Default Template
Donuty są obok muffinek, brownie i ciastek cupcakes produktami charakterystycznymi dla amerykańskiego cukiernictwa. Ciastka z dziurką, które można kupić również niemal w każdym polskim supermarkecie cieszą się powodzeniem przez cały…
Na rynku zaopatrzenia sektora cukierniczego pojawia się w ostatnim czasie coraz więcej roślinnych substancji żelujących, których z powodzeniem można używać jako zamienników żelatyny. Warto z nich korzystać przy codziennej produkcji,…
Dynamika rozwoju w branży piekarniczej jest nie do zatrzymania i zmienia znacząco definicję i funkcję piekarni, a co za tym idzie zmienia się funkcja i zadaniowość urządzeń do przygotowania, serwowania…
Muffiny można z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek. Te niewielkie wypieki z ciast…
Sieć piekarni Greggs od stycznia oferuje bułki z wegańską kiełbaską. Od chwili wprowadzenia ich do asortymentu stały się one sprzedażowym hitem w Wielkiej Brytanii. Wegańskie kiełbaski w bułce można kupić…
Podczas temperowania czekolady istotne znaczenie mają trzy czynniki: czas, temperatura i ruch. Zapewnić je mają specjalistyczne temperówki – urządzenia, które oferowane są polskiemu cukiernikowi w różnych wariantach i spełniają różne…
Po co w przemyśle spożywczym stosuje się promienie X? Przede wszystkim, aby chronić długo i mozolnie budowane marki produktów. Wystarczy bowiem jeden o słabej jakości, a reputacja firmy oraz wieloletni…
Wymyślono go w Korei Południowej, gdzie stworzono recepturę i uruchomiono sprzedaż tego produktu. Szacuje się, że obecnie w tym kraju jedna jogurteria przypada na ok. 50 tys. mieszkańców. Aby osiągnąć…
W czasach, gdy ziemniaki były podstawą diety Polaków, wykorzystywano je powszechnie również jako dodatek do ciasta chlebowego. Głównie dlatego, że pozwalały tanio, a jednocześnie wydatnie zwiększyć jego objętość. Gotowane i…