Na spody, ranty i rolady

Na spody, ranty i rolady

Biszkopt to jedno z najczęściej wypiekanych ciast, o czym doskonale wiedzą producenci różnych mieszanek proszkowych. Niemal każdy z nich ma w swojej ofercie jakąś tego typu kompozycję cukierniczą. Korzystanie z nich to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale też gwarancja uzyskania stałej, wysokiej jakości biszkoptowych ciast, co nie zawsze udaje się w przypadku ich samodzielnego przygotowywania z podstawowych surowców.

Większość cukierników oraz piekarzy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne znaczenie ma fakt, że raz wyprodukowany i sprzedany wyrób można za każdym razem powtórzyć, dzień po dniu, dostarczając konsumentom dokładnie to, do czego się przyzwyczaili i czego za każdym razem oczekują. Dotyczy to zarówno smaku i aromatu ciasta, jak też jego koloru oraz struktury miękiszu. Korzystanie z podstawowych surowców niestety nie daje żadnej pewności, że dziś wypiekany biszkopt będzie taki sam, jak ten sprzed tygodnia czy miesiąca. Inna mąka, inne jaja, inny efekt końcowy.

Wielokrotnie na łamach Bake & Sweet przy okazji prezentacji różnych gotowych mieszanek piekarsko-cukierniczych piszemy o nich właśnie w kontekście powtarzalności produkcji. A nie jest ona łatwa do osiągnięcia nawet w przypadku, wydawałoby się tak prostego ciasta, jakim jest biszkopt. Na szczęście gotowych mieszanek cukierniczych nie brakuje i co rusz na rynku zaopatrzenia cukiernictwa pojawiają się nowe miksy.

Klasyczne

Do prostego i szybkiego przygotowania ciasta biszkoptowego można użyć koncentratu Biszkopt Instant firmy Zeelandia. Warto zauważyć, że tego typu „błyskawiczne” półprodukty zyskują coraz większą popularność wśród rzemieślników, którzy m.in. doceniają ich atrakcyjne ceny, a tym samym stosunkowo niskie koszty przygotowania biszkoptowych blatów. Wspomniana kompletna mieszanka wymaga wymieszania jedynie z wodą, bez konieczności dodawania jaj. Pozwala przygotować odpowiednie ciasto w zaledwie osiem minut.

To jednak nie jest jedyne biszkoptowe rozwiązanie, jakie Zeelandia proponuje cukiernikom ceniącym sobie czas i pieniądze. Równie szybko robi się ciasto z kompozycji o nazwie Biszkopt Mix. W czasie wypieku nabiera ono pożądanego złocisto-żółtego koloru miękiszu i ma jasnobrązowy wierzch. Ciasto to może być nasączane dużą ilością syropu. Świetnie sprawdza się przy produkcji spodów tortowych, rolad czy stefanek.

Podobne zastosowanie ma Quickmix. Przyśpiesza on przygotowanie ciasta, gdyż wszystkie składniki dozowane są jednocześnie, a podczas mieszania masa dobrze się napowietrza. Ciasta mają drobne, równe pory i charakteryzują się dużą elastycznością – informuje producent.

Te same cechy charakteryzują też wypieki z koncentrat Biscuit Instant, który świetnie nadaje się m.in. do przygotowania rolad.

Równomierny przyrost i równa powierzchnia wypiekowa to zalety, jakimi firma KOMPLET Polska zachwala swoją mieszankę KOMPLET Biszkopt 100 %. Wiadomo, że to istotne cechy biszkoptowych wypieków, które pozwalają znacznie ograniczyć straty powstające podczas produkcji tortów i ciast deserowych. Miks gwarantuje uzyskanie wypieków o delikatnym, kremowo-żółtym kolorze z równie delikatną nutką smakową wanilii. Z powodzeniem może być używany także przy produkcji małych biszkopcików sprzedawanych na wagę.

