Do ciast i do pieczywa

Do ciast i do pieczywa

Kilka interesujących mieszanek i komponentów pojawiło się na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Wszystko to za sprawą firm Uldo, CSM i Lesaffree.

Pierwszy z tych producentów wzbogacił niedawno swoją ofertę o kolejny produkt z linii PROFIT, których główną zaletą jest przede wszystkim korzystna cena. W tej serii produktów znajdziemy m.in. mieszankę cukierniczą Uldo Jogo PROFIT do ciast biszkoptowo-tłuszczowych oraz miks piekarski Uldo Orkisz PROFIT do produkcji chlebów z czystą etykietą. Nowością jest koncentrat Uldo Piernik PROFIT (na zdjęciu) umożliwiający szybką produkcję tradycyjnych ciast o ciemnej barwie oraz delikatnym, korzennym smaku i aromacie. Jak zaznacza firma Uldo, mieszanka ma bardzo szerokie zastosowanie i doskonale sprawdza się w postaci blatów do ciast.

Wspomniany producent wzbogacił także swoją ofertę środków wypiekowych o dwa nowe proszki. Uldo Drożdżowe Fresh 10 % umożliwia wypiek różnych wyrobów drożdżowych półcukierniczych, takich jak drożdżówki, rogale, chałki. Wpływa korzystnie na większy rozrost ciasta, jego delikatną strukturę po wypieku, podkreśla smak i aromat gotowych wyrobów oraz sprawia, że dłużej pozostają świeże. Produkt ten można stosować również przy produkcji metodą odroczonego rozrostu.

Uldo Pszenne Fresh to z kolei środek wypiekowy o bardzo niskim dozowaniu (1 %), którego zadaniem jest przedłużenie świeżości pieczywa pszennego nawet do 4-5 dni. Pozwala też uzyskać chrupiącą skórkę, zapewnia równomierną porowatość miękiszu, a także poprawia objętość. Polepszacz przeznaczony szczególnie do wypieku bułek i bagietek, ale także do chlebów może być stosowany zarówno przy obróbce ręcznej, jak i maszynowej.

Nowością na cukierniczym rynku jest miks Meister Qwini‘s firmy CSM dedykowany do produkcji delikatnych i soczystych mini pączków twarogowych. Ta mieszanka nowej generacji o dużej tolerancji i wydłużonym czasie korzystania z przygotowanej masy (nawet do ok. 2 godzin) wyróżnia się łatwym dozowaniem i zapewnia optymalne wyniki smażenia we wszystkich powszechnie stosowanych urządzeniach – podkreśla producent. Meister Qwini‘s wystarczy wymieszać z twarogiem i wodą. Wysmażone kulki można uszlachetnić na wiele sposobów: likierem o smaku śmietankowym i whisky, kremem mlecznym lub kakaowym – wymienia CSM dodając, że przy nadziewaniu mini pączków zastosowanie znajduje wiele różnych kombinacji.

Cukiernicy mogą od niedawna korzystać także z nowej mieszanki firmy opracowanej przez technologów firmy Lesaffre przeznaczonej do wyrobu słodkiego, mocno czekoladowego ciasta o wilgotnym miękiszu i lekko chrupiącej skórce. Brownie to 100 % kompozycja z dodatkiem prawdziwej czekolady, której niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania – podkreśla producent. Dodaje, że mieszanka, poprzez wprowadzenie modyfikacji do receptury podstawowej i użycie różnych dodatków, pozwala przygotować rozmaity asortyment i wiele interesujących odmian popularnego brownie.

Artykuł z Bake & Sweet, styczeń 2019