Margaryny na croissanty

Margaryny na croissanty

Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z istotnych elementów, na który zwracają uwagę zaopatrując się w tłuszcze cukiernicze.

W ofercie firmy Unifet znajdziemy szeroki wybór tego typu margaryn dedykowanych do produkcji ciast francuskich i półfrancuskich. Wśród produktów o 80-procentowej zawartości tłuszczu są: Primera Transfree Puff Pastry plates 80 % (każda płyta osobno zapakowana w folię); Primera Transfree Puff Pastry soft plates 80 % (polecana zwłaszcza zimą); Primera Transfree Puff Pastry soft 80 % (10 kg blok nacięty strunowo na 5 płyt); Primera Transfree Puff Pastry Professional plates 80 % oraz Primera Transfree Puff Pastry Professional 80 % (zalecane m.in. do croissantów). Takie same margaryny oferowane są też w wersji z 70 % zawartością tłuszczu. Poza tym Unifet proponuje Primerę Transfree Puff Pastry plates Classic 80 % o szczególnie miękkiej konsystencji, przeznaczoną przede wszystkim do wyrobu ciast francuskich. Primera Transfree Puff Pastry Professional 80 % Clean Label i Primera Transfree Puff Pastry Professional Plates 80 % Clean Label to z kolei produkty pozwalające przygotowywać wyroby piekarsko-cukiernicze z czystą etykietą.

W segmencie premium Unifet oferuje również produkty „clean label”, przygotowane z użyciem minimalnej liczby składników, co znacznie ogranicza długość etykiety wyrobu gotowego.

Cztery specjalistyczne margaryny klasy premium z linii produktów Maestra polecają Zakłady Tłuszczowe Kruszwica. Nie zawierają one konserwantów oraz sztucznych aromatów, a w przypadku Maestra Puff Pastry NH MB są też pozbawione tłuszczów utwardzanych. Zapewniają pożądany wzrost ciasta, optymalne listkowanie oraz zawijanie i wałkowanie bez pęknięć. Maestra Puff Pastry MB może być obrabiana ręcznie lub mechanicznie, podobnie jak Maestra Puff Pastry Delicate o maślanym smaku i aromacie masła oraz Maestra Puff Pastry Intenso, która zapewnia bardziej wyrazisty smak masła w produktach z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego.