Fajne babeczki

Fajne babeczki

O karierze jaką robią muffiny już wielokrotnie pisaliśmy na łamach Bake & Sweet. Te popularne ciastka można kupić nawet w tych rzemieślniczych cukierniach, które ich nie produkują. Spora część babeczek oferowanych w sprzedaży to bowiem wyroby przemysłowe, które w formie mrożonek dostarczane są do sklepów, kawiarni czy punktów gastronomicznych na stacjach paliw. Muffiny można jednak z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek.

Po małe przekąski o słodkich lub wytrawnych smakach sięgają już nie tylko młodzi konsumenci. Również osoby starsze dostrzegają liczne zalety babeczek, które można jeść w każdych warunkach: w podróży, na spacerze, w pracy lub na przyjęciu w domu. Zaletą muffin jest niewątpliwie bogactwo smaków, jakie mogą dostarczać konsumentom. Niewiele jest dodatków, które nie pasują do tych ciastek. Owoce, orzechy, bakalie, czekolada, mak, miód, korzenne przyprawy, termostabilne kremy – to wszystko oczywiście może znaleźć się w muffinach i sprawić, że nabiorą one szczególnego, indywidualnego charakteru. Duże pole do popisu mają też gastronomowie oraz piekarze produkujący słone przekąski. Babeczki ze szpinakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami, farszami warzywnymi, grzybami, z mięsem lub z serem. Dietetyczne i sycące. Na bazie mąki żytniej i bezglutenowe. Możliwości produkcji są ogromne, podobnie jak zainteresowanie ze strony klientów.
W tym artykule skoncentrujemy się jednak na produktach o słodkich smakach, które można przygotować z gotowych mieszanek cukierniczych. W opisie miksów do ciast biszkoptowo-tłuszczowych muffiny bardzo często wymieniane są jako jeden z produktów, które można przygotować z danej mieszanki. Teoretycznie da się je zrobić z każdego ciasta do babek piaskowych (ich wykaz znajdziecie w tabeli na kolejnych stronach), jednak producenci komponentów cukierniczych często mają w ofertach komponenty specjalnie dedykowane do wyrobu muffin. O nich przeczytacie poniżej.

Waniliowe
Wśród mieszanek do mini-babeczek przeważają półprodukty przeznaczone do wypieku ciastek o delikatnym, waniliowym smaku. Głównie dlatego, że są one uniwersalne i z łatwością można je wzbogacić o różne dodatki, a także aromaty (np. cytrynowy czy pomarańczowy).
Koncentrat prostych i szybkich w przygotowaniu słodkich drobnych wypieków proponuje firma Zeelandia. Mieszanka Muffiny Amerykańskie o smaku waniliowym wyróżnia się m.in. dużą wydajnością i nie wymaga dodatku jaj. Ciasto przed wypiekiem może leżakować nawet do 4 godzin, a także może być zamrażane – informuje producent dodając, że wypieczone babeczki długo zachowują świeżość.
Waniliowy smak mają także wyroby przygotowane z mieszanki KOMPLET Gourmet Muffin firmy KOMPLET Polska. Cechuje je delikatny miękisz o bardzo dużej wilgotności, a także duży przyrost objętości podczas wypiekania. Zaletą 100 % mieszanki jest łatwa i powtarzalna produkcja zarówno babeczek, jak też ciast na blasze i innych wypieków z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.
Inną kompozycją wypiekową jest KOMPLET Magic Muffin, która pozwala na przygotowanie ciasta, które za pomocą innych składników pozwala produkować m.in. babeczki jagodowe, porzeczkowe, jabłkowo-cynamonowe, orzechowe, z rumem i rodzynkami – wymienia wspomniany producent.
Muffinki o smaku waniliowym to jedna z kilku babeczkowych mieszanek firmy Credin. Z kompozycji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego uzyskuje się wyroby o puszystej strukturze miękiszu, o jasno-żółtej barwie i chrupiącej skórce na zewnątrz. Dzięki dużej wilgotności wypieków gotowych wyróżniają się one dłuższą świeżością. Także ta łatwa w użyciu mieszanka pozwala wykreować wiele różnych wariantów babeczek, m.in. w wersji cupcake.
Wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia mają też wypieki z biszkoptowo-tłuszczowej mieszanki Muffin Mix, którą firma Credin poleca także na spody do ciast z owocami.
Łatwa w użyciu, bogaty i harmonijnie zbalansowany smak, idealny kształt „grzybka”, delikatna tekstura, brak barwników i konserwantów, odporność na zamrażanie i odmrażanie. Takie cechy wedle zapewnień firmy Dawn ma 100 % mieszanka Muffin Mix o charakterystycznej, amerykańskiej formule – do miksu należy dodać jedynie olej i wodę. Ciastka opracowane na podstawie oryginalnej receptury stanowią doskonałą bazę do nadziewania i dekorowania.
Amerykański rodowód mają także kompozycje wypiekowe, jakie polskim rzemieślnikom od ubiegłego roku oferuje firma CSM. Mowa o produktach marki Henry Henry z linii Original American Sweets, do których należy także mieszanka American Cake & Muffin. Pozwala ona przygotować ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o szerokim zastosowaniu w codziennej produkcji cukierniczej – zarówno duże wypieki foremkowe o wielu smakach, jak też różne wersje niewielkich babeczek, m.in. jabłkowo-cynamonowych z jagodami.
Uniwersalne zastosowanie mają również komponenty firmy Pfahnl. Jej
Mieszanka na muffiny 22 % (na zdjęciu) adresowana jest zarówno dla tych producentów, którzy chcą wzbogacić swój asortyment o delikatne babeczki charakteryzujące się m.in. specyficznym soczystym miękiszem, dobrym rozrostem i dające możliwość stosowania różnych nadzień, jak też dla cukierników preferujących ciasta tradycyjne.
Tak samo szerokie możliwości zastosowania daje miks Muffinkonzentrat CL. Jego również można użyć do wyrobu zarówno klasycznych ciast biszkoptowo-tłuszczowych i babek piaskowych, jak też amerykańskich muffin, a nawet ciast brownies – wymienia Pfahnl. Wyroby podczas produkcji uzyskują dobrą objętość, a ich delikatny miękisz przyciąga przyjemnym smakiem i aromatem. Jest to obecnie jedyna tego typu muffinowa mieszanka z tzw. czystą etykietą (clean label).
Szeroki wachlarz muffinek, które można wzbogacać różnorodnymi aromatami, owocami i nadzieniami powstaje z kompozycji Tegral Satin Muffin. Zastosowana w mieszance technologia Acti Fresh pomaga zachować świeżość produktu i poprawia jego właściwości, takie jak miękkość, wilgotność, spójność i sprężystość – zapewnia firma Puratos.
Kompletną mieszankę Sonnique Muffinmix Vanilla do szybkiego przygotowania amerykańskich babeczek poleca także firma Sonneveld.
Podobne miksy znaleźć można także w ofertach firm Atlantis (Mufinka Waniliowa), Backaldrin (Premium Muffin Koncentrat), Martin Braun (Muffin Soft), Master Martini (Fiorfiore Muffin), Ireks (Ireks Muffin Soft) i Mix Expert.

