Chrupiące gofry i puszyste naleśniki

Chrupiące gofry i puszyste naleśniki

Koszt ciasta do wypieczenia jednego gofra z reguły nie przekracza 50 groszy. Za zużycie energii i eksploatację gofrownicy również trzeba zapłacić niewielkie pieniądze. Czysty zysk ze sprzeży gofra oscyluje około 2 złotych, a na takim samym produkcie udekorowanym owocami, polewami i bitą śmietaną można zarobić nawet trzy razy więcej.

Te wyliczenia nie są oczywiście precyzyjne, ale mają na celu zobrazowanie, jaki potencjał tkwi w produkcji gofrów. Ich ogromną zaletą jest m.in. to, że nie są produktem sezonowym i równie dobrze sprzedają się latem, jak i zimą. Chociaż gofry – przy odpowiednim przygotowaniu ciasta, tzn. bez cukru – z powodzeniem mogą być serwowane z różnymi dodatkami o wytrawnych smakach, to jednak Polacy zdecydowanie częściej sięgają po wyroby słodkie. I właśnie o takich gofrach, a konkretnie mieszankach i urządzeniach do ich produkcji piszemy w tym artykule.
Gotowy proszek do szybkiego i łatwego przygotowania ciasta gofrowego znaleźć można w ofercie firmy AKO. Jej mieszanka Gofry Pomorskie, która dostępna jest w popularnym waniliowym smaku, wymaga jedynie połączenia z olejem i wodą. Jak informuje producent, odpowiednio dobrane składniki ciasta zapewniają uzyskanie wyrobów gotowych o chrupko-kruchej strukturze oraz delikatnym miękiszu.
Kompletnym produktem są też Gofry Fantazja Suprima firmy Polmarkus. Dodajmy, że miks pozwala także przygotować ciasto na inne słodkie wyroby gastronomiczne, takie jak naleśniki i racuchy. Również ten proszek wystarczy połączyć z wodą i olejem w odpowiednich proporcjach, starannie wymieszać za pomocą miksera lub ubijaczki i odstawić na chwilę do odprężenia.
Pulchne racuchy oraz puszyste naleśniki można też przygotować z ciasta na bazie 100 % mieszanki KOMPLET Gofry. Trzeba jednak zastosować inną recepturę niż na wyroby wypiekane w gofrownicach. Jak zapewnia producent, firma KOMPLET Polska, mieszanka jest wydajna i szybka w przygotowaniu, a fakt, iż nie trzeba dodawać do ciasta świeżych jaj pozwala zminimalizować ryzyko skażeń mikrobiologicznych.
Do łatwego przygotowania smacznych gofrów można także sięgnąć po KOMPLET Amerykaner, która to mieszanka – jak sama nazwa wskazuje – dedykowana jest głównie do wyrobu smakowitych amerykanów, ale świetnie sprawdza się także w produkcji innych ciast.
Dwa 100 % koncentraty znajdziemy w ofercie firmy Eco Trade. Miks o nazwie Pychotka, dzięki zastosowaniu odpowiednich komponentów pozwala uzyskać ciasto zapewniające powtarzalność wypieku, oszczędność czasu na przygotowanie oraz wysoką jakość produktu finalnego. Oprócz smacznych gofrów o odpowiedniej kruchości mieszanki można też użyć do produkcji naleśników.
Kompletnym proszkiem do wypieku delikatnych i kruchych wyrobów z lekkiego ciasta biszkoptowego jest także kompozycja Super-Gofry.
Wśród gastronomów produkujących gofry m.in. w sezonie letnim popularnym miksem są biszkoptowe Gofry Floryda od koszalińskiej firmy Soreno.
Charakteryzują się lekkością i chrupkością, którą zachowują długi czas po wypieczeniu. Również i ten produkt nie wymaga szczególnego talentu przy przygotowaniu ciasta, a prosta receptura znacznie ogranicza zużycie oleju roślinnego – na 1 kg mieszanki i 1 l wody wystarczy zaledwie ok. 150 g tłuszczu.
Mieszankę na gofry znaleźć można także w asortymencie firmy Dawn. Jak twierdzi producent, idealnie nadaje się ona zarówno do produktów serwowanych na słodko, jak i słono, zapewniając wypiekom lekką, puszystą konsystencję i chrupiącą skórkę. Mieszanka zawiera tylko naturalne aromaty i jest wolna od konserwantów. Jej przygotowanie nie wymaga stosowania tłuszczu – wystarczy dodać wodę. Dodajmy, że mieszanka posiada certyfikat produkcji Halal.
Delikatna nuta wanilii i neutralna słodycz – tak gofry przygotowane ze swojej mieszanki opisuje firma Helios. Podkreśla przy tym, że dzięki temu doskonale komponują się one zarówno ze słodkimi dodatkami, jak czekolada, owoce w żelu i śmietana nie powodując wrażenia przesłodzenia, jak również z różnego rodzaju wytrawnymi farszami, warzywami i sałatkami. Biszkoptowo-tłuszczowy miks Gofry Helios, dzięki odpowiednio zbilansowanym składnikom, pozwala podczas mieszania uzyskać dobrze napowietrzone ciasto, co ma istotny wpływ na puszystość gofrów, a w przypadku produkcji naleśników na ich elastyczność i łatwość zwijania.
Cztery rodzaje ciasta gofrowego proponuje firma Mix Expert. Ten producent różnych proszkowych koncentratów spożywczych ma w ofercie zarówno tradycyjne i bardzo łatwe w przygotowaniu Gofry Biszkoptowe, jak również Gofry Biszkoptowe Gold nie wymagające smarowania gofrownicy olejem, a także Gofry Biszkoptowe Expert, które pozwalają na mrożenie gotowych produktów. Inne zastosowanie ma stworzona na bazie mąki pszennej mieszanka Gofry Wytrawne pozwalająca przygotować szereg oryginalnych produktów gastronomicznych, które przez cały rok można serwować w barach i restauracjach.
Z kolei Gofry Belgijskie to koncentrat, którego odpowiednio dobrane składniki, w połączeniu z wodą i olejem, gwarantują uzyskanie chrupiących wyrobów o delikatnym, waniliowym lub karmelowym smaku – informuje producent miksu, firma Multi-Ice.
Mąka pszenna, cukier, jaja w proszku, mleko w proszku, proszek do pieczenia i aromat to składniki mieszanki Gofry Biszkoptowe KG-1 produkowanej przez wytwórnię Komages. W parze ze smakiem tych wyrobów idzie też przyjemny waniliowy aromat towarzyszący procesowi wypiekania – zapewnia producent.
Profesjonalny Mix na gofry i naleśniki znajdziemy także pośród mieszanek produkowanych przez firmę Jabex.

Gofry gofrom nierówne. Brukselskie tradycyjnie przygotowuje się z ciasta drożdżowego, podobnie jak holenderskie stroopwafels, do wypieku których używa się dodatkowo brązowego cukru. Gofry leodyjskie produkowane są z ciasta chlebowego, zaś do amerykańskich obowiązkowo dodawany jest proszek do pieczenia. Ciekawym pomysłem na niebanalne danie gastronomiczne mogą być gofry o wytrawnych smakach, które swój oryginalny zielony kolor (na zdjęciu) zawdzięczają szpinakowi lub herbacie Matc

Artykuł z Bake & Sweet, kwiecień 2017