Jaglane, czyli zdrowe

Jaglane, czyli zdrowe

Proso znane jest ludzkości od wielu lat, ale gdyby nie moda na tzw. zdrową żywność przypuszczalnie nadal byłoby zapomniane przez piekarzy. Decydując się na produkcję pieczywa lub ciastek z mąką jaglaną nie powinno się jednak zapominać o tym, aby umiejętnie informować klientów o prozdrowotnych właściwościach tych wyrobów, gdyż wielu konsumentów wciąż nie ma o nich należytej wiedzy.

Po produkty z mąki jaglanej szczególnie chętnie sięgają osoby chore na celiakię oraz te, które z różnych innych względów są na diecie bezglutenowej. Chleby, bułki, a nawet ciastka z mąki pozyskiwanej z prosa zyskują w ostatnim czasie na popularności, o czym świadczy fakt, iż coraz więcej zakładów piekarsko-cukierniczych wprowadza je do swojej oferty. Niektórzy decydują się na samodzielną produkcję jaglanych wypieków, inni sięgają po gotowe mieszanki zapewniające łatwe, jak też szybkie przygotowanie odpowiednich ciast. Takim właśnie miksom poświęcony jest ten artykuł.

Gotowych kompozycji wypiekowych dedykowanych do wypieku pieczywa jaglanego nie ma w Polsce zbyt dużo, ale też zapotrzebowanie na te produkty nie jest szczególnie wielkie. Oferta producentów mieszanek piekarskich wydaje się być więc odpowiednio dopasowana do oczekiwań rynku.

Jednym z kilku jaglanych miksów jest Credi Jaglove – mieszanka opracowana przez technologów firmy Credin. Dzięki niej można wyprodukować oryginalny chleb, który m.in. pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia – wyjaśnia producent. Wszystko to dzięki cennym minerałom i mikroelementom znajdującym się w małych ziarenkach prosa. W komplecie z mieszanką wypiekową oferowana jest także jaglana posypka, którą można wizualnie uatrakcyjnić smaczne bochenki.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych chlebów mogą być wyroby z mieszanki Panefit Jaglany 33 % bez E Suprima (znajdziecie ją w ofercie firmy Polmarkus). Ten miks do produkcji chleba i pieczywa drobnego pozwala uzyskać wyroby o ładnej strukturze i wilgotnym miękiszu, wyróżniające się dużą zawartością błonnika. Zaletą bochenków i bułek na bazie wspomnianego koncentratu jest wydłużony okres świeżości smacznych wypieków. W ich składzie, oprócz kaszy jaglanej uzyskanej z ziaren prosa, znajdziemy także siemię lniane, nasiona słonecznika i płatki pszenne.

Interesujący koncentrat o bardzo niskiej zawartości glutenu proponuje rzemieślnikom firma Eco Trade. Jej Mieszanka Jaglana – podobnie jak wspomniane wcześniej koncentraty – również przeznaczona jest do wyrobu smacznego pieczywa z czystą etykietą, aromatycznego i o wilgotnym miękiszu, które dla konsumentów może stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalnego białka. Ten kompletny miks na bazie kaszy i mąki jaglanej nie wymaga dodatku innych składników poza drożdżami, olejem i wodą.

Z kolei wśród produktów marki AlfaPro znajdziemy Granix Jaglany umożliwiający szybkie przygotowanie wyrobów o miękiszu podobnym do ciemnych wypieków francuskich. Mieszanka z dużą zawartością ziaren (proso, siemię lniane, słonecznik) i płatków pszennych z powodzeniem nadaje się także do wypieku różnych przekąsek. Miks należy do produktów z serii Zielona Linia, które nie zawierają barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów, wzmacniaczy smaku, a także pozbawione są substancji słodzących szkodliwych dla zdrowia.

Na szybkie przygotowanie ciasta przeznaczonego do produkcji aromatycznych, pszennych wypieków drobnych pozwala 30 % koncentrat Uldo Bułki z Kaszą Jaglaną. Oprócz pieczywa drobnego można z niej wypiekać także chleby, lecz receptura nie pozwala na produkcję bochenków z czystą etykietą. W przypadku bułek można uzyskać atrakcyjne wyroby zgodne z trendem Clean Label. Warto wiedzieć, że produkty pochodzące z prosa stanowią aż połowę wspomnianej mieszanki. W składzie miksu znajdziemy też m.in. płatki ziemniaczane, dzięki którym wypieki dłużej zachowują świeżość.

Produktem z czystą etykietą jest także bezglutenowa mieszanka Uldo Ciastka z Płatkami Jaglanymi – jedyna tego typu kompozycja cukiernicza na polskim rynku, która zostało dodatkowo wzbogacona brązowym cukrem.Proso to lekkostrawne prazboże, które jest doskonałym źródłem fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Zawiera też rzadko występujący w produktach spożywczych krzem – minerał o zbawiennym wpływie na skórę, zęby, stawy, paznokcie i włosy. Bezglutenowe proso jest bogate w witaminy z grupy B, ma dużo aminokwasów i antyoksydantów. Wszystkie te cechy posiadają m.in. różne wypieki, jakie można otrzymać z mąki jaglanej.

Artykuł z Bake & Sweet, maj 2019