Forgot Password

Default Template

Default Template

Legalne rogaleAktualności

Legalne rogale

105 cukierni z Wielkopolski posiada obecnie specjalny certyfikat uprawniający do produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Dokument ten potwierdza m.in., że są one przygotowywane według oryginalnej receptury. Początek listopada to dla cukierników…

Nie tylko do rogaliTechnologie

Nie tylko do rogali

Większość linii do bułek opcjonalnie może być doposażonych w boczną taśmę wyjściową do rogalikarki, co pozwala dodatkowo poszerzyć ofertę produkcyjną. Nie tylko o różnego rodzaju rogale, ale także o inne…

Czym podzielić mokre ciastoTechnologie

Czym podzielić mokre ciasto

Specyfika wyrobów piekarskich o dużej zawartości wody wymaga stosowania odpowiednich dzielarek, które poradzą sobie z ciastem o wysokim wskaźniku TA. Po raz kolejny w Bake& Sweet przyglądamy się maszynom dedykowanym…

Tradycja godna naśladowania

Pierniki i pierniczki niemal w całej Polsce są nierozerwalnie kojarzone z Bożym Narodzeniem, kiedy to w towarzystwie innych ciast oraz ciasteczek obowiązkowo pojawiają się na świątecznych stołach. Od kilku lat…

Jadalny paragon fiskalnyPomysł na biznes

Jadalny paragon fiskalny

Od nowego roku niemieccy sklepikarze muszą wydać paragon z nowej, elektronicznej kasy fiskalnej, bez względu na wysokość kwoty za jaką dokonano zakupów. Piekarz z Bawarii postanowił przyklejać paragony do produkowanych…

Bakepol w KrakowieWydarzenia

Bakepol w Krakowie

Branże piekarska, cukiernicza i lodziarska spotkały się w dniach 12-14 września w Krakowie na targach Bakepol. W wydarzeniu udział wzięli profesjonaliści z kraju oraz zagranicy . Ekspozycje utworzyło 120 firm,…

Kręcimy po włoskuDodatki i surowce

Kręcimy po włosku

Zalety mieszanek do produkcji softów to niewątpliwie łatwość i szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów przy jednoczesnej gwarancji ich jakości i powtarzalności oraz zazwyczaj niezbyt wysokiej cenie. Do przygotowania lodów włoskich,…

W sam raz na barTechnologie

W sam raz na bar

Do cukierni, kawiarni czy restauracji, gdzie sprzedaje się niewielkie ilości lodów włoskich oraz słodkich deserów na bazie lub z dodatkiem softów, automaty wolnostojące nie mają zastosowania. W takich lokalach znacznie…

Bita śmietana, ale bez mlekaDodatki i surowce

Bita śmietana, ale bez mleka

Czy przygotowując ciastka, torty lub desery z kremami na bazie bitej śmietany można całkowicie wykluczyć produkty mleczne? Odpowiedź brzmi: tak. Wystarczy sięgnąć po tzw. śmietany roślinne – w pełni wegańskie…

Słodkie prezenty na Dzień KobietAktualności

Słodkie prezenty na Dzień Kobiet

Bez okazji i od święta – najsłodszy afrodyzjak, czekolada, jest najczęściej polecany jako pyszny dodatek do prezentu dla Bliskiej Osoby. 8 marca warto podarować Ukochanej Kobiecie coś wyjątkowego – polska…