Forgot Password

Default Template

Default Template

Warto chronić nazwęPrawo i finanse

Warto chronić nazwę

Uzyskanie ochrony znaków towarowych jest łatwiejsze i szybsze niż w przypadku ochrony wynalazków lub wzorów użytkowych. Co prawda, opłata urzędowa za zgłoszenie znaku towarowego do Urzędu Patentowego RP wynosi dokładnie…

9489 dolarówAktualności

9489 dolarów

Dokładnie tyle warta jest jedna czekoladka przygotowana przez portugalskiego mistrza Daniela Gomeza. Jego cukiernicze dzieło o nazwie Glorious składa się z najlepszych na świecie, a tym samym najdroższych składników. Czekoladka…

Małe wielkie pieceTechnologie

Małe wielkie piece

Wiele pieców używanych w punktach sprzedaży pieczywa ma znacznie szersze zastosowanie niż tylko odpiekanie bułek, bagietek i chlebów. Z powodzeniem sprawdzą się również w szeroko pojętej gastronomii. Ponieważ uniwersalne urządzenia…

Pamiętaj o paragonie!Prawo i finanse

Pamiętaj o paragonie!

Za nie wydanie paragonu np. za zakup pieczywa czy wyrobów cukierniczych, można zapłacić nawet 2000 zł kary. Kontrolerzy ze skarbówki coraz częściej dopuszczają się prowokacji i udając klientów obserwują ekspedientki…

Szałwia hiszpańska wciąż na topieDodatki i surowce

Szałwia hiszpańska wciąż na topie

Nasiona chia to doskonały przykład, jak wiele zapomnianych lub niedocenianych składników żywnościowych przeżywa obecnie swój renesans. Od setek lat znane i uprawiane w Ameryce Południowej teraz podbijają świat. Chia, czyli…

Firmowy muffin zamiast długopisuMarketing

Firmowy muffin zamiast długopisu

Targi, spotkania z ważnymi partnerami biznesowymi, wydarzenia wewnątrz firmy. Podczas takich okazji przedsiębiorstwa bardzo chętnie korzystają z gadżetów reklamowych. Jednak coraz częściej zamiast długopisów, notatników czy pendrive’ów w tym celu…

Perłowe, błyszcząceDodatki i surowce

Perłowe, błyszczące

Od kilku lat wśród surowców, z których na co dzień korzystają cukiernicy, a zwłaszcza dekoratorzy, ważne miejsce zajmują barwniki nadające gotowym wyrobom głębię kolorów i niepowtarzalny perłowy efekt. Polskim producentem…

Dekorowanie na różne sposobyTechnologie

Dekorowanie na różne sposoby

Przy niewielkiej, rzemieślniczej produkcji kruchych ciastek, niektórzy ich producenci ręcznie ozdabiają swoje wyroby. Ma to jednak swoje minusy. Dekorowanie manualne pochłania dużo czasu i nawet przy rzemieślniczej produkcji może okazać…

Kobieta najlepszym cukiernikiem na świecieAktualności

Kobieta najlepszym cukiernikiem na świecie

Jessica Préalpato z Francji została wyróżniona prestiżowym tytułem The World Best Pastry Chef. Po raz pierwszy w historii za najlepszego cukiernika na świecie uznano kobietę. 32-letnia Jessica Préalpato obecnie jest…

Temperowanie po włoskuTechnologie

Temperowanie po włosku

Podczas temperowania czekolady istotne znaczenie mają trzy czynniki: czas, temperatura i ruch. Zapewnić je mają specjalistyczne temperówki – urządzenia, które oferowane są polskiemu cukiernikowi w różnych wariantach i spełniają różne…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!