Kręcimy po włosku

Kręcimy po włosku

Zalety mieszanek do produkcji softów to niewątpliwie łatwość i szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów przy jednoczesnej gwarancji ich jakości i powtarzalności oraz zazwyczaj niezbyt wysokiej cenie.

Do przygotowania lodów włoskich, czyli softów, w przeciwieństwie do lodów rzemieślniczych, nie potrzeba zbyt wiele czasu. Oczywiście pod warunkiem, że korzysta się z gotowych miksów, a tych jest na rynku zaopatrzenia branży lodziarskiej i gastronomicznej pod dostatkiem. Co prawda, co roku pojawia się kilka nowych komponentów, ale tych „starych” i sprawdzonych jest na tyle dużo, że na ich wybór nie można narzekać.

Większość miksów do softów ma formę proszków, które wymagają połączenia z odpowiednią ilością wody lub mleka i dokładnego wymieszania. Do takich miksów należą m.in. Lody Naturalne Soft firmy AKO. Ich skład stanowią przede wszystkim mleko pełne i odtłuszczone w proszku, białka mleka i tłuszcz kokosowy. Smak tych wyrobów uzyskano przez dodatek naturalnej, sproszkowanej śmietanki lub czekolady w proszku (14 %). Nie zawierają emulgatorów i zbędnych dodatków, a ich receptura zapewnia dużą wydajność produkcji oraz uzyskanie stabilnego produktu finalnego o dobrej kremistości – informuje producent.

W jego ofercie od kilku lat są także Lody Pomorskie Premium o intensywnych i naturalnych smakach waniliowo-śmietankowym, czekoladowym oraz truskawkowym. Koncentraty miesza się z wodą w proporcjach 1:2,5.

Jeszcze mniej płynu należy dodać do kremistych Lodów Pomorskich Super Premium. Ich głównym składnikiem jest pełne mleko w proszku, które dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia nie wnosi do lodów charakterystycznego posmaku przetworzonego mleka. Mieszanki oferowane są w trzech najpopularniejszych smakach, czyli śmietankowym, truskawkowym i czekoladowym.

W segmencie mieszanek do softów AKO poleca także Lody Pomorskie, które mogą, ale nie muszą być poddane procesowi pasteryzacji. Wśród nowości znajdziemy m.in. lody Owocowe Mango.

Szereg wysokowydajnych mieszanek przeznaczonych do wyrobu lodów o dużym stopniu napowietrzenia produkuje firma Komages. Dla przykładu, jej uniwersalny koncentrat Lody Europejskie pozwala wyprodukować puszystą i delikatną masę, w której powietrza będzie więcej niż samych lodów. Do softów przeznaczony jest miks proszkowy Lody Włoskie Classic dostępny w wielu różnych smakach (bita śmietana, jogurt, rafaello, śmietankowy Big Milk, wanilia, czekolada Milka, nutella, snickers).

Te same smaki znajdziemy także w segmencie mieszanek Premium, które pozwalają przygotować lody wysublimowane, wyróżniające się m.in. większą kremistością. Do tego grona zaliczają się również produkowane przez Komages lody Premium Owocowe o kilkudziesięciu smakach, m.in. ananasowym, bananowym, gruszkowym, jagodowym czy mango.

Ten sam producent poleca także koncentrat Ice Mix, który przeznaczony jest do wyroby lodów włoskich w oparciu o płynny, gęsty jogurt połączony z mlekiem oraz napoje, takie jak np. cola, fanta czy soki owocowe. Proszkową mieszankę miesza się z tymi dodatkami w proporcjach 1 kg miksu na 4 litry płynu.

W tym roku na rynku lodziarskim jak zwykle nie zabraknie softów przygotowywanych na bazie komponentów koszalińskiej firmy Soreno. Jednym z jej wyrobów również są mieszanki klasy Premium. Aksamitne kompozycje śmietankowo-waniliowych, czekoladowych, truskawkowych i jagodowych Lodów Floryda DeLuxe, od innych podobnych miksów, różnią się m.in. tym, iż do produkcji softów z automatów nie trzeba używać mleka – proszki wystarczy wymieszać z wodą w stosunku 1:2. Jak podkreśla producent, przygotowano je wyłącznie na bazie naturalnych składników.

W katalogów produktów Soreno znajdziemy też Lody Floryda Kremowe – miks umożliwiający uzyskanie tradycyjnych lodów włoskich o jednolitej konsystencji, strukturze i śmietanowej kremistości, którą zawdzięczają możliwości wysokiego napowietrzania mieszanki.

Kilkadziesiąt smaków lodów (m.in. z dodatkiem suszonego soku truskawkowego lub suszonego jogurtu naturalnego) ma do zaoferowania Wytwórnia Koncentratów Spożywczych Drużbice. Jak podkreśla, jej Lody Drużbickie, dzięki zastosowaniu starannie wyselekcjonowanych składników, pozwalają do minimum skrócić czas przygotowania softów i gwarantują ich doskonałe właściwości, m.in. łatwe napowietrzanie i wydłużoną odporność na topnienie. Odpowiednio zbilansowana receptura powoduje, że lody nie błyszczą się, mają intensywny smak i mogą być pasteryzowane bez ryzyka pogorszenia barwy czy smaku.

Ten sam producent oferuje także mieszankę do Lodów Premium, które charakteryzują się jeszcze krótszym czasem mrożenia i bardziej kremową strukturą.

Kilka rodzajów mieszanek do softów znajdziemy również w katalogu firmy Dylex. Jej miksy proszkowe Alaska 1 przeznaczone są do automatów bez pomp, o grawitacyjnym spływie masy lodowej. Nowościami w tej grupie produktów są lody śmietankowo-karmelowe oraz cukierki maślane. Te same nowe smaki producent ze Stargardu poleca też w segmencie lodów luksusowych, które przygotować można z mieszanek Alaska 3 o bardzo dobrym napowietrzaniu (miksy te są dedykowane do automatów z pompami). Alaska 4 to z kolei luksusowe produkty w ekonomicznej wersji, gdyż lodowy proszek należy połączyć z wodą w proporcjach 1:3. Ten koncentrat o zwiększonej wydajności produkowany jest jednak tylko w jednym smaku – śmietankowym.

Śmietankowe i czekoladowe softy poleca firma Kwalita – producent koncentratów Softogelatino do bezpośredniego wytwarzania lodów włoskich bez konieczności pasteryzacji i dodatku jaj.

W asortymencie firmy Kamar znajdziemy kilka mieszanek do lodów włoskich o różnych klasycznych i owocowych smakach. Mieszanki zawierają w składzie m.in. wysokiej jakości pełnotłuste mleko w proszku, dlatego też miksy wystarczy wymieszać wodą.

Wśród koncentratów do przygotowania masy lodowej do wyrobu softów dominują produkty w formie proszków, ale na polskim rynku zaopatrzenia sektora HoReCa zaleźć można także gotowce, czyli płynne masy lodowe. Są one niewątpliwie wygodniejsze w użyciu, mają długi termin przydatności i – co bardzo ważne – nie trzeba przechowywać ich w warunkach chłodniczych. Tego typu półprodukty UHT w kartonikach oferuje firma Agrocomex, właściciel marki Farmer. Mowa o płynnej masie Acapulco o śmietankowym smaku, która charakteryzuje się możliwością doskonałego napowietrzania i kremową konsystencją – wymienia producent.

Artykuł z Bake & Sweet, luty 2019