Ich zadanie to podnieść i opróżnić

Ich zadanie to podnieść i opróżnić

Nawet w przypadku używania w zakładzie piekarsko-cukierniczym niewielkich miesiarek z dzieżami o małej objętości, korzystanie z wywrotnic okazuje się bardzo pomocne. Gdy dzieże są duże, wówczas urządzenia do ich podnoszenia i opróżniania stają się wręcz niezbędne.

Miesiarki stanowią nieodzowne wyposażenie każdej piekarni i cukierni. Trudno sobie wyobrazić, aby nawet w odległej przyszłości jakiekolwiek inne urządzenie miało je zastąpić, chociaż oczywiście nie można tego wykluczyć. Postęp techniczny, również w sektorze maszyn dla naszej branży jest ogromny i w pewnym sensie nieprzewidywalny. Jednak, nawet jeśli pojawi się jakaś nowoczesna maszyna zastępująca prace „starej” dobrej miesiarki, to czy wraz z nią pojawią się też urządzenia, które będą pomagały ciastowym opróżnić dzieżę? Szybciej można się spodziewać nowych rozwiązań technicznych w napędach wywrotnic lub nowatorskich pomysłów usprawniających ich pracę. Już teraz można zauważyć, że maszyny te, mimo iż mają do wykonania z pozoru tą samą czynność, to jednak potrafią się między sobą bardzo różnić. Przypatrzmy się różnym rozwiązaniom technicznym na przykładzie kilku urządzeń polskiej produkcji.

Wywrotnice, które znajdują zastosowanie nie tylko w zakładach rzemieślniczych, ale również mogą być używane w przemysłowych piekarniach, powstają w zakładzie firmy IBIS. Ten znany krajowy producent miesiarek ma w swojej ofercie urządzenie 3300 ST o udźwigu do 700 kg i różnej wysokości pracy, która przystosowana jest do potrzeb konkretnego użytkownika. Maszyna została wyposażona w automatyczny system podnoszenia i opuszczania dzieży i jest przystosowana do współpracy z automatycznymi dzielarkami. Zarówno podczas podnoszenia jak też odwracania wózka dzieży (na prawo, na lewo lub do przodu) jest on na stałe zabezpieczony. Wywrotnica może zostać dodatkowo doposażona w skrobak umożliwiający automatyczne czyszczenie dzieży z pozostałości ciasta. Pracą maszyny kieruje się za pomocą prostego w obsłudze manualnego panelu sterującego wyposażonego w wyłącznik bezpieczeństwa. Jak informuje producent, dzięki zastosowaniu bezobsługowych łożysk o podwyższonej wytrzymałości udało się skonstruować wywrotnicę wyjątkowo wytrzymała i o długim okresie bezawaryjnej pracy.

Wywrotnicę do dzież (głównie ubijaczek) znajdziemy w ofercie firmy Mech-Masz. W jej fabryce produkowane są m.in. konstrukcje, która mają za zadanie ułatwić i przyspieszyć opróżnienie kotła w celu wylania masy do leja innej maszyny np. multidropa. Mobilne, łatwe do przemieszczania maszyny zasilane są z akumulatorów, co znacznie ułatwia korzystanie z wywrotnic, gdyż nie ma konieczności podłączenia ich do stałego źródła prądu. Modele HUB-2 do dzieży o pojemności do 100 litrów oraz HUB-3 do 200 litrów, posiadają samoistny system mocowania i blokowania dzieży w uchwytach przy jej podnoszeniu z wózka. Pozwala on na szybkie, a jednocześnie bezpieczne mocowanie kotła – zapewnia producent ze Żnina. Dodajmy, że także w tym przypadku podnoszenie, opuszczanie oraz obracanie kotła sterowane są za pomocą łatwego w obsłudze panelu z przyciskami.

Wywracanie zawartości dzieży na lewą lub prawą stronę oraz możliwość oczyszczenia kotła z pozostałości ciasta za pomocą specjalnego skrobaka to cechy maszyny, którą oferuje piekarzom i cukiernikom firma Bohamet. Maksymalny udźwig tej wywrotnicy to 550 kg.

Stalowa, stabilna konstrukcja, możliwość przemieszczania dzięki kółkom jezdnym i stopkom (dostępna jest również wersja stacjonarna), a także wygodna obsługa za pomocą pilota (na przewodzie), to cechy charakteryzujące wywrotnice produkowaną przez gdańską firmę Wilmex. Jej maszyny pozwalają na wywracanie zawartości dzieży na prawą lub na lewą stronę. Wysokość podnoszenia dostosowywana jest przez producenta do indywidualnych potrzeb piekarni.

Wywrotnicę Wilmex, przystosowaną do dzież o masie do 450 kg oraz większy model XUN (maszyna z uwagi na swoją masę musi być już na stałe zamocowana na fundamencie), można dodatkowo wyposażyć w lej, z którego w sposób ciągły będzie dozowane ciasto. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu produkcji, gdyż podczas przechowywania ciasta w leju można dokonać wymiany dzieży na wywrotnicy nie zatrzymując pracy, np. dzielarki do chleba.

W ofercie wspomnianego producenta jest także wywrotnica wysokiego podnoszenia WDO-1 przystosowana do pracy na wysokości nawet do 350 cm.

Artykuł z Bake & Sweet, maj 2018