Forgot Password

Default Template

Default Template

Pomidory czy cebula?Dodatki i surowce

Pomidory czy cebula?

W branży piekarskiej jest trend, który ma na celu wykorzystanie składników odpadowych po produkcji wyrobów spożywczych w tworzeniu tak zwanej żywności funkcjonalnej. Do takich produktów można zaliczyć także pieczywo wzbogacone…

Modułowe piece dla cukiernikówTechnologie

Modułowe piece dla cukierników

Główną zaletą pieców elektrycznych jest ich uniwersalność. Używa się ich nie tylko w zakładach cukierniczych i w piekarniach, ale – zwłaszcza w przypadku mniejszych modeli – także w sklepach, gdzie…

Jak zarobić na tradycji?Marketing

Jak zarobić na tradycji?

Wprowadzenie do oferty cukierni produktów regionalnych może w znaczący sposób wpłynąć na podniesie zysków. Warunek jest jeden: należy je odpowiednio wypromować. Region Podlasia niegdyś słynął z sękaczy – charakterystycznych ciast,…

Nie tylko do lodówNowości produktowe

Nie tylko do lodów

Malinowy, wiśniowy i brzoskwiniowy to trzy smaki nowego variegato Serena, którego głównym zastosowaniem jest przekładanie i dekorowanie lodów w kuwetach. Ten nowy produkt może być użyty także przy wyrobie nadzień…

Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Gdzie są największe straty?Aktualności

Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Gdzie są największe straty?

Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zaangażowane w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM, zaprezentowały długo oczekiwane wyniki pierwszych badań, których celem jest oszacowanie…

Stabilne i naturalneDodatki i surowce

Stabilne i naturalne

Szerokie zastosowanie śmietan zwierzęcych i roślinnych w produkcji cukierniczej w dużym stopniu wymusza korzystanie ze środków stabilizujących. Są one powszechnie używane w każdym nowoczesnym zakładzie cukierniczym. Wynika to również z…

Nie tylko na torty i roladyDodatki i surowce

Nie tylko na torty i rolady

Dobry cukiernik sam robi biszkopt – twierdzą ci rzemieślnicy, którzy jak ognia boją się mieszanek powszechnie używanych do produkcji ciast. Ale wielu producentów nie ukrywa, że na co dzień korzysta…

Karotka – samo zdrowieDodatki i surowce

Karotka – samo zdrowie

W ostatnich latach Polacy coraz chętniej jadają ciasta z dodatkiem marchewki. Jeszcze do niedawna były to głównie domowe wyroby, ale obecnie coraz częściej wypieki z karotką można kupić w cukierniach.…

Słodki zastrzykTechnologie

Słodki zastrzyk

W okresie wzmożonej produkcji pączków, gdy trzeba bez przerwy nadziewać nawet kilkadziesiąt tysięcy ciastek, gwarancja bezawaryjnej pracy urządzenia jest wręcz bezcenna. I nie chodzi tu tylko o mechanizm, który w…

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczyTechnologie

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczy

Polscy konsumenci lubią zarówno drobne wypieki o prostych formach, często przypominające produkty domowej roboty, jak też wielobarwne i wielosmakowe ciastka z galaretką lub bez, polane czekoladą, obsypane cukrem itp. Jak…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!