Cukiernicy i piekarze na EuroGastro

Cukiernicy i piekarze na EuroGastro

Targi EuroGastro i WorldHotel słyną z kompleksowej oferty dla restauracji, kawiarni, cukierni, piekarni i hoteli, a także z licznych konkursów na najwyższym poziomie. W tym roku dołącza do tej bogatej listy Debic Pastry Cup, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska. Konkurs odbędzie się drugiego dnia targów, a już nazajutrz, podczas specjalnych pokazów, zobaczymy w akcji duety szefów kuchni i cukierni.

Targi tradycyjnie prezentują najnowsze trendy w gastronomii, a przecież cukiernictwo odgrywa niebagatelną rolę zarówno w restauracjach, jak i hotelach, więc podczas bieżącej edycji imprezy słusznie zajmuje należne mu miejsce. Wiele uwagi zostanie poświęcone także piekarstwu, a uwagę zwraca zwłaszcza konferencja „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”.

Debic Pastry Cup

W konkursie mogą brać udział wyłącznie profesjonaliści. Jego uczestnikami są dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo. W finale, który zostanie rozegrany 28 marca, wystartuje sześć drużyn wyłonionych przez Komisję Konkursową: Piotr Huszcz i Bohdan Andrushchak (Hotel Restauracja Piano z Lublina), Jakub Włodarczyk i Oskar Wiewiórski (Restauracja Autorska Powidok z Łodzi), Jurii Gorobczyszyn i Maksym Maruszenko (kawiarnia-cukiernia Capuccina z Poznania), Marek Bieńkowski i Alan Pasierb (Czekolada Café z Warszawy), Malwina Mańkowska i Renata Kłos (Hotel Zamek Gniew) oraz Mariusz Buritta i Karol Płachra (cukiernia Sowa z Bydgoszczy). Ich zadaniem będzie wykonanie dwóch identycznych tortów deserowych o średnicy 24 cm oraz 12 talerzy z deserami restauracyjnymi. Zawodnicy mają na to zaledwie 3 godziny. Ocenie będzie podlegała praca zespołu, a dla najlepszej trójki przewidziano nagrody finansowe. Partnerem konkursu jest firma Debic.

Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni

– Będzie to bardzo fajny freestylowy pokaz szefa kuchni i szefa cukierni w duecie, a do przygotowania będą przystawka oraz deser – zapowiada Paweł Mieszała i zachęca, aby pooglądać, jak pracują duety profesjonalne.

Pokazy specjalne zapowiadają się niezwykle interesująco i będą okazją, by przyjrzeć się z bliska, jak ważna jest taka współpraca i jakie przynosi efekty. Będzie się można o tym przekonać w piątek, 29 marca.

Pieczywo w roli głównej

Pieczywo odgrywa podstawową rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, dlatego też dietetycy poświęcają mu coraz więcej uwagi. Jest to zgodne ze współczesnymi zaleceniami żywieniowymi, które przetwory zbożowe przyjmują za podstawę zbilansowanej diety. Pieczywo, oprócz funkcji żywieniowych, może spełniać również funkcje prozdrowotne, jednak potrafi budzić wiele kontrowersji i wątpliwości. Dlatego też podczas Targów EuroGastro i WorldHotel przewidziana została specjalna konferencja „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”, która odbędzie się w środę 27 marca. W jaki sposób w restauracyjnym menu można marketingowo wykorzystać, takie piekarskie trendy jak czysta etykieta, pieczywo BIO i wyroby rzemieślnicze, to pytanie, na które odpowiedź będą poszukiwać prelegenci konferencji. Specjaliści omówią też najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży oraz dorosłych, ze wskazaniem na rolę i miejsce pieczywa oraz przetworów zbożowych w strukturze spożycia.

Targowe atrakcje

W programie tegorocznej edycji targów godne uwagi są także m.in.: konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni: „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup”, „International CHEF Culinary Cup” pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, kolejna odsłona Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, 14. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni.

Tekst promocyjny