Kremy do wszystkiego

Kremy do wszystkiego

Na liście uniwersalnych produktów cukierniczych czołowe miejsce zajmują kremy budyniowe. Mają one bardzo szerokie spektrum zastosowania, gdyż jako produkty termostabilne mogą być zapiekane w lub na ciastach, a także używane do dekorowania różnych wyrobów gotowych.

Są budynie do szprycowania, nadziewania, przekładania, zapiekania. A wszystko to zazwyczaj w jednym opakowaniu, którego zawartość wystarczy wymieszać z zimną wodą, bez potrzeby gotowania.

Do najpopularniejszych należą z pewnością kremy śmietankowe, mleczne i waniliowe. Można je znaleźć w ofertach niemal wszystkich producentów i dystrybutorów komponentów cukierniczych. Ich delikatny smak pozwala na stosowanie różnych aromatów, co umożliwia cukiernikowi kreowanie indywidualnych kremów w zależności od bieżących potrzeb. Nie bez znaczenia jest również neutralny kolor (dotyczy to większości produktów opisywanych w tym artykule), co ułatwia nadawanie kremom pożądane kolory przy użyciu powszechnie dostępnych barwników spożywczych.

Śmietankowe

Delikatny smak śmietanki ma Krem Tango firmy KOMPLET Polska, który mimo iż jest proszkiem wymagającym jedynie wymieszania z zimną wodą, to wszystkimi walorami smakowymi nawiązuje do tradycyjnie gotowanego kremu budyniowego. Jak podkreśla producent, wyrób ten może być stosowany do przygotowania nadzień kremowych, które muszą być odporne na pieczenie i zamrażanie.

W ofercie firmy Credin, adresowanej zarówno do małych rzemieślniczych zakładów piekarsko-cukierniczych, jak też średnich i dużych producentów, znaleźć można kilka kremów budyniowych instant. Różnią się one głównie składnikami oraz posmakiem, gdyż zarówno proporcje kremowego proszku w stosunku do wody (350-400 g na 1 litr) jak i technologie przygotowywania (należy mieszać wszystkie składniki razem przez 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji) są takie same. Krem de Lux, Krem Idol oraz Krem VIP, jak wszystkie tego typu termostabilne produkty cukiernicze, dedykowane są zarówno do dekoracji, jak i nadziewania.

Podobne zastosowanie ma wysokiej jakości krem budyniowy Super-Milk firmy Eco Trade, który – wedle zapewnień producenta – cechuje idealna konsystencja i wyśmienity, delikatnie mleczny smak.

Eco Trade proponuje także śmietankowy krem Talent, który oprócz zapiekania na drożdżówkach można używać jako nadzienie do kremówek, napoleonek czy pączków, a w połączeniu ze śmietaną także do delikatnych eklerów. Zdaje egzamin również przy produkcji sernika, gdyż bardzo dobrze stabilizuje masę twarogową.

Firma Zeelandia jest producentem kilku różnych mas budyniowych w proszku, wśród których jest Rap – krem o tradycyjnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Do przygotowania budyniowego nadzienia do pączków, a także drożdżówek i ciastek francuskich doskonale nadają się też Kremil i uniwersalny Delice Krem.

Subtelnie słodki, delikatny smak i wyjątkowo kremowy charakter ma UNIFERM BellaCreme. Wyróżnia się wysoką stabilnością przy zapiekaniu

oraz stosowaniu na zimno, a także swobodą mieszania z innymi składnikami – zdradza producent, firma UNIFERM.

Firma Bakels od kilku lat ma w ofercie proszek Kaltkrem Kwartet. Można z niego metodą na zimno przygotować wysokiej klasy krem odporny na zapiekanie i zamrażanie, który wyróżnia się m.in. bogatym składem, doskonałą konsystencją i wysoką wydajnością – wymienia producent. Bardzo dobrze łączy się np. z alkoholem, kakao czy tłuszczem. Dla wzbogacenia smaku zamiast na wodzie może być przygotowywany na mleku.

Naturalny smak ma budyniowa masa przygotowana na bazie proszku Forte produkowanego przez firmę Soreno. Krem przeznaczony jest do szybkiego przygotowania termostabilnego nadzienia do różnych wyrobów cukierniczych.

Waniliowe

Również masy o tym smaku znajdują szerokie zastosowanie w codziennej produkcji cukierniczej i wykorzystywane są do nadziewania pączków. Do takich półproduktów zalicza się m.in. termostabilny krem KOMPLET Vanilla Bourbon, który z powodzeniem może być zapiekany lub zamrażany. Ta mieszanka firmy KOMPLET Polska swój wyśmienity smak zawdzięcza naturalnemu aromatowi oraz cząstkom wanilii.

