Pieczarki z kapustą

Pieczarki z kapustą

Jak w przypadku wielu półproduktów dla branży piekarskiej, także farsze mają nieograniczone wręcz możliwości zastosowań, głównie przy produkcji pieczywa drobnego i słonych przekąsek: kopert z ciasta francuskiego, nadziewanych pasztecików, tart i minitart, trójkątów z ciasta kruchego, a nawet muffin o wytrawnych smakach.

Bogactwo składników i przypraw, jakie znajdują się w farszach pozwala wyprodukować szeroką gamę wypieków o bardzo różnych smakach. Rynek zaopatrzenia gastronomii oraz branży piekarskiej w te surowce nie jest może zbyt bogaty, lecz to co można na nim znaleźć powinno w zupełności wystarczyć do przygotowania wyrobów, które znajdą swoich nabywców. Większość konsumentów ogranicza się bowiem do sprawdzonych smaków i składników farszów, a tych akurat nie brakuje. Uniwersalność owych produktów z pewnością zwiększa szansę dotarcia z nimi do szerszej grupy klientów, a tym samym może wpłynąć na zwiększenie produkcji i w konsekwencji także zysków. Warto przy tym pamiętać, że farsze można dodatkowo wzbogacać różnymi przyprawami nadając im indywidualny, niepowtarzalny smak. To najprostszy sposób, aby wyróżnić swoje paszteciki, rogaliki lub nadziewane bułeczki od podobnych produktów oferowanych przez konkurencję – nawet jeśli korzysta ona z tych samych surowców. Producenci farszów gastronomicznych zazwyczaj jednak przygotowują swoje wyroby tak, aby były one optymalne w smaku oraz konsystencji i tym samym nie wymagały dodatkowej obróbki.

Reypol

Na rynku farszów od paru lat dominuje kilka firm, które z powodzeniem zaopatrują zarówno sektor HoReCa, jak też duże i średnie piekarnie, a nawet małych rzemieślniczych producentów. Do liderów w tym segmencie z pewnością należy firma Reypol, często wystawiająca się na różnych targach dla branży piekarskiej. W jej ofercie znaleźć można m.in. Leczo Warzywno-Grzybowe (sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, cukinii i papryki oraz pieczarek), które znajduje zastosowanie np. przy produkcji zapiekanek i drobnych pizzerek. Do tych samych celów można użyć też Sosu włoskiego z unikalną kompozycją naturalnych ziół i przypraw. Zimne słone przekąski świetnie smakują z pikantnym Sosem węgierskim z dodatkiem papryki, pieczarek, cebuli, marchwi, ostrej pasty chili i czosnku. Wytrawną tartę można wzbogacić także Sosem cygańskim z warzywami (papryka, pomidor, ogórek konserwowy i cebula) lub pomidorowym Sosem meksykańskim (cebula, papryka, ogórki, cukinia oraz przyprawy charakterystyczne dla kuchni Ameryki Środkowej). Z kolei w słodko-kwaśnym Sosie hawajskim znajdziemy m.in. rodzynki i duże kawałki ananasa. Do produkcji pizzerek, zapiekanek oraz paluchów pizzowych można użyć aromatycznego Sosu paprykowo-czosnkowego z domieszką specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw.

Szerokie zastosowanie w produkcji piekarniczej mają także Farsz z kapusty i pieczarek, który produkowany jest w smakach pikantnym i łagodnym oraz Farsz cebulowy. Jako nadzienie do ciastek francuskich oraz dodatek do tart i zapiekanek może posłużyć Farsz szpinakowy z dodatkiem czosnku i cebuli.

Dla podkreślenia grzybowego smaku pierożków, pasztecików, pizzy czy zapiekanek Reypol poleca swój Farsz pieczarkowy o intensywnym smaku. Z kolei Farsz pieczarkowo-pomidorowy to nadzienie o smaku charakterystycznym dla kuchni polskiej.

Credin

Oprócz popularnych warzyw i równie powszechnych pieczarek, producenci farszów coraz częściej sięgają po składniki, na które jeszcze do niedawna nie było takiego popytu jak obecnie. Najlepszym tego przykładem jest szpinak, który znaleźć można m.in. w ofercie firmy Credin. Proponuje ona, aby z jej Farszu Szpinakowego Credi Fillings! korzystać np. przy produkcji grzebieni pikantnych laminowanych. Dodajmy, że produkt ten jest na tyle drobno zmielony, iż nadaje się do aplikowania mechanicznego bez ryzyka zatykania dyszy dozowników. Dla średniej wielkości i małych piekarni oraz zakładów gastronomicznych, gdzie farsze nakładane są ręcznie, Credin proponuje także Farsz Pieczarkowy Credi Fillings! oraz Farsz Pieczarka z Kapustą Credi Fillings! Również w nich składniki specjalnie zostały drobno pokrojone, aby można było dozować nadzienia maszynowo.

W linii produktów Credi Fillings! znajdziemy także klasyczny sos cygański – idealny do wytrawnej tarty.

Zeelandia

Bogata oferta piekarnicza firmy Zeelandia również nie jest pozbawiona półproduktów o wytrawnych smakach. Gotowy do użytku Farsz Kapuściany z Pieczarkami to produkt znajdujący zastosowanie jako nadzienie do ciastek typu kapuśniaki, do bułeczek, pasztecików i pierogów. Oprócz składników wymienionych w nazwie w farszu znalazły się też cebula, marchewka i przyprawy.

Ofertę zapiekanek, pikantnych ciastek francuskich, półfrancuskich i drożdżowych, pizzy, pasztecików, tart, pierogów i całej gamy słonych przekąsek oraz pieczywa drobnego można z powodzeniem urozmaicić przez zastosowanie Nadzienia Szpinakowego z dodatkiem brokuła i cebuli. Jest ono odpowiednio przyprawione i nie wymaga dodatkowej obróbki.

Takie samo zastosowanie ma także Nadzienie pieczarkowe, w którym oprócz posiekanych grzybów znalazła się cebula.

Pomidor to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych warzyw, po które sięgają producenci sosów gastronomicznych. Składnik ten znajdziemy zarówno w Sosie Pizza przygotowanym z dodatkiem oliwy, cebuli i pikantnej papryki, jak też w lekko słodkim, popularnym Sosie Bolońskim. Pomidory, to obok rodzynek, ananasów i cebuli także jeden ze składników smacznego Sosu Hawajskiego.

Artykuł z Bake & Sweet, kwiecień 2019