Lekkie bezy, ciezkie brownie

O dwa słodkie miksy wzbogaciła się ostatnio oferta bydgoskiego producenta mieszanek piekarsko-cukierniczych. Firma AKO wypuściła na rynek proszek pozwalający na szybkie przygotowanie m.in. blatów bezowych oraz koncentrat klasycznego amerykańskiego ciasta czekoladowego.

Beza AKO umożliwia łatwe przygotowanie masy, której można użyć do produkcji zarówno drobnych ciasteczek bezowych lub kokosanek, jak też tortów. Istotną zaletą mieszanki na bazie jaj w proszku jest jej czystość mikrobiologiczna. Ponieważ nie jest to takie łatwe do osiągnięcia, gdy korzysta się ze świeżych jaj, coraz więcej piekarzy i cukierników decyduje się na znacznie bezpieczniejsze preparaty proszkowe. Jak podkreśla producent, ubijanie piany zajmuje zaledwie 5 minut. Po tym czasie jest ona stabilna, ma gładką strukturę i zachowuje nadaną jej formę. Produkty wymagają ok. 120-150 minut suszenia w piecu, ale – jak podkreśla producent – ubitą pianę można też użyć do dekoracji ciast opalając ją opalarką.
Inną nowością jest koncentrat AKO Brownie ułatwiający i znacznie przyspieszający przygotowanie popularnego, mocno czekoladowego ciasta o charakterystycznej ciężkiej strukturze i bardzo wilgotnym miękiszu (na zdjęciu). Mieszanki, którą łączy się z jajami, tłuszczem roślinnym (olej lub margaryna) i wodą, można użyć do wypieku klasycznego ciasta i spodów do ciast deserowych, jak też do wyroby drobnych ciasteczek lub różnych słodkich przekąsek, np. batonów z bakaliami.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!