Kolejny rok z rzędu tytuł Mistrza Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką trafił do Krzysztofa Kaczmarczyka, który na co dzień mieszka i pracuje w Anglii. Jego zwycięstwo nie było jednak dziełem przypadku, gdyż sympatyczny piekarz od kilku tygodni przygotowywał się do startu w zawodach i opracował własną strategię szybkiego kręcenia ciastek.
Tegoroczną, trzecią już edycję Mistrzostw zorganizowaliśmy wspólnie z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi podczas Polagry Tech 2018. Przez dwa dni w naszej zabawie wzięło udział kilkudziesięciu piekarzy i cukierników z całego kraju i z zagranicy, którzy przyjechali na poznańskie targi. Ich zadaniem było jak najszybsze uformowanie 10 klasycznych drożdżówek przy użyciu wyłącznie jednej ręki.
Pierwszego dnia zawodnicy walczyli o stołowy mikser planetarny SPAR ufundowany przez firmę Mankiewicz. Przez długi czas najlepsze wyniki startujących oscylowały w okolicach 1 minuty. Tuż przed zakończeniem naszej zabawy do rywalizacji dołączył Łukasz Gorwa, który ma na koncie mistrzowski tytuł z 2016 roku. 10 drożdżówek uformował on w rewelacyjnym czasie 26,26 sekundy. Tuż po nim wystartował Krzysztof Kaczmarczyk – mistrz z ubiegłego roku. Zdradził nam, że do zawodów pilnie przygotowywał się w domu (mieszka pod Londynem), gdzie podczas treningów osiągał czas ok. 20 sekund. Ćwiczył jednak na stole z drewnianym blatem, a na zawodach w Poznaniu miał do dyspozycji stół metalowy użyczony nam przez firmę Magorex, a ponadto doskonałe ciasto drożdżowe przygotowane przez technologów firmy Eco Trade. Czas z treningów okazał się dużo gorszy niż to, co pokazał na zawodach. Wykonał zadanie w zaledwie 16,03 sekundy! Krzysztof Kaczmarczyk zgarnął nagrodę oraz wysoko postawił poprzeczkę zawodnikom, którzy startowali w drugim dniu mistrzostw.
2 października do rywalizacji stanęło kilkanaście osób, które na co dzień zawodowo pracują w zakładach piekarsko-cukierniczych. Dość szybko na prowadzenie wyszedł sympatyczny Adam Wrzalski, który osiągnął czas 23,31 sekundy. Właściciel Piekarni Pawełek z Bralin do końca utrzymał prowadzenie, za co w nagrodę, z rąk przedstawicielki firmy HERT, otrzymał profesjonalną pięciopoziomową fontannę do czekolady. Ponieważ jednak jego czas był gorszy od zwycięzcy z pierwszego dnia, to właśnie Krzysztof Kaczmarczyk został zwycięzcą całego konkursu, otrzymał pamiątkową statuetkę ufundowaną przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i kolejny w karierze tytuł mistrzowski.
Dodajmy, że oprócz nagród dnia, piekarze i cukiernicy startujący w mistrzostwach i osiągający najlepsze czasy, nagradzani byli zestawami praktycznych akcesoriów ufundowanych przez firmy Uldo i Credin. Każdy, kto zdecydował się spróbować swoich sił w kręceniu drożdżówki jedną ręką dostał od nas roczną prenumeratę miesięcznika Bake & Sweet.
Serdeczne gratulujemy zwycięzcom, a wszystkim startującym dziękujemy za wspaniałe emocje, jakich nam dostarczyli.