Forgot Password

Default Template

Default Template

Wysoka cena za oszczerstwaAktualności

Wysoka cena za oszczerstwa

Wielomilionowe odszkodowanie otrzyma piekarnia Gibson’s Bakery z amerykańskiego miasteczka Oberlin. Została ona niesłusznie oskarżona o rasizm, a 11 milionów dolarów wypłaci jej lokalna uczelnia, która zupełnie niepotrzebnie zaangażowała się w…

Czym kroić chleb: tarczą czy sierpem?Technologie

Czym kroić chleb: tarczą czy sierpem?

W marketach na stoiskach z pieczywem coraz częściej klienci mają do do dyspozycji samoobsługowe krajalnice do pieczywa. Maszyny te pozwalają m.in. porcjować pieczywo na kromki o pożądanej grubości lub dzielić…

Smażalniki nie tylko do pączkówTechnologie

Smażalniki nie tylko do pączków

Pączki przez wielu cukierników traktowane są po macoszemu. Produkuje się je masowo głównie w Tłusty Czwartek, a przez pozostałą część roku stanowią jedynie skromne uzupełnienie oferty zakładów cukierniczych. A przecież…

Kolejny piernikowy rekordWydarzenia

Kolejny piernikowy rekord

Tradycją Święta Chleba i Piernika w Jaworze jest próba bicia rekordu na najdłuższe ciasto piernikowe. Dodajmy, że co roku jest ona udana. Po reaktywacji jaworskiej imprezy, w 2015 roku piernik…

Bochenki pełne krzemuDodatki i surowce

Bochenki pełne krzemu

Pieczywo z dodatkiem gryki charakteryzuje się znacznie zwiększoną objętością w stosunku do tradycyjnych receptur. Ale to nie jedyna zaleta tego rodzaju wyrobów, które może nie należą do najpopularniejszych produktów sprzedawanych…

Na bakier z uczciwością?Prawo i finanse

Na bakier z uczciwością?

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994 roku wyraźnie określa, co stanowi przedmiot prawa autorskiego. I jasne jest, że aby móc rozpowszechniać wymienione w ustawie utwory,…

Katarzynki z certyfikatemPomysł na biznes

Katarzynki z certyfikatem

Coraz więcej producentów żywności docenia dynamicznie rosnącą grupę potencjalnych klientów, jakimi są osoby na diecie wegańskiej. Ostatnio do ich grona dołączył znany producent pierników z Torunia. W ofercie fabryki cukierniczej…

Zawsze gotowe do kolejnego wypiekuWywiady

Zawsze gotowe do kolejnego wypieku

O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent. Bake & Sweet: Piece Revent nie należą do tanich, a mimo to pracuje na…

Włoska bułka na liniach produkcyjnychTechnologie

Włoska bułka na liniach produkcyjnych

Wyrób pieczywa drobnego z ciast luźnych o wysokim TA, a tym samym także o wysokiej wydajności, jest możliwy m.in. dzięki specjalistycznym zestawom maszyn. Zastosowana w nich technologia pozwala na bardzo…

Ciepłe, czyli… świeżePomysł na biznes

Ciepłe, czyli… świeże

Dla wielu konsumentów zależność między świeżością pieczywa a jego temperaturą jest oczywista. Dlatego też tak dużą popularnością cieszą się bułki, bagietki i rogale odpiekane na oczach klientów zarówno w dużych…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!