Szwajcarski smak tradycji

Szwajcarski smak tradycji

Kilka interesujących nowości firma Bakels zaprezentowała na swoim stoisku na targach Expo Sweet. Jedną z nich był miks Chleba Pane Maggia.

W ofercie piekarskiej Bakels Polska pojawiła się nowa mieszanka do wyrobu wysokogatunkowego pieczywa rodem ze Szwajcarii. Mowa o Chlebie Pane Maggia produkowanym w technologii z długą fermentacją. To aromatyczne pieczywo o wyraźnej nucie orzechowej znane jest w Szwajcarii od wieków. Od kilkunastu lat można je produkować także z gotowego 100 % miksu. W jego składzie znalazły się m.in. specjalny rodzaj mąki oraz zakwas. Od tego roku kompozycja wypiekowa firmy Bakels jest dostępna także dla polskiego piekarza.

Na wspomnianych targach można było zapoznać się także z nowymi recepturami opracowanymi przez technologów Bakels pozwalającymi, korzystając ze znanych mieszanek, przygotować zupełnie inne niż dotychczas produkty. Mowa o kompozycjach Chleb Farmera Mix użytej do nowego pieczywa Chleb Farmera Żytni czy też Pretzel Mix, z której można wypiekać popularne bajgle. Bakels poleca także uniwersalną Mieszankę Żytni Mix do pieczywa żytniego lub razowego, z której można obecnie wyprodukować także Chleb Żytni bez drożdży.

Premiery targowe na Expo Sweet miały także dwie mieszanki ciast ucieranych: jogurtowo-maślany Yogo-Fruit oraz Ucierane Czekoladowe, z którego można uzyskać wypieki o strukturze popularnego Brownie. Nowością w segmencie mieszanek półcukierniczych jest koncentrat Ciasta Drożdżowego, którego można użyć m.in. do pączków i drożdżówek.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019