Inną propozycją tego samego producenta jest mieszanka KOMPLET B+S, która oprócz tradycyjnego ciasta na torty i rolady oraz biszkoptów szprycowanych, ułatwia także przygotowanie masy wiedeńskiej lub babki piaskowej.

Elastyczność, to z kolei główna cecha mieszanki KOMPLET Rolada, po którą można z powodzeniem sięgnąć również przygotowując torty czy omleciki.

30 % koncentrat Super-Biszkopt firmy Eco Trade został opracowany tak, aby do wyrobienia ciasta cukiernik musiał dodatkowo użyć nie tylko cukru, jajek i wody, ale również mąki. Takie rozwiązanie pozwala m.in. obniżyć koszt produkcji. Delikatne i lekkie ciasto cechuje łatwość przygotowania i skrócony czas pracy w porównaniu z tradycyjną metodą pieczenia ciasta biszkoptowego – informuje producent.

Kompletnym produktem jest z kolei mieszanka Super Rolada, zapewniająca uzyskanie wypieków o drobnym, równomiernym miękiszu i dużej elastyczności, która jest niezbędna, aby zawijać rolady bez ryzyka pękania ciasta.

Bardzo dobre przyjmowanie nakropka (ok. 70 %) to jedna z zalet ciast przygotowanych na bazie 100 % kompozycji Biszkopt Nebraska. Inną istotną cechą tego miksu jest wysoka stabilność podczas pieczenia.

Indiana to z kolei mieszanka pozwalająca wyprodukować biszkoptowe blaty lub ciasteczka drobne o niskiej zawartości cukrów – niewiele ponad 3 % w gotowym cieście. Produkt ten zawiera m.in. ksylitol, który ma znacznie mniej kalorii w stosunku do sacharozy.

Interesującym produktem Eco Trade jest ciasto biszkoptowe o intensywnym czerwonym kolorze i wyrazistym malinowym smaku. Takie oryginalne spody do tortów lub rolady można przygotować z miksu Bellatrix Red.

Firma AKO proponuje cukiernikom dwa różne koncentraty Bimix, które przeznaczone są do szybkiej produkcji ciast biszkoptowych metodą jednofazową, czyli bez konieczności czasochłonnego napowietrzania masy jajowo-cukrowej. W porównaniu z metodą tradycyjną jest to technologia niezawodna, która zapobiega ryzyku „zaciągnięcia” ciasta – twierdzi producent mieszanek. Z koncentratu Bimix Standard można produkować spody do tortów i rolady, zaś Bimix Szampanki dedykowany jest do wypieku drobnych ciasteczek biszkoptowych.

Szerokie zastosowanie w cukiernictwie mają gotowe miksy Uldo Biszkopt oraz Uldo Biszkopt Koncentrat. Pierwszy z nich jest 100 % mieszanką do wyrobu lekkiego ciasta bez dodatku tłuszczu. Elastyczne wypieki o wilgotnej strukturze znajdują zastosowanie zarówno przy wyrobie rolad i języczków, jak również przy produkcji spodów do tortów, babeczek oraz ciast z galaretką – wymienia firma Uldo.

Z kolei Biszkopt Koncentrat to proszek wymagający połączenia z mąką w odpowiednich proporcjach – innych w przypadku ciasta na rolady, a innych przy produkcji spodów tortowych.

W ofercie firmy Lesaffre znajdziemy dwa półprodukty dedykowane do wyrobu różnego rodzaju ciast biszkoptowych. Ich użycie nie tylko skraca czas produkcji, ale również niweluje ewentualne zagrożenia produkcyjne, gwarantując wysoką i niezawodną jakość ciasta bez względu na jego rodzaj – twierdzi producent. Jego miks Biszkopt Extra 30 % nadaje się zarówno do rantów, korpusów i rolad, jak również innych wypieków na bazie ciasta biszkoptowego. Mieszanka zapewnia produktom jednorodną strukturę oraz delikatny i puszysty miękisz. Ciasto podczas wypieku wydatnie zwiększa swoją objętość. Finalny produkt przyjmuje dużą ilość nakropki. Mieszanka wymaga połączenia m.in. z mąką pszenną, jajami, a także z cukrem.

