Dużo białka w małych ciastkach

Dużo białka w małych ciastkach

Kulki serowe, nazywane także twarogowymi pączusiami, to coraz popularniejszy, ale chyba jednak wciąż niedoceniany w Polsce wyrób cukierniczy. Teraz, gdy tak modne jest pieczywo proteinowe, wydawać by się mogło, że ciasteczka z twarogiem powinny znaleźć się w witrynach wszystkich cukierni. Przecież w ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w diecie najmłodszych konsumentów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia.

W opinii rzemieślników i ich klientów utarło się, że małe serowe pączki to wyrób cukierniczy, a więc na słodko. A przecież serowe kulki mogą stanowić również atrakcyjną i pełnowartościową przekąskę o słonawym, klasycznym smaku. Co prawda, część gotowych mieszanek do szybkiego przyrządzenia ciasta na kulki jest już z dodatkiem cukru, lecz są też produkty o neutralnym, twarogowym smaku, które można w dowolny sposób modyfikować i urozmaicać wedle własnej wyobraźni.
Przyjrzyjmy się, co producenci komponentów mają aktualnie do zaoferowania w tej grupie mieszanek.
Nowością na cukierniczym rynku jest miks Meister Qwini‘s firmy CSM pozwalający uzyskać delikatne i soczyste mini pączki twarogowe. Ta mieszanka nowej generacji o dużej tolerancji i wydłużonym czasie korzystania z przygotowanej masy (nawet do ok. 2 godzin) wyróżnia się łatwym dozowaniem i zapewnia optymalne wyniki smażenia we wszystkich powszechnie stosowanych urządzeniach – podkreśla producent. Meister Qwini‘s wystarczy wymieszać z twarogiem i wodą. Wysmażone kulki można uszlachetnić na wiele sposobów: likierem o smaku śmietankowym i whisky, kremem mlecznym lub kakaowym – wymienia CSM dodając, że przy nadziewaniu mini pączków zastosowanie znajduje wiele różnych kombinacji.
Firma KOMPLET Polska poleca piekarzom i cukiernikom aż trzy różne półprodukty. KOMPLET Bellkule to mieszanka do produkcji małych pączków, w recepturze których pojawia się maślanka lub ser twarogowy. Smażone kulki wyróżniające się dużym przyrostem objętości mają słodki, waniliowo-maślankowy smak. Na tyle wyrazisty, że – jak twierdzi producent – po usmażeniu ciastek nie trzeba ich obtaczać w cukrze. Receptura podstawowa wymaga połączenia mieszanki w odpowiednich proporcjach z jajami, wodą i maślanką. Ten ostatni składnik można jednak zastąpić mielonym serem twarogowym.
KOMPLET Bonini’s Plus jest mieszanką cukierniczą już z dodatkiem sproszkowanego jogurtu i twarogu. Ser twarogowy znajduje się także w KOMPLET Boleros – mieszance, która znakomicie nadaje się do obróbki maszynowej. Dodajmy, że gotowe produkty mogą być bezpiecznie zamrażane.
Do szybkiej i powtarzalnej produkcji małych drożdżowych kulek z różnymi dodatkami przeznaczony jest koncentrat AKO Mini Pączki. Wśród jego zalet producent miksu, firma AKO wymienia m.in. delikatny miękisz ciasteczek oraz duże możliwości kreowania różnych smaków. Ciasto z mieszanki można np. połączyć z twarogiem, co pozwala uzyskać małe pączki o serowym smaku. Innym rozwiązaniem jest użycie maślanki o naturalnym smaku lub owocowej.
Mix Twarogowy 50 % Agrano, produkowany przez firmę Martin Braun, jest produktem o szerszym zastosowaniu niż tylko jako mieszanka do pączków serowych. W połączeniu z mąką, jajami i wodą pozwala uzyskać ciasto na lekkie pieczywo, jakim są Bułeczki Szkolne opracowane głównie z myślą o najmłodszych konsumentach. Aby otrzymać pączusie serowe trzeba jednak skorzystać z innej receptury, w której pojawia się dodatkowo twaróg.
