Już jest grudniowy Bake & Sweet

Zaczęcamy do lektury najnowszego numeru naszego magazynu.

W grudniu na łamach Bake & Sweet przeczytacie m.in.:

Nie tylko do bułek po włosku
Pieczywo drobne z wysokowydajnych ciast luźnych ma swoich stałych i wiernych konsumentów. Wyrób takich bułek wymaga jednak specjalistycznych maszyn, które w bardzo delikatny sposób potraktują ciasto o wysokim TA.

Powrót do przeszłości i czystych etykiet
Piekarze nie mogli w 2017 r. narzekać na brak nowych mieszanek, koncentratów i dodatków do produkcji chlebów, bułek i bagietek czy słonych przekąsek. Czy w ciągu mijającego roku dotarły do Was wszystkie aktualne informacje o miksach trafiających właśnie na polski rynek? Sprawdźcie, może coś przegapiliście.
Nasz przegląd podzieliliśmy na mieszanki stricte piekarskie i miksy adresowane dla cukierników. O tych pierwszych przeczytacie w grudniu, a o drugich napiszemy w styczniowym wydaniu Bake & Sweet.

Ręce zdezynfekowane
Brudne ręce piekarzy i cukierników to niestety smutna rzeczywistość. W wielu zakładach produkcyjnych wciąż panuje przekonanie, że do produkcji chlebów czy ciast nie trzeba zakładać rękawiczek. Problem w tym, że pracownicy produkcyjni często myją dłoni, i to nie tylko po wyjściu z toalety. Dla tych, którzy z higieną są na bakier alternatywą mogą być aparaty do bezdotykowej dezynfekcji rąk.

Czystość, skuteczność, powtarzalność
Polepszacze stosowane są w piekarnictwie od wielu lat. I choć wydawać się może, że nic w temacie już nie powinno się zmienić, to z roku na rok pojawiają coraz to nowe substancje, które mają ogromny wpływ na jakość i wygląd pieczywa.

Od krojenia do klipsowania
Zaletami automatycznych i półautomatycznych linii krojąco-pakujących do pieczywa są m.in. ich duża wydajność oraz fakt, iż do obsługi całego procesu wystarczy tylko jeden pracownik. Obie kwestie mają istotne znaczenie nie tylko przy przemysłowej lub półprzemysłowej produkcji pieczywa, ale także w przypadku rzemieślniczego wypieku chlebów, które do punktów sprzedaży mają trafić pokrojone i zapakowane.

Biała, słodka, błyszcząca...
Każdy cukiernik potrafi samodzielnie przygotować pomadę wodną i metodą pióra sprawdzić jej gęstość. Ale nie każdemu się chce poświęcać na to swój cenny czas. Łatwiej sięgnąć po gotową masę, zwłaszcza, że ich wybór na polskim rynku jest duży.

Linie czułe jak ludzkie ręce
Kompatybilność poszczególnych maszyn i możliwość ich łączenia w różne kombinacje to zalety, jakie powinny cechować dobre linie do produkcji chleba. Przy ich wyborze ważne są oczywiście także inne parametry, np. wydajność, zakres gramaturowy obrabianych kęsów czy uniwersalność zastosowania, tzn. praca z różnego rodzaju ciastami.

Przekąski o wytrawnych smakach
Muffiny o wytrawnych smakach wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. A przecież babeczki dodatkiem np. szpinaku, pieczarek czy sera z powodzeniem mogą być atrakcyjną słoną przekąską lub wręcz pieczywem śniadaniowym, które z powodzeniem zastąpi kanapki. Wasi klienci chcą czegoś więcej niż tylko „nieśmiertelne” pizzerki i paszteciki z kapustą.

W sam raz do rogali
Większość linii do bułek opcjonalnie może być doposażonych w boczną taśmę wyjściową do rogalikarki, co pozwala dodatkowo poszerzyć ofertę produkcyjną. Nie tylko o różnego rodzaju rogale, ale także o inne wyroby piekarsko-cukiernicze, z produkcją których rogalikarki również świetnie dają sobie radę.

Chronią i dekorują
Żele, powszechnie stosowane w cukiernictwie nie tylko zabezpieczają powierzchnie ciast i deserów przed wysuszeniem. Są także spoiwem łączącym owoce z ciastem. Tworzą też warstwę chroniącą przed przedostawaniem się soków z owoców do wypieczonego spodu, na którym są ułożone. Poza tym stosowanie żelów pozwala wizualnie upiększyć produkt cukierniczy zapewniając mu błyszczącą powłokę, która przez to staje się bardziej atrakcyjna i przyciąga wzrok kupujących.

Nowe pomysły, nowe konstrukcje
Zbliżający się koniec roku jest dobrą okazją, aby przypomnieć sobie maszyny i urządzenia, które w ciągu ostatnich 12 miesięcy pojawiły się na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej, a także lodziarskiej.

W grudniowym Bake & Sweet zapowiadamy także przyszłoroczne krajowe i zagraniczne targi dla branż piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej oraz gastronomicznej.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!