Podobne zastosowanie ma kompletna kompozycja wypiekowa Biszkopt Extra 100 %, którą należy w odpowiednich proporcjach wymieszać tylko z jajami i wodą.

Uniwersalna mieszanka Biszkopt Classic firmy Credin zapewnia uzyskanie ciasta o delikatnym i puszystym miękiszu, które dobrze przyjmuje nakropki. Miks ten charakteryzuje się także dużym przyrostem objętości. Podobne cechy mają także inne mieszanki, takie jak Biszkopt VIP, Biszkopt PL oraz Biszkopt SL, które łączy się z jajami i wodą w różnych proporcjach. Wszystkie mają tą samą zaletę: umożliwiają szybkie przygotowanie rantów i spodów tortowych.

Inne zastosowanie ma mieszanka o wszystko mówiącej nazwie Rolada Classic. Jejmiękisz wykazuje się odpowiednią elastycznością i odpornością na pękanie podczas zawijania, co sprawia, iż miks świetnie sprawdza się przy produkcji rolad. Co ważne: proszek miksuje się tylko z jajami, bez użycia wody.

Wśród najnowszych cukierniczych mieszanek firmy Credin znajdziemy m.in. Easy Biszkopt. Ta mieszanka, opracowana z wykorzystaniem jaj w proszku, pozwala jeszcze szybciej i efektywniej wypiekać ciasta o szerokim zastosowaniu w codziennej produkcji cukierniczej.

Biszkoptową mieszankę znaleźć można także w ofercie firmy UNIFERM. Jej kompozycja o nazwie UNIFERM Biskuit Mix, wedle zapewnień producenta, umożliwia łatwą i pewną produkcję, uzyskanie delikatnego i elastycznego miękiszu o równomiernej porowatości oraz zapewnia długą świeżość gotowych wyrobów. W zależności od rodzaju ciasta producent opracował różne receptury. W przypadku spodów tortowych i rolad proszek należy połączyć z odpowiednią liczbą jaj oraz wody i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przy produkcji spodów pod nakropię konieczna jest dodatkowo mąka pszenna.

Czekoladowe

Osobną grupę stanowią półprodukty pozwalające na szybką i stabilną produkcję biszkoptowych wypieków o ciemnym kolorze miękiszu. Zalicza się do nich m.in. kompozycja cukiernicza Biszkoptmix Czekoladowy firmy Zeelandia, na bazie której można uzyskać spody o charakterystycznej barwie i smaku oraz równomiernym i nieprzesuszonym miękiszu.

Podczas tradycyjnej produkcji ciast z dodatkiem kakao najczęściej występujący problem to suchy miękisz, słaby przyrost oraz mocno wybrzuszona powierzchnia, którą należy wyrównać, co w konsekwencji powoduje niepotrzebne straty produkcyjne. Aby tego uniknąć, można skorzystać z mieszanki KOMPLET Biszkopt Czekoladowy, która – jak zapewnia producent – dzięki starannie dobranym surowcom zachowuje elastyczność i wilgotność miękiszu, a tym samym zapobiega pękaniu rolad podczas zawijania z różnymi kremami.

Łatwe wyrabianie ciasta, równomierne wyrastanie oraz puszysty i aromatyczny miękisz to cechy Biszkoptu Kakaowego – zachwala firma Eco Trade. Intensywniejszym smakiem wyróżniają się puszyste wyroby przygotowane z Biszkoptu Czekoladowego z dodatkiem prawdziwej mlecznej czekolady.

Cukiernicy mają do dyspozycji także mieszankę Biszkopt Czekoladowy firmy Credin, charakteryzującą się m.in. puszystą strukturą miękiszu, dużym przyrostem objętości i elastycznością ciasta.

Ranty i rolady biszkoptowe o smaku czekoladowym można wyprodukować także z mieszanek firm Master Martini, Ireks, Atlantis, Soreno czy Helios Food.