Przekąski o wytrawnych smakach

Przekąski o wytrawnych smakach

Muffiny o wytrawnychsmakach wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. Aprzecież babeczki z dodatkiem np. szpinaku, pieczarek czy sera mogąbyć atrakcyjną słoną przekąską lub wręcz pieczywemśniadaniowym, które z powodzeniem zastąpi kanapki. Wasi kliencichcą czegoś więcej niż tylko „nieśmiertelne” pizzerki ipaszteciki z kapustą.

Przekąski od lat cieszą się powodzeniem wśród bardzo szerokiej grupy konsumentów, czego najlepszym przykładem są choćby znane wszystkim słone paluszki czy krakersy. Co prawda, rzemieślnicza, czyli niewielka produkcja tych wyrobów wydaje się raczej nieopłacalna, ale już na preclach, muffinach na słono czy croissantach o wytrawnych smakach zarabiać może nawet mała piekarnia. Pod warunkiem, że jej produkty będą m.in. smaczne, pożywne, należycie zapakowane (aby można było jej jeść np. w drodze o pracy) i odpowiednio dobrze zareklamowane. Od kilku lat z pomocą polskim piekarzom śpieszą producenci różnego rodzaju specjalistycznych mieszanek dedykowanych do wyrobu słonych przekąsek. Oto kilka z nich.

Sporą gamę różnych wyrobów można wyprodukować z mieszanek firmy Zeelandia, takich jak Orion, Fiesta Pikantna czy Cracker Mix.

Orion to 50 % koncentrat ciasta do wyrobu cebulowych bułek, bagietek, pieczywa foremkowego, kawiorków, paluchów, rogalików i wielu innych produktów piekarskich. Ta kompozycja m.in. młodej suszonej i smażonej cebulki, serwatki w proszku i środków uszlachetniających eliminuje konieczność dodawania polepszaczy – informuje producent. Mieszankę łączy się z mąką pszenną, wodą i drożdżami, a samo przygotowanie ciasta jest uproszczone i nie wymaga czasochłonnego naważania poszczególnych składników.

Dużą popularnością wśród konsumentów cieszą się wyroby o smakach inspirowanych kuchniami egzotycznych krajów. Przykładem mogą być mocno przyprawione, aromatyczne paluchy z Fiesty Pikantnej. Ta 50 % mieszanka na bazie mąki kukurydzianej z dodatkiem ziaren kukurydzy wzbogacona została kompozycją czerwonej i zielonej papryki, pomidorów i pikantnego sera. Z Fiesty Pikantnej można też przygotować ciasto na atrakcyjne roladki nadziewane farszem na bazie sosu do pizzy, serów (żółtego i feta), suszonych pomidorów i czarnych oliwek (na zdjęciu).

Do przygotowywania przekąsek i ciastek na słono przeznaczony jest również Cracker Mix. Ciasto z tego koncentratu świetnie łączy się z różnymi posypkami, przyprawami i nadzieniami o wyrazistych smakach. Gotowe wypieki charakteryzują się delikatną, chrupiącą strukturą. Miks pozwala zarówno na przygotowanie różnych słonych ciastek i paluszków grissini serwowanych na zimno, jak również do produkcji pasztecików z nadzieniami podawanych na ciepło.

Do produkcji przekąsek dedykowane są też inne mieszanki Zeelandii, m.in. Kruche Słone. Pozwala ona szybko przygotować ciasto na różne wyroby o lekko słonym, ale nie dominującym smaku – zapewnia producent dodając, że mieszanka dobrze komponuje się z różnymi posypkami, przyprawami, nadzieniami oraz z żółtym serem. Gotowe wypieki o delikatnej, chrupiącej strukturze w przekroju podobne są do ciasta laminowanego.

Do wypieku typowych włoskich przekąsek typu grissini i panini z powodzeniem nadaje się gotowa mieszanka Uldo Pizza, która , jak podkreśla jej producent firma Uldo, jest nie tylko świetną delikatną bazą do pizzy. W przypadku produkcji wyrobów o intensywniejszych smakach warto sięgnąć po miks Uldo Pizza Zioło z dodatkiem oregano, czosnku, tymianku, cząbru, cebuli, szałwii i bazylii.

Ciekawą kompozycją piekarską jest mieszanka Uldo Precel gwarantująca nie tylko odpowiedni smak i aromat tradycyjnych bawarskich przekąsek, ale również ich charakterystyczną ciemną i lśniącą skórkę.

Wspomnieć też trzeba o innych kompozycjach tego samego producenta, które stanowią bazę do przygotowania interesujących przekąsek. Mowa o mieszankach Uldo Kukurydza z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego, która oprócz tradycyjnego pieczywa znajduje zastosowanie przy wypieku m.in. kukurydzianych paluszków i ślimaków oraz o miksie Uldo Czosnek, który znajdziemy m.in. w recepturze na wytrawne croissanty.

Medito to 40 % mieszanka piekarska firmy Ireks, w której znaleźć można m.in. suszone kawałki pomidorów, aromatyczne zioła i zakwas pszenny. Wszystkie te składniki w istotnym stopniu decydują o charakterystycznym korzennym smaku, chrupiącej skórce oraz soczystym i aromatycznym miękiszu wypieków, które mogą przyjmować różne formy, również paluchów grissini.

Firma AKO podsuwa piekarzom kilka pomysłów na produkcję atrakcyjnych przekąsek. Jeden z nich bazuje na pikantnym koncentracie o nazwie Pieczywo Biesiadne. Miks ten oprócz bogactwa przypraw oraz składników, takich jak proszek pomidorowy i suszona papryka ma w swoim składzie także nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz grys kukurydziany.

Do wyrobu przekąsek przeznaczony jest także Koncentrat Pikantny 25 % firmy Credin. Ta mieszanka pieczywa pszennego z dodatkiem suszonych warzyw i przypraw (papryka, pomidory, cebula, czosnek, bazylia i oregano) nie narzuca piekarzowi ograniczeń co do wyrobów, w jakich może być zastosowana. Można jej użyć zarówno do produkcji drobnych bułeczek, paluchów i innych przekąsek, jak również do wyrobu pieczywa tostowego.

Oryginalne przekąski poleca firma KOMPLET Polska – producent mieszanki KOMPLET Snack przeznaczonej do wypieku drobnych, zróżnicowanych słonych wyrobów, które mogą być smażone na głębokim tłuszczu lub wypiekane w piecu. Można je dowolnie łączyć z różnymi dodatkami typu szpinak, sery, oliwki, orzechy itp. Receptura na podstawowe ciasto wymaga połączenia mieszanki z jajami, olejem i wodą w odpowiednich proporcjach.

Firma Diamant proponuje z kolei 30 % Pizza koncentrat przeznaczony do produkcji specjalnego pieczywa włoskiego z zawartością oryginalnych przypraw, które nadają wyrobom zapach i smak śródziemnomorskich wypieków. Kompozycja oprócz spodów pod pizzę może być też użyta do wyrobu bułeczek wenecjanek czy wegetariańskich pierogów. Miks nadaje się do mrożenia oraz półzapieku – zapewnia producent.

Koncentraty dedykowane do słonych przekąsek znajdziemy także w ofercie firmy Eco Trade. Jest ona producentem, takich kompozycji wypiekowych jak: Margarita do pizzy, pizzerek i aromatycznych paluchów, Amarantki do wytrawnych rogali półfrancuskich oraz Mieszanka Węgierska do precli, paluchów i innego drobnego pieczywa.