Mieszanki, nadzienia, kremy – premiery Expo Sweet

Mieszanki, nadzienia, kremy – premiery Expo Sweet

Niektórzy wystawcy tegorocznych targów w Warszawie do ostatniej chwili utrzymują w tajemnicy informację o nowościach, jakie zaprezentują na swoich stoiskach. Ale są też i tacy, którzy już przed targami pochwalili się nam, co pokażą na Expo Sweet 2019.

Do tych drugich wystawców należą m.in. firmy Bakels Polska, Kandy, Eco Trade i KOMPLET Polska. Co nowego mają w swoich ofertach mieszanek i komponentów piekarsko-cukierniczych?

Bakels

Na tegoroczną edycję Expo Sweet Bakels Polska przygotował kilka ciekawych propozycji. W ofercie cukierniczej chcielibyśmy zwrócić uwagę na dwie mieszanki należące do grupy ciast ucieranych: Yogo – Fruit oraz Ucierane Czekoladowe – wymienia producent zapewniając, że są to wyroby, które obok szeroko już znanej Babki z Metra mają wysoki potencjał sprzedażowy.

Pierwsza z tych mieszanek pozwala przygotować ciasto ucierane o jogurtowo-maślanym smaku, które doskonale sprawdza się jako baza pod wypieki z owocami świeżymi lub mrożonymi. Z kolei mieszanka Ucierane Czekoladowe pozwala w prosty i szybki sposób przygotować aromatyczne wypieki o ciemnej barwie i wilgotnym miękiszu, a wydłużając nieco czas mieszania umożliwia otrzymanie ciasta o strukturze popularnego Brownie.

W najnowszej ofercie półcukierniczej znajdziemy zaś koncentrat Ciasta Drożdżowego, którego uniwersalny charakter daje bardzo szerokie możliwości zastosowania w codziennej produkcji różnych wyrobów piekarsko-cukierniczych, m.in. pączków czy drożdżówek o kolorze i smaku nawiązujących do tradycyjnych, rzemieślniczych wypieków.

Na targach Expo Sweet swoją premierę będzie miał też nowej generacji żel na ciepło o super połysku o nazwie Donut Glaze Neutral. Produkt ten, który cechuje m.in. wysoka odporność na zamrażanie dedykowany jest do pączków, donatów, itp.

W ofercie piekarskiej Bakels Polska pojawiła się nowa mieszanka do wyrobu wysokogatunkowego pieczywa rodem ze Szwajcarii. Mowa o Chlebie Pane Maggia produkowanego w technologii z długą fermentacją. To aromatyczne pieczywo o wyraźnej nucie orzechowej, znane w Szwajcarii od wieków, od 12 lat produkowane jest na bazie 100 % miksu, w składzie którego znalazł się specjalny rodzaj mąki oraz zakwas Bakels Fermdor. Od tego roku kompozycja wypiekowa Pane Maggi Bianco Mix będzie dostępna także dla polskiego piekarza.

Na targach zapoznać będzie się można także z nowymi recepturami opracowanymi przez technologów Bakels, które pozwalają, korzystając ze znanych mieszanek, przygotować zupełnie inne niż dotychczas produkty. Mowa o kompozycjach Chleb Farmera Mix użytej do nowego pieczywa Chleb Farmera Żytni czy też Pretzel Mix, z której można wypiekać popularne bajgle. Bakels poleca także uniwersalną Mieszankę Żytni Mix do pieczywa żytniego lub razowego, z której można obecnie wyprodukować także Chleb Żytni bez drożdży.

Kandy

Dwa najnowsze produkty dla cukierników przedstawi na warszawskich targach firma Kandy. Jej Nadzienie Lauretta Owoce Jagodowe 35 % to, jak reklamuje producent: „smak lasu w niewygórowanej cenie”. W składzie znalazło się dużo aronii, która ze względu na bogactwo witamin, antyoksydantów i mikroelementów zaliczana jest do tzw. superfoods. Nadzienie świetnie nadaje się do bułek, drożdżówek, a także różnego rodzaju ciast – zapewnia Kandy.

Do ciast, tortów i innych wyrobów cukierniczych świetnie nadaje się z kolei nowe termostabilne Nadzienie Lauretta Truskawkowe 50 %, którego bazę stanowią krojone owoce. Dodajmy, że to nadzienie klasy premium ma bardzo krótką listę składników.

Eco Trade

Dwie premiery dla piekarzy przygotowała firma Eco Trade, która na Expo Sweet zaprezentuje nowe miksy chlebowe: Bajtel oraz Żytniak UP! Pierwsza z tych mieszanek dedykowana do wypieku tradycyjnego śląskiego pieczywa zawiera w składzie m.in. naturalny suszony kwas pszenny i dużo słodkiej serwatki oraz mleka. Wypieczone chleby wyróżniają się chrupiącą, dobrze wybarwioną skórką i pachnącym, delikatnym miękiszem. Eco Trade informuje, że 100 g gotowego pieczywa pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka w wapń.

Wartościowym źródłem makro- i mikroskładników są z kolei bochenki wypieczone z nowej mieszanki Żytniak UP! Chleb o wilgotnej i zwartej strukturze zawiera żytnie i pszenne kwasy piekarskie nadające aromat świeżego, tradycyjnego pieczywa, a także ziarna słonecznika i siemienia lnianego.

KOMPLET Polska

Również w ofercie firmy KOMPLET Polska znajdziemy najnowsze mieszanki, z których na co dzień mogą korzystać piekarze. Należy do nich m.in. kompozycja KOMPLET Dobre Ziarna do produkcji pieczywa pełnoziarnistego z nasionami, bez dodatku mąki i drożdży (na zdjęciu). W mieszance, która swoją przedpremierę miała jesienią ubiegłego roku na poznańskiej Polagrze, składniki pełnoziarniste stanowią 17 %, zaś nasiona 32 % wypieku. Zastosowano też zakwas z pełnego przemiału pszenicy orkisz i syrop buraczany. Pieczywo bez drożdży i mąki wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i obniżoną zawartością węglowodanów, w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami.

Niskowęglowodanowe pieczywo można też wypiekać z innej nowej mieszanki, która będzie miała premierę w Warszawie. KOMPLET Bułka IG to 60 % kompozycja do produkcji pieczywa bez konserwantów i wzmacniaczy smaku (Clean Label), które ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny 14,39!

W segmencie słodyczy nowością KOMPLET Polska jest KOMPLET Body& Soul Cake. Recepturę tej mieszanki do wyrobu ciast o obniżonej zawartości cukru, soli i tłuszczu oraz wysokiej zawartości błonnika, opracowano z dodatkiem mąki razowej.

Na Expo Sweet nie zabraknie też słodkości dla osób na diecie wegańskiej. Z KOMPLET Vega Cake i KOMPLET Vega Krem można przygotować ciasta i kremy, pozbawione wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. jaj, mleka, masła i miodu. Są one proste w przygotowaniu, a ich smak jest porównywalny z wyrobami konwencjonalnymi – wyjaśnia producent.

Artykuł z Bake & Sweet, luty 2019