Default Template
Do cukierni, kawiarni czy restauracji, gdzie sprzedaje się niewielkie ilości lodów włoskich oraz słodkich deserów na bazie lub z dodatkiem softów, automaty wolnostojące nie mają zastosowania. W takich lokalach znacznie…
W terminie 22 – 25 października 2022 odbyła się długo wyczekiwana przez branżę piekarsko-cukierniczą 29. edycja Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Südback w Stuttgarcie. Po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią impreza…
Tegoroczne targi Südback będą miały nową strukturę hali i dodatkowe 10 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej. Organizatorzy imprezy w Stuttgarcie, która potrwa od 20 do 24 września tego roku, zamierzają…
Cukiernicy w całym kraju mocno odczuli wprowadzone przez rząd godziny dla seniorów. Między godz. 10 a 12 ruch w sklepach z ciastami i ciastkami dosłownie zamierał, bo osób starszych nie…
Niemal w każdym sektorze produkcji spożywczej wyznacznikiem postępu technologicznego są nowości pokazywane na targach branżowych. W tym roku zaprezentowano je głównie na Expo Sweet i Polagra Tech. Przypomnijmy, co nowego…
Amarantus nazywany też szarłatem uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Jeszcze wcześniej datuje się pochodzenie mąki kamut. Chociaż obie te rośliny, podobnie jak teff, pur pur, samopsza czy płaskurka,…
Czy wiesz, że w trakcie studzenia z wykorzystaniem próżni pieczywo zachowuje dużo wody. Utrata wilgotności jest na poziomie zaledwie kilku procent. Chłodzenie próżniowe zapewnia także m.in. zachowanie dobrej struktury skórki…
Należycie przefermentowana mąka dodawana do ciasta ma istotny wpływ nie tylko na poprawę parametrów technologicznych pieczywa, ale też jego smak i aromat. Problem jednak często tkwi w precyzyjnym przygotowaniu zakwasu…
Niejednokrotnie na łamach Bake & Sweet pisaliśmy o licznych zaletach odroczonego wypieku, które doceniają nie tylko sami producenci mrożonego pieczywa, ale także spora rzesza konsumentów. Nie należy zapominać o tym,…