Do podstawowych składników wyszczególnionych w recepturze na małe, okrągłe pączusie można dodać jabłko prażone, a tym samym uzyskać ciasto na twarogowo-owocowe pączusie. Po wysmażeniu i wystudzeniu kulki powinno się udekorować cukrem pudrem lub cukrem z nutą cynamonu (zalecane zwłaszcza przy ciastkach z jabłkami). Dodajmy, że mieszanka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Również firma UNIFERM ma w ofercie miks pozwalający szybko i z dużą powtarzalnością produkować ciasto do wysmażenia kul twarogowych lub maślankowych. Wyselekcjonowane składniki mieszanki UNIFERM Quarkperlen mają zagwarantować wysoką jakość słodkich, a zarazem lekko kwaśnych wyrobów. Z kolei innowacyjna receptura ma podkreślić jego wyjątkowość – twierdzi producent wyjaśniając, że dzięki zastąpieniu twarogu maślanką, kulki uzyskują atrakcyjniejszy miękisz – delikatniejszy i bardziej soczysty.
Mini pączki Quarkini to pyszna propozycja firmy Zeelandia dla wszystkich lubiących łakocie. Smak świeżego twarogu i wspaniały aromat sprawiają, że to przekąska o wyjątkowym charakterze – tak swoją mieszankę reklamuje producent dodając, że miks jest bardzo prosty w użyciu i wymaga jedynie dodania twarogu oraz wody. Podpowiada przy tym, że ciasto na pączki twarogowe można wzbogacić o różne dodatki, m.in. rodzynki, orzechy, suszone owoce.
Łatwe w przygotowaniu kule twarogowe poleca cukiernikom firma Uldo. Również jej Mix na Kule Serowe można łączyć z różnorodnymi dodatkami i kreować delikatne ciastka o różnych, indywidualnych smakach. Kule po wysmażeniu mają puszysty i wilgotny miękisz skrywany pod chrupiącą skórką. Gotowe produkty doskonale smakują obtoczone w cukrze pudrze lub w cukrze cynamonowym – podpowiada producent miksu.
Kompletną kompozycję Twarogowe Kuleczki znajdziemy w asortymencie mieszanek cukierniczych firmy Ireks. Producent ten zapewnia, że przez zastosowanie różnych dodatków można otrzymać twarogowe kuleczki o dużym zakresie smaków – od słodkich deserowych do słonawych i pikantnych.
Długi okres świeżości, odpowiednia objętość wypieku, miękka struktura miękiszu i możliwość stosowania z różnymi rodzajami sera, to niektóre z zalet kompletnej mieszanki Kule Serowe 100 % (wymagane jest dodanie sera twarogowego i wody) oraz Koncentratu Kule Serowe 15 % (dodatkowo trzeba użyć mąki pszennej, jaj, oleju i ewentualnie cukru). Obie te kompozycje ma w ofercie firma Pfahnl.
Podobne miksy proponuje firma Semix, której mieszankę Kule Serowe łączy się z twarogiem lub z maślanką oraz firma Malmon – producent kompozycji Kule Twarogowe, nie wymagającej od cukiernika dodawania mąki, jaj czy tłuszczu.
Kulki Bombole firmy Eco Trade to wysokiej jakości mieszanka do produkcji ciastek o serowym smaku, która charakteryzują się m.in. niewielkim wchłanianiem tłuszczu podczas ich smażenia, co zdecydowanie poprawia smak wyrobu gotowego. Ciasto uzyskane z tego miksu jest stabilne i wytrzymałe w procesie technologicznym, dostosowanym zarówno do tradycyjnej produkcji rzemieślniczej, jak też do wytwarzania na liniach przemysłowych – twierdzi gliwicki producent. Podobne zalety mają też Bombole Wytrawne – miks pozwalający wyprodukować ciekawe przekąski o atrakcyjnych smakach, m.in. szpinakowo-czosnkowym, pomidorowym i cebulowo-szczypiorkowym, z dodatkiem twarogu lub maślanki (na zdjęciu).

Artykuł z Bake & Sweet, styczeń 2019