Forgot Password

Default Template

Default Template

Katarzynki z certyfikatemPomysł na biznes

Katarzynki z certyfikatem

Coraz więcej producentów żywności docenia dynamicznie rosnącą grupę potencjalnych klientów, jakimi są osoby na diecie wegańskiej. Ostatnio do ich grona dołączył znany producent pierników z Torunia. W ofercie fabryki cukierniczej…

Ptysie bez zaparzaniaDodatki i surowce

Ptysie bez zaparzania

Ciasto parzone wymyślono w pierwszej połowie XIX wieku we Francji i od tamtej pory receptura na nie niemal wcale nie uległa zmianom. Cukiernicy dobrze wiedzą, że jego przygotowanie jest pracochłonne,…

Niedoceniany składnik ciast i deserówDodatki i surowce

Niedoceniany składnik ciast i deserów

Na rynku zaopatrzenia branży cukierniczej niewiele jest mieszanek i komponentów do ciast, tortów oraz deserów o kawowym smaku. A przecież po „małą czarną” każdego dnia sięgają miliony Polaków, którzy podkreślają,…

Gdy kęs ciasta spada na wagę…Urządzenia

Gdy kęs ciasta spada na wagę…

Decydując się na kupno wagi do małej piekarni lub niewielkiej pracowni cukierniczej, trzeba dokładnie przeanalizować nie tylko zakres i dokładność ważenia, ale także szereg innych cech, które okazują się bardzo…

Ostrożnie z cynamonemDodatki i surowce

Ostrożnie z cynamonem

Podczas świat na polskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków wzbogaconych o smaki i aromaty charakterystycznych przypraw. Sztuka korzystania z nich przy produkcji pierników, szarlotek lub makowców wymaga jednak ostrożności…

Oryginalne bochenkiDodatki i surowce

Oryginalne bochenki

Współczesny rynek konsumencki oczekuje produktów prozdrowotnych, funkcjonalnych i oczywiście smacznych. W cenie są też wyroby niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju – bez względu na to czy przyjmą się na stałe,…

Temperowanie po włoskuTechnologie

Temperowanie po włosku

Podczas temperowania czekolady istotne znaczenie mają trzy czynniki: czas, temperatura i ruch. Zapewnić je mają specjalistyczne temperówki – urządzenia, które oferowane są polskiemu cukiernikowi w różnych wariantach i spełniają różne…

Szwajcarski smak tradycjiDodatki i surowce

Szwajcarski smak tradycji

Kilka interesujących nowości firma Bakels zaprezentowała na swoim stoisku na targach Expo Sweet. Jedną z nich był miks Chleba Pane Maggia. W ofercie piekarskiej Bakels Polska pojawiła się nowa mieszanka…

Czyszczą i natłuszczająTechnologie

Czyszczą i natłuszczają

Używanie brudnych blach piekarskich nie tylko niesie ze sobą duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenia wypiekanych produktów, ale także zwiększa zużycie energii przez piec. Nagar i przypalenizna istotnie zmniejszają bowiem przewodnictwo cieplne blach,…

Własna cukiernia w czasie Covid. Jak ją otworzyć i bezpiecznie prowadzić?Aktualności

Własna cukiernia w czasie Covid. Jak ją otworzyć i bezpiecznie prowadzić?

W czasie trwającej pandemii koronawirusa prowadzenie własnej cukierni może być nie lada wyzwaniem, szczególnie dla osób, które do tej pory nie zmagały się z tak restrykcyjnymi obostrzeniami i odgórnie narzuconymi…