Komponentem do szybkiego przygotowania na zimno masy o budyniowej konsystencji jest Krem Vanilla firmy Credin. Ten stabilny produkt pod wpływem działania wysokich lub niskich temperatur nie zmienia nadanego mu kształtu oraz nie pęka. Kremu można używać również do dekoracji gotowych wypieków.

Delikatnym, waniliowo-karmelowym kremem w proszku do szybkiego i łatwego przygotowania nadzienia budyniowego jest Dolce Vita, który – jak informuje producent, firma Puratos – może być użyty do produkcji drożdżówek, tart oraz ciastek francuskich. Po połączeniu kremu ze śmietaną, tłuszczem i innymi dodatkami można rozszerzyć jego zastosowanie także na eklery, napoleonki, pączki oraz różne ciasta i torty.

Firma AKO proponuje cukiernikom waniliowy krem Extra. Umożliwia on szybkie przygotowanie termostabilnej masy do nadziewania i wypełniania wypieków m.in. z ciasta francuskiego oraz drożdżowego. Ten produkt o delikatnym aromacie dla podniesienia walorów smakowych można połączyć z tłuszczem.

Waniliowe smaki charakterystyczne są dla termostabilnych kremów Super-Budyń i Super-Vanila firmy Eco Trade.

Wysokiej jakości kremami w proszku, dzięki którym można przygotować budyniowe nadzienie o wielu zastosowaniach są Vankrem oraz Vankrem Plus firmy Zeelandia (ten drugi ma intensywniejszą barwę). W podstawowej wersji miksy o waniliowym smaku i aromacie wystarczy wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, ale można je też wzbogacić dodając mleko lub margarynę (dla kremów bardziej tłustych), kakao (dla uzyskania kremu czekoladowego) lub odrobinę alkoholu (otrzymuje się nadzienie do pączków o smaku ajerkoniaku). Wśród cech termostabilnego Vankremu producent wymienia m.in. sztywną konsystencję, wyjątkową stabilność (nie puszczanie wody) oraz jednolitą i gładką strukturę. Podobne zalety ma inny waniliowy koncentrat Krem Fix oraz oraz UniKrem o szerokiej gamie zastosowań – oba doskonale sprawdzają się m.in. do wypełniania eklerów, karpatek, ciastek bankietowych, ale także jako kremy do tortów.

W ofercie Zeelandii znajdziemy także Maestro Krem wyprodukowany na bazie pełnotłustego mleka w proszku z dodatkiem zmielonych strąków wanilii.

Dwie masy budyniowe z nutką waniliową proponuje firma Uldo. Delikatną, kremową konsystencją i dużą stabilnością podczas przechowywania wyróżnia się Uldo Krem Budyniowy, który polecany jest do zapiekania, nadziewania i dekoracji drożdżówek, ciast i ciasteczek. Z kolei ekonomiczny w użyciu Uldo Budyniowy PROFIT dobrze łączy się z tłuszczami i alkoholem, a także zachowuje stabilność podczas zamrażania.

Kremy waniliowe do przygotowania na zimno proponuje cukiernikom także firma Atlantis. Jej Paula m.in. poprawia stabilność termiczną, konsystencję oraz smak masy twarogowej w serniku krakowskim, zaś termostabilny Vanilla Dream zalicza się do kremów budyniowych klasy Premium.

Oprócz kremów w proszku, które wymagają rozrobienia z wodą lub mlekiem, cukiernicy mogą skorzystać także z gotowych mas budyniowych nadających się do bezpośredniego użycia od razu po wyjęciu z wiaderka. Szeroki wybór smaków (m.in. śmietankowy i waniliowy) znajdziemy wśród kremów z serii Aksamitna Pokusa oferowanych przez firmę Vortumnus. Jak informuje producent, są one otrzymane przez gotowanie roztworu cukru i syropu glukozowego z dodatkiem tłuszczu, barwników, aromatów, składników konserwujących, emulgatorów oraz zagęszczone skrobią modyfikowaną. Te termostabilne produkty dobrze komponują się m.in. z ciastami drożdżowymi i biszkoptowo-tłuszczowymi, a także z sernikami oraz piernikami. Po połączeniu z margaryną tworzą puszyste masy doskonałe do stosowania na zimno, np. przekładania i dekorowania tortów, rolad oraz nadziewania ptysiów, karpatek, rurek – podpowiada Vortumnus.