Forgot Password

Default Template

Default Template

Bochenki z trawkąAktualności

Bochenki z trawką

Cannabread czyli chleb z marihuaną będzie można już niebawem kupić w kilku belgijskich miastach. Pieczywo będzie dostępne w sklepach sieci Carrefour. Pod koniec listopada w Brukseli i innych dużych miejscowościach…

Nafaszerowane elektronikąUrządzenia

Nafaszerowane elektroniką

Niemal w każdym sektorze produkcji spożywczej wyznacznikiem postępu technologicznego są nowości pokazywane na targach branżowych. W tym roku zaprezentowano je głównie na Expo Sweet i Polagra Tech. Przypomnijmy, co nowego…

Warto chronić nazwęPrawo i finanse

Warto chronić nazwę

Uzyskanie ochrony znaków towarowych jest łatwiejsze i szybsze niż w przypadku ochrony wynalazków lub wzorów użytkowych. Co prawda, opłata urzędowa za zgłoszenie znaku towarowego do Urzędu Patentowego RP wynosi dokładnie…

Włosi najlepsiWydarzenia

Włosi najlepsi

Nie udało się polskiej ekipie stanąć na podium najważniejszej imprezy lodziarskiej na świecie. Tegoroczną edycję Coppa del Mondo della Gelateria wygrali gospodarze imprezy, drudzy byli Japończycy, a trzeci reprezentanci Argentyny.…

Inaczej niż przed wiekamiDodatki i surowce

Inaczej niż przed wiekami

Tradycyjna receptura na crème brûlée wymaga nie tylko starannego przygotowania masy kremowej, ale także jej wypiekania. W piecu deser musi być zazwyczaj 40 min, co po dodaniu do czasu potrzebnego…

Nie ma miejsca na kompromisyWywiady

Nie ma miejsca na kompromisy

Krzysztof Ilnicki ma na koncie prace w renomowanych restauracjach z gwiazdkami Michelin. W swojej karierze zawodowej kierował zarówno pracowniami w eleganckich hotelach, jak też produkcją w przemysłowym zakładzie cukierniczym. Od…

Trakowe, czyli klasyczneTechnologie

Trakowe, czyli klasyczne

Mimo iż w większych sklepach spożywczych na stoiskach z pieczywem co rusz pojawiają się nowe samoobsługowe krajalnice do chleba, to jednak spora część klientów woli sięgnąć po już pokrojone i…

Czy olej posmażalniczy jest odpadem komunalnym? Rzecznik MŚP pyta w imieniu przedsiębiorcyAktualności

Czy olej posmażalniczy jest odpadem komunalnym? Rzecznik MŚP pyta w imieniu przedsiębiorcy

Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców otrzymał odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska na wątpliwości dotyczące klasyfikacji oleju posmażalniczego, pochodzącego z restauracji, piekarni lub cukierni, jako odpadu komunalnego. Do Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców wpłynął wniosek przedsiębiorcy,…

W Dobczycach przestójAktualności

W Dobczycach przestój

Po tym jak pod koniec kwietnia u jednego z pracowników piekarni-cukierni Złoty Kłos wykryto koronawirusa, zakład z Dobczyc całkowicie wstrzymał produkcję i sprzedaż swoich wyrobów we wszystkich firmowych sklepach. Jak…

Bielsze i delikatniejszeDodatki i surowce

Bielsze i delikatniejsze

Na polskim rynku jest ponad 20 dodatków piekarskich, których zadaniem jest m.in. usprawnienie produkcji i polepszenie miękiszu pieczywa tostowego. Ponieważ nie jest ono produkowane w małych, rzemieślniczych piekarniach, ze specjalistycznych…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!