Mistrz z Okęcia

Michał Iwaniuk został zwycięzcą regionalnych eliminacji World Chocolate Masters i w przyszłym roku będzie reprezentował nasz kraj w finale tej prestiżowej imprezy.

 

Zawody rozgrywane podczas pierwszego dnia targów Expo Sweet w Warszawie zgromadziły na starcie sześciu zawodników i zawodniczek z Polski oraz Węgier. Do rywalizacji stanęli: Marcin Surdyk – technolog i wykładowca Akademii Zeelandia, Paweł Górny – szef cukierników w restauracji Amber Side w Gdańsku, Przemysław Putynkowski z bydgoskiej Cukierni Sowa, Michał Iwaniuk – szef cukierni z Airport Hotel Okęcie, Dávid Domonkos – 23-letni Węgier, który ma na koncie m.in. start w Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów w Tajwanie, a także jedyna przedstawicielka płci pięknej, Węgierka Julia Greta Berta, na co dzień pracująca w Kempinski Hotel Corvinus Budapeszt.

Tegoroczna, siódma już edycja międzynarodowego konkursu World Chocolate Masters odbywa się po hasłem „Futuropolis”, a zadaniem uczestników mistrzostw jest zaprezentowanie, jaką według nich rolę w niedalekiej przyszłości będzie pełnić czekolada w wielkich miastach. Startujący podczas warszawskich eliminacji musieli m.in. wykonać misterną rzeźbę, ciastka oraz przekąskę serwowaną na wynos. Oprócz wyglądu i smaku tych prac jurorzy oceniali także kreatywność i pomysłowość cukierników. Jak podkreślają organizatorzy imprezy, jedną z nowości tej edycji WCM będą obozy treningowe dla finalistów, co ma pozwolić im jeszcze lepiej przygotować się do startu w finale, który odbędzie się podczas przyszłorocznego Salonu Czekolady w Paryżu. Pierwszym, który wpisał się na listę startową jest Michał Iwaniuk (na zdjęciu w środku), który na co dzień pracuje w Airport Hotel Okęcie, gdzie odpowiedzialny jest m.in. za brand Czekolada Café. Pierwszym, gdyż zawody rozgrywane podczas Expo Sweet rozpoczęły serię regionalnych eliminacji – do stycznia 2018 będzie ich jeszcze 18 w różnych regionach świata.

Dodajmy, że czołowe miejsca w Warszawie zajęli Dávid Domonkos i Marcin Surdyk.

Rozgrywany co dwa lata międzynarodowy konkurs World Chocolate Masters organizowany pod patronatem marki Cacao Barry, uznawany jest za najbardziej prestiżową rywalizację poświęconą sztuce czekoladziarskiej i już sam start w finale tej imprezy stanowi duże osiągnięcie. Przypomnijmy, że do tej pory udało się to m.in. Mariuszowi Burittcie, Danielowi Staroniowi i Łukaszowi Aniołowi.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!