Default Template
Czy używanie mieszanek i dodatków wypiekowych przy produkcji klasycznej francuskiej bagietki nie zepsuje rzemieślniczego charakteru tego wyrobu? To pytanie z pewnością zadaje sobie niejeden piekarz, gdy słyszy o specjalistycznych miksach…
Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – to zwycięska drużyna konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”, rozegranego we wtorek, 21 czerwca. Obu młodych mistrzów kuchni będzie można podziwiać także we wrześniu,…
Technologia tzw. pieczenia przez chłód niekoniecznie wymaga korzystania z pieców sklepowych. To co zostało zamrożone może przecież zostać w dowolnej chwili wypieczone w zakładzie produkcyjnym i jako gotowy produkt dowiezione…
Ręcznych i półautomatycznych urządzeń do formowania kęsów ciasta na bułki jest całkiem sporo na rynku zaopatrzenia sektora piekarsko-cukierniczego. Większość z tych maszyn pochodzi m.in. z Niemiec, Włoch i Holandii, ale…
Zakład przemysłowy nie może się obyć bez czyszczenia swoich przestrzeni. Im szersza skala tego przedsięwzięcia, tym większe wyzwania logistyczne, wydatki i standardy czystości do spełnienia. Jak sprostać tym wyzwaniom? Wybrać…
105 cukierni z Wielkopolski posiada obecnie specjalny certyfikat uprawniający do produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Dokument ten potwierdza m.in., że są one przygotowywane według oryginalnej receptury. Początek listopada to dla cukierników…
Podstawowym, wręcz największym kosztem w rzemieślniczych piekarniach, cukierniach czy piekarnio-cukierniach z siecią sklepów własnych są koszty pracy, a te wciąż jeszcze są najczęściej pochodną ceny czasu pracy. Zmiany na rynku…
Polacy kochają czekoladę – z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną, mleczną czekoladę, ale nie oznacza to,…
Patrząc na gofrownice i elektryczne urządzenia do wypieku drobnych tartaletek nie trudno o podobne skojarzenia. I nic w tym dziwnego, gdyż oba rodzaje urządzeń działają na takiej samej zasadzie. Drobne…