Lody na twardo

Lody na twardo

Gotowe mieszanki zapewniają szybką, łatwą i co ważne – powtarzalną produkcję świderków. Dostępne są na polskim rynku w wielu różnych smakach i przypuszczalnie nie ma rzemieślników, którzy tego typu lody przygotowują samodzielnie. Nie znaczy to jednak, iż gotowych miksów nie można wzbogacać, nadając im indywidualny, niepowtarzalny charakter.

W tym artykule nie będziemy się jednak zastanawiać nad tym, co zrobić, aby z tych samych mieszanek, z których korzysta konkurencyjna lodziarnia, uzyskać lody o innym smaku czy barwie. Z pewnością pomogą Wam w tym technolodzy firm oferujących mieszanki dla profesjonalistów.

Podobnie jak w poprzednim sezonie, także i w tym roku producenci miksów do świderków zwanych też lodami amerykańskimi nie zasypali rynku nowościami. Wybór produktów jest jednak na tyle bogaty, że ci, którzy tego lata będą handlować lodami z automatów, nie mogą narzekać na brak smaków. Warto jednak pamiętać o tym, że w Polsce od wielu lat największy popyt jest na lody śmietankowe i waniliowe, czekoladowe oraz truskawkowe. Na ich sprzedaży robi się największe obroty i dlatego właśnie tym lodom poświęcony jest poniższy artykuł.

Śmietankowe i waniliowe

Wybór tych miksów jest spory, gdyż każdy producent mieszanek do lodów z automatów ma w ofercie kilka „obowiązkowych” smaków, wśród których zajmują one czołowe miejsca. Między innymi dlatego, że należą do produktów uniwersalnych – przez użycie odpowiednich dodatków aromatyzujących pozwalają uzyskać lody o bardzo wielu różnych smakach i kolorach.

Waniliowe oraz śmietankowe świderki można przygotować z kilku miksów firmy AKO: Lodów Pomorskich Świderki, Lodów Pomorskich Świderki Premium, a także z mieszanki Lody Naturalne Świderki, której podstawowy skład stanowią przede wszystkim mleko w proszku (pełne i odtłuszczone), białka mleka i tłuszcz kokosowy, a także sproszkowana śmietanka, która odpowiedzialna jest za smak lodów.

Popularne smaki mleczne i waniliowe znajdziemy także wśród koncentratów firmy Multi Ice, takich jak m.in. Lodziarz Nadmorski Śmietankowy, Lodziarz Extra Biały, koncentrat Premium Śmietankowy czy lody PRL Mleczne.

Na rynku lodów z automatów obecna jest także firma Comprital Polska, która oprócz linii mieszanek do softów ma także kilka miksów do lodów świderków. Jedne i drugie powstają w naszym kraju na bazie wysokiej jakości surowców od sprawdzonych dostawców. Do tzw. lodów amerykańskich o śmietankowym smaku dedykowane są koncentraty Soft Duro Panna oraz Duro Panna Intenso.

Komponenty do śmietankowych mrożonych przysmaków poleca też firma Soreno, która jest producentem lodów Świderki 44 oraz Świderki De Luxe. Pierwsze z nich pozwalają uzyskać produkty o odpowiedniej gęstości oraz gładkiej i jednolitej konsystencji, zaś drugie dedykowane są do wyrobu lodów na bazie naturalnych składników. Świderki De Luxe (dostępne także w waniliowym smaku) pozbawione są zbędnych E-dodatków, a tym samym pozwalają wyprodukować lody z tzw. czystą etykietą.

Wspomniany producent zachwala także swoje komponenty z linii Świderki Twist. Te lody twarde klasy premium wyróżniają się m.in. zmniejszoną ilością wody i większą zawartością wysokiej jakości komponentów. Wśród tych ekskluzywnych lodów znajdziemy m.in. śmietankowe i waniliowe z drobinkami wanilii.

Alaska 5 firmy Dylex to komponenty do przygotowania twardych, mocno zmrożonych wyrobów, których odpowiednia struktura pozwala na należyte nakręcenie loda na wafel i nadanie mu charakterystycznego kształtu świdra. Mieszanki dostępne są tylko w kilku smakach m.in. śmietankowych z nutką karmelka lub wanilii.

Śmietanka i wanilia to także dwa z kilku różnych smaków Lodów Extra Wyborowych Pełnotłustych. Miksy te opracowano na bazie naturalnych składników, a przygotowane z nich lody wyróżniają się m.in. solidną konsystencją i wyjątkowym stopniem twardości – zapewnia producent, firma Integropol.

Najpopularniejsze smaki, w tym także śmietankowy i waniliowy znajdziemy wśród koncentratów Americanos firmy Emix. Te mieszanki lodowe charakteryzują się bardzo wysokim stopniem zmrożenia, dzięki czemu można wykonać imponująco długie i twarde świderki – zapewnia producent.

Śmietankowe świderki ma w asortymencie także Kubiko – wytwórnia koncentratów spożywczych z Drezdenka specjalizująca się zarówno w produkcji mieszanek do softów, jak i nie napowietrzonych lodów twardych. W przeciwieństwie do wielu innych producentów, miksy Kubiko łączy się z mniejszą ilością przegotowanej i ostudzonej wody (proporcje 1:1,7).

W ofercie firmy Komages znajdziemy m.in. mieszanki do świderków o smaku waniliowym oraz śmietankowym Big Milk.

Czekoladowe

Wszyscy wspomniani producenci w swoich lodziarskich asortymentach mają także świderki, w których składzie znalazło się kakao. Mieszanki te noszą jednak znacznie atrakcyjniejsze nazwy produktów „czekoladowych”.

Komponenty o takich smakach poleca zarówno firma Multi Ice (lody Bonano Czekoladowe, Lodziarz Nadmorski Czekoladowy, lody PRL Kakaowe), Soreno (Świderki De Luxe oraz Świderki Twist ze sproszkowaną czekoladą), Komages, Dylex (Alaska 5), Integropol (Lody Extra Wyborowe Pełnotłuste), Emix (Americanos), Kubiko (m.in. lody o smaku Oreo), AKO (Lody Pomorskie Świderki, Lody Pomorskie Świderki Premium, Lody Naturalne Świderki Czekoladowe). Charakterystyczny smak i intensywną barwę mają też lody kakaowe z miksu Soft Duro Cacao oraz czekoladowe z mieszanki Duro Cacao Intenso, które produkuje firma Comprital Polska.

Owocowe

W tej grupie mieszanek dedykowanych do produkcji lodów twardych z automatów najpopularniejsze są lody truskawkowe. Mieszanki o tym smaku znajdziemy w ofercie firmy AKO, która poleca owocowe Lody Pomorskie Świderki. Truskawkowe są także Świderki 44 firmy Soreno, w asortymencie której znajdziemy także lody o smakach jagody i zielonego jabłka.

Dylex, oprócz truskawkowej mieszanki Alaska 5, zachwala też lody jagodowe oraz o orzeźwiającym smaku mango-marakuja.

Truskawkowymi świderkami z dodatkiem cząsteczek owoców pochwalić się może firma Integropol.

Z kolei wytwórnia Kubiko zachęca, aby sięgnąć nie tylko po lody o popularnych smakach truskawki, jagody czy jabłka, ale też po świderki malinowe, a także o smaku owoców mango.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019

: