Forgot Password

Default Template

Default Template

Wypieki z amarantusemDodatki i surowce

Wypieki z amarantusem

Amarantus, nazywany także szarłatem, uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Przez lata zapomniany, teraz przeżywa swój renesans. Świadczą o tym choćby różne mieszanki piekarsko-cukiernicze, które od kilku lat sukcesywnie…

Z gwarancją kruchościDodatki i surowce

Z gwarancją kruchości

Mąka, cukier, margaryna, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Czy jest coś prostszego nic samodzielne przygotowanie ciasta kruchego pod jabłeczniki, serniki lub na wielkanocne mazurki? Okazuje się, że tak. Wady…

Dobre oświetlenie to ponad 60 % sukcesuWywiady

Dobre oświetlenie to ponad 60 % sukcesu

O specjalistycznym, a jednocześnie wyjątkowym oświetleniu dla branży cukierniczej branży, które nie powinno być pozbawione znamion dobrego wzornictwa rozmawiamy z dyrektorem Klaudią Konsor-Osmędą z dziłau handlowego firmy LAKO. Rozmowa z…

Są rzeczy, które trzeba zobaczyć na własne oczy.Wydarzenia

Są rzeczy, które trzeba zobaczyć na własne oczy.

Prawdziwe arcydzieła najlepiej podziwiać osobiście, gdyż nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą ich uroku i doskonałości. Szczęśliwie się składa, że największy skarb światowego cukiernictwa znajduje się obecnie w Polsce i wkrótce…

Bagietka od kolejarzaAktualności

Bagietka od kolejarza

Piekarnia należąca do Fabrice’a Leroy’a została w kwietniu uznana za najlepszego producenta paryskich bagietek. W konkursie rywalizowało ze sobą blisko 230 wypieków, które każdego dnia powstają w piekarniach rzemieślniczych w…

Ciasteczka o korzennym smakuDodatki i surowce

Ciasteczka o korzennym smaku

O tym, że tradycyjne pierniczki z powodzeniem sprzedają się w cukierniach przez cały rok, a nie tylko w okresie Bożego Narodzenia świadczy m.in. fakt, iż nowa mieszanka cukiernicza do wyrobu…

Chłodzą i przechowująTechnologie

Chłodzą i przechowują

Szokowe zamrażanie produktów jest w branży piekarsko-cukierniczej coraz popularniejszym sposobem na przedłużenie trwałości pieczywa i ciast. Decydując się na takie rozwiązanie trzeba jednak pamiętać o tym, że po wyjęciu produktu…

Niedoceniany składnik ciast i deserówDodatki i surowce

Niedoceniany składnik ciast i deserów

Na rynku zaopatrzenia branży cukierniczej niewiele jest mieszanek i komponentów do ciast, tortów oraz deserów o kawowym smaku. A przecież po „małą czarną” każdego dnia sięgają miliony Polaków, którzy podkreślają,…

Które produkty piekarnicze są zdrowe?Aktualności

Które produkty piekarnicze są zdrowe?

Niemieccy konsumenci mają w ostatnich latach coraz większy problem z odpowiedzią na to pytanie. Z badań sondażowych firmy Mintel wynika, że 40 % naszych zachodnich sąsiadów nie ma pewności, jakie…

W cukierniach obroty spadły najbardziejAktualności

W cukierniach obroty spadły najbardziej

Cukiernicy w całym kraju mocno odczuli wprowadzone przez rząd godziny dla seniorów. Między godz. 10 a 12 ruch w sklepach z ciastami i ciastkami dosłownie zamierał, bo osób starszych nie…