Czekoladowe
Nieco mniej popularne od muffinów o waniliowym smaku są ciastka czekoladowe, które oferuje duża część wspomnianych wcześniej producentów.
W asortymencie Zeelandii są Muffiny Amerykańskie o smaku czekoladowym, firma Dawn poleca Muffin Mix Chocolate, Master Martini ma w ofercie Fiorfiore Chocomuffin, zaś Puratos jest producentem mieszanki Tegral Satin Muffin Cocoa.
Koncentratem ciasta biszkoptowo-tłuszczowego do przygotowania popularnych babeczek jest Uldo Muffin Czekoladowy. Dzięki starannie dobranym surowcom technolodzy firmy Uldo stworzyli mieszankę, która zapewnia wypiekom miękisz o wyjątkowej strukturze, wilgotny i świeży przez długi czas. Swój wyrazisty smak muffiny zawdzięczają zawartości belgijskiej czekolady – informuje producent dodając, że składniki funkcjonalne mieszanki umożliwiają produkcję muffin zarówno ręcznie w zakładach rzemieślniczych, jak też na skalę przemysłową, z zastosowaniem automatów mieszająco-dozujących.
Mocny i pełny smak, a także ciemna, intensywna barwa miękiszu to cechy ciastek z mieszanki Muffiny Czekoladowe firmy Pfahnl. Jej inne zalety to elastyczność dozowania, możliwość produkcji z zastosowaniem technologii głębokiego mrożenia, a także wydłużona świeżość wyrobów finalnych.
Szybsze przyrządzanie ciasta w porównaniu z tradycyjną recepturą oraz powtarzalna jakość wypieków to z kolei zalety, które wymienia firma Credin, producent koncentratu ciasta biszkoptowo-tłuszczowego Muffinki o smaku czekoladowym.
Ciemne babeczki można też produkować bazując na miksach firm CSM (American Cake & Muffin Dark marki Henry Henry z linii Original American Sweets), Semix (Czekoladowy Muffin Amerykański) i Atlantis (Mufina Czekoladowa).
Muffin Czoko to z kolei produkt firmy Eco Trade z segmentu mieszanek cukierniczych dla przemysłu. Komponenty Industry Line to także gotowe kompozycje do produkcji ciastek o innych atrakcyjnych smakach: Muffin Bananowy, Muffin Citrus, Muffin Jogurtowy.

Artykuł z Bake & Sweet, luty 2017