Lody z dużą ilością… powietrza

Lody z dużą ilością… powietrza

Do przygotowania softów, w przeciwieństwie do lodów rzemieślniczych, nie potrzeba zbyt wiele czasu. Oczywiście pod warunkiem, że korzysta się z gotowych mieszanek, a tych jest na rynku zaopatrzenia branży lodziarskiej i gastronomicznej pod dostatkiem.

Co prawda, w tym roku nie ma zbyt wielu nowości wśród mieszanek do lodów włoskich z automatów, ale tych „starych” jest wystarczająco dużo, aby było z czego wybierać. Zalety tych komponentów to niewątpliwie łatwość i szybkość przygotowania lodów przy jednoczesnej gwarancji ich jakości i powtarzalności oraz zazwyczaj niezbyt wysokiej cenie.

Większość miksów do softów to proszki wymagające połączenia z odpowiednią ilością wody lub mleka. Nasz krótki przegląd koncentratów do lodów włoskich rozpoczynamy jednak od innych produktów, a mianowicie od płynnych mas lodowych. Są one wygodniejsze w użyciu, mają także długi termin przydatności oraz nie trzeba przechowywać ich w warunkach chłodniczych.

Tego typu półprodukty w 1- lub 5-kilogramowych kartonikach oferuje firma Agrocomex, właściciel marki Farmer. Należą do niej m.in. płynne masy lodowe Acapulco o smakach śmietankowym oraz czekoladowym. Te produkty UHT charakteryzują się możliwością doskonałego napowietrzania, kremową konsystencją oraz subtelnym śmietankowym smakiem – wymienia producent.

Lody w postaci płynnej, śmietankowej masy KLK-2 UHT, przygotowanej do bezpośredniego użycia, produkuje także firma Komages. Nie jest ona konserwowana chemicznie, a jedynie pasteryzowana, co zapewnia jej aż 7-miesięczny termin przydatności do użycia.

Podstawowa oferta firmy Komages to jednak wysokowydajne mieszanki proszkowe, takie jak np. Ice Komages KLK-3 – uniwersalny koncentrat dedykowany do softów (masę można napowietrzać od 80 do 120 %),

jak też do lodów twardych, tzw. amerykańskich – zapewnia producent dodając, że mieszanka po rozpuszczeniu w wodzie może być przechowywana w urządzeniach chłodniczych nawet 3 dni (pod warunkiem zachowania odpowiedniej temperatury). Z kolei do lodów włoskich oraz mlecznych shake’ów przeznaczony jest miks proszkowy Ice Komages KLK-2 dostępny w wielu różnych smakach.

Cukiernicy i gastronomowie, którzy latem rozszerzają swoją podstawową ofertę także o lody z automatów, powszechnie korzystają z gotowych mieszanek. Zaopatrując się w nie przed nadchodzącym sezonem lodziarskim warto pamiętać o tym, że konsumenci coraz częściej poszukują wysublimowanych produktów klasy Premium, które wyróżniają się dużą kremistością i zostały przygotowane na bazie naturalnych składników. Tego typu komponentów do softów pozbawionych sztucznych aromatów i barwników niestety nie ma zbyt wiele na polskim rynku od lat zdominowanym przez znacznie tańsze mieszanki klasy Standard.

Do wyrobu lodów włoskich z tzw. wyższej półki przeznaczone są m.in. komponenty firmy AKO – śmietanowe i czekoladowe Lody Naturalne Soft.Ich skład stanowią przede wszystkim mleko pełne i odtłuszczone w proszku, białka mleka i tłuszcz kokosowy. Smak tych wyrobów uzyskano przez dodatek naturalnej, sproszkowanej śmietanki lub czekolady w proszku (14 %). Nie zawierają emulgatorów i zbędnych dodatków, a ich receptura zapewnia dużą wydajność produkcji oraz uzyskanie stabilnego produktu finalnego o dobrej kremistości – informuje producent.

W jego ofercie od kilku lat są także Lody Pomorskie Premium o intensywnych i naturalnych smakach waniliowo-śmietankowym, czekoladowym oraz truskawkowym. Koncentraty miesza się z wodą w proporcjach 1:2,5.

Jeszcze mniej płynu należy dodać do kremistych Lodów Pomorskich Super Premium. Ich głównym składnikiem jest pełne mleko w proszku, które dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia nie wnosi do lodów charakterystycznego posmaku przetworzonego mleka. Mieszanki oferowane są w trzech najpopularniejszych smakach, czyli śmietankowym, truskawkowym i czekoladowym.

W tym roku na rynku lodziarskim jak zwykle nie zabraknie produktów przygotowywanych na bazie mieszanek z koszalińskiej firmy Soreno. Jednym z jej wyrobów są mieszanki do softów o jakości Premium. Aksamitne kompozycje śmietankowych, czekoladowych, truskawkowych, jagodowych oraz pomarańczowych Lodów DeLuxe od innych podobnych miksów różnią się m.in. tym, iż do produkcji softów z automatów nie trzeba używać mleka – proszki wystarczy wymieszać z wodą.

Delice to z kolei linia komponentów do softów oferowana przez firmę Lodel – znanego producenta automatów lodziarskich. Poleca on m.in. miksy Delice Premium Soft, które w swoim składzie zawierają sproszkowane mleko oraz Delice Extra Soft, które – jak informuje Lodel – również są produktami z najwyższej półki, a ich receptura gwarantuje optymalne napowietrzanie softów. W ofercie Lodela znajdziemy także 10-kilogramowe kartony z gotową masą płynną do produkcji lodów włoskich o smaku waniliowo-śmietankowym.

Artykuł z Bake & Sweet, luty 2018