka proszkowa Soft Matcha do przygotowania lodów włoskich z automatu na bazie wody. Wyróżniają się one nie tylko smakiem nawiązującym do tradycyjnej japońskiej herbaty, ale także zieloną barwą charakterystyczną dla matcha.

Asortyment włoskiego producenta komponentów lodziarskich wzbogacił się w ostatnim czasie także o dwa proszkowe produkty przeznaczone do obróbki na zimno i umożliwiające uzyskanie lodów o smaku klasycznych serków. Mowa o mieszankach Ricotta Mix i Mascarpone Mix.

MEC3

Jak zwykle, u progu nowego sezonu lodziarskiego, sporo interesujących produktów pojawiło się w ofercie firmy MEC3. Włoskiego producenta, na wspomnianych już targach Expo Sweet w Warszawie, reprezentowała firma Kames, na stoisku której lansowano m.in. nowe lody na bazie mieszanki Miss Purple, z której można przygotować lody o naturalnej fioletowo-purpurowej barwie. Uzyskano ją przez dodatek rośliny o nazwie yam, która znana jest również pod nazwami pochrzyn lub chiński ziemniak. Filipińska odmiana tej bulwy wyróżnia się szczególnym kolorem, przez co stała się pożądana m.in. przez cukierników poszukujących naturalnych sposobów barwienia słodkich wypieków i deserów.

Intensywne kolory (różowy i błękitny) mają też nowe pasty Unicorn, które stosuje się w ilości po 50 g na 1 kg mieszanki mlecznej. W zestawie dedykowanym do przygotowania lodów, po które tego lata z pewnością chętnie będą sięgać najmłodsi konsumenci, oprócz past w 3-kilogramowych wiaderkach są również kolorowe dekoracje z masy cukrowej, na których widnieje sympatyczny jednorożec (z waflem zamiast rogu).

Nowymi gotowymi zestawami w ofercie MEC3 są Pistacja CiuriCiuri oraz Nocciola CiuriCiuri. W ich skład wchodzą: pesto przeznaczone do wymieszania z bazą mleczną, variegato do przekładania gotowych lodów oraz krajanka pistacjowa lub orzechowa do udekorowania lodów wyłożonych w witrynie.

Innowacyjna linia baz do lodów sorbetowych GranFrutta zawierających do 70 % owoców wzbogaciła się o smaki Kokos i Guapa, czyli połączenie gujawy i papaji.

Interesującymi nowościami są pasta Zucca Pumpkin na bazie upieczonej dyni, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pasta Tarta Pecan z kawałkami orzechów, która może być użyta do mieszanki lub jako variegato. Podobne zastosowanie mają także migdałowo-karmelowy Crokky Variegato z krokantem oraz Kasztan Variegato – delikatny syrop zawierający dużą ilość kandyzowanych, jadalnych kasztanów.

Mieszanka Bacio 500 pozwala w szybki sposób przygotować klasyczne lody kakaowo-orzechowe, Mascarpone 500 umożliwia produkcję lodów o smaku tiramisu, zaś Orzech La-Laskowy i Orzech La-Laskowy Ciemny są nowymi wersjami pasty Nociola-là- là o jeszcze mocniejszym smaku i intensywniejszej barwie.

Seria popularnych lodów Cookies wzbogaciła się w tym roku o pastę Cookies Caramel (można jej używać też jako variegato) oraz o zestaw Cookies Matcha (proszek do wymieszania z bazą mleczną, krem do przekładania, zielone ciasteczka do dekorowania).

Wśród popularnych kremów Quella na uwagę zasługują dwie nowości: Quella Orzech Laskowy w Karmelu, a także Quella G, dzięki któremu można przygotować atrakcyjne lody bez dodatku cukru.

Z kolei do produkcji lodów czekoladowych bez mleka można sięgnąć po mieszanki z linii Extra: Cioccolato Nero Sorbetto o smaku i kolorze ciemnej czekolady lub Cioccolato Rosa na bazie nowej czekolady Ruby, która spośród innych wyróżnia się różową barwą i lekko owocowym smakiem.

Comprital

W ofercie Comprital Polska, która została zaprezentowana w lutym na targach Expo Sweet, znalazły się wszystkie nowości, jakie włoska firma-matka pokazała na tegorocznych targach Sigep.

Do szerokiej gamy smakowej produktów z linii Speedy – Feel the Nature dołączyły kolejne produkty o bogatych, intensywnych smakach i naturalnym wyglądzie. Spirulina to lody o delikatnym, błękitnym zabarwieniu, sporządzone z ekstraktu z alg morskich. Jabłko, Cynamon i Wanilia to z kolei produkt o bogatym smaku nawiązującym do tradycyjnej szarlotki. Recepturę orzeźwiających lodów Citrus stworzono na bazie cytryn, pomarańczy i grejpfrutów. Malina, Liczi & Róża to gaszące pragnienie lody owocowe wzbogacone delikatnym smakiem róży, zaś kwaskowate Cassis & Karkade wyprodukowano przez połączenie czarnej porzeczki i hibiskusa.

Czekolada Knam Professional to nowy koncept lodów, który specjalnie dla firmy Comprital został stworzony przez maestro czekolady Ernsta Knama. Opakowanie zawiera zarówno sproszkowane kakao, jak też dropsy czekoladowe, które mogą być użyte bezpośrednio przy rozpuszczaniu mieszanki lub podczas frezowania lodów. Otrzymane lody charakteryzują się silnym, pełnym smakiem, mają gładką konsystencję i nie zawierają w składzie pochodnych mleka.

W ofercie włoskiego producenta komponentów lodziarskich znajdziemy cztery nowe variegato: Arancia Premium na bazie filetów pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzeźwiające Cytryna & Imbir, znany i popularny smak Mango & Yuzu wzbogacony o dodatkowe cząstki owoców oraz Variegato Choco-Reo z kawałkami chrupiących ciasteczek Oreo zatopionych w gorzkiej, ciemnej czekoladzie.

Linia kremów Monelle, które utrzymują swoją kremistość w ujemnych temperaturach, poszerzyła się o nowe trzy smaki. Monella Fondente (bez dodatku mleka) nadają lodom smak gorzkiej czekolady z orzechami, Monella Pistacchio to delikatny krem na bazie prażonych orzechów pistacji, zaś Monella Milk Chocolate ma pełny smak mlecznej czekolady z orzechami.

Popularna baza owocowa Perfecta do produkcji lodów wodnych i sorbetów jest obecnie dostępna także w nowej wersji bez emulgatorów. Skoncentrowana baza Perfecta Plus pozwala uzyskać lody o intensywniejszym smaku przy zachowaniu dobrej kremistości i struktury produktów.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019