Nie tylko do rogali

Nie tylko do rogali

Większość linii do bułek opcjonalnie może być doposażonych w boczną taśmę wyjściową do rogalikarki, co pozwala dodatkowo poszerzyć ofertę produkcyjną. Nie tylko o różnego rodzaju rogale, ale także o inne wyroby piekarsko-cukiernicze, z produkcją których rogalikarki również świetnie dają sobie radę.

W konstruowaniu rogalikarek wyspecjalizowała się niemiecka firma Universum – Johann Kasper Bäckereimaschinenbau GmbH, która jest producentem także innych maszyn dla przemysłu piekarniczego. Gromadzone doświadczenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz ciągłe udoskonalanie produkowanych urządzeń przyczyniło się do tego, iż z powodzeniem konkurują one na naszym rynku z innymi tego typu maszynami. Opatentowane rozwiązanie bezstopniowego walcowania i zawijania ciasta daje bardzo duże możliwości produkcji wyrobów piekarniczych, wymagających takiej właśnie obróbki. Filcowe walce nastawia się odpowiednio do wagi i żądanej ilości zwojów.

W modelu Universum 30 rozstaw walców wynosi 3 mm, a zakres gramatury ciasta, które może być przetworzone przez rogalikarkę waha się od 30 do 180 g, zaś w modelu Universum 50 do 450 g. W tym urządzeniu możliwa jest też opcja o nazwie wałkowarka bułek, co pozwala zastosować duży rozstaw walców do rozwałkowywania ciasta na kajzerki. Połączeniem obu maszyn jest model Universum kombi. Ta kompaktowa rogalikarka umożliwia przetwarzanie ciasta o gramaturze od 30 do 150 g i produkcję nie tylko rogali, ale także zwijanie bagietek, wydłużanie ciasta na precle i warkocze, a opcjonalnie także wyrób grubych precli. Niemieckie urządzenia ma w swojej ofercie firma Geth.

W produkcji wszelkiego rodzaju rogalików, ale także bułek do hot-dogów i podkładów do pizzy sprawdza się włoska rogalikarka Sottioriva C 600/INOX (w ofercie firmy Bakeres). Pozwala ona na swobodną, dowolną regulację odległości pomiędzy wałkami, dzięki czemu można uzyskać ciasto o żądanej grubości. Dla wygody obsługi ciasto może być podawane i wyjmowane jako gotowy produkt z tej samej strony urządzenia lub podawane z jednej, a wyjmowane z drugiej strony. Szerokość robocza tej rogalikarki to 60 cm. Dodajmy, że maszyna, która w całości została wykonana ze stali nierdzewnej wyposażona jest w kółka dla łatwego przemieszczania po zakładzie piekarsko-cukierniczym.

Sigma F600 to urządzenie oferowane przez firmę Bakepan, które pozwala na formowanie i zwijanie ciasta o bardzo szerokim zakresie wagowym – od 20 do 1500 g. Rogalikarka ta roluje, zwija i rozpłaszcza kęsy na okrągłe placki. Maszyna ma wałki z teflonu o długości 600 mm i dwie wytrzymałe taśmy zawijające: podającą z przodu i odbierającą z tyłu. Elementy te są zabezpieczone kratką ochronną, co uniemożliwia włożenie ręki i zwiększa bezpieczeństwo obsługi rogalikarki. Sigma F600, podobnie jak większość tego typu urządzeń wykorzystywanych tylko do czasowej produkcji, wyposażona jest w kółka, co pozwala przemieszczać ją swobodnie po całym zakładzie piekarskim.

Takie same parametry ma też model Sigma FF600, który dodatkowo wyposażony jest w stół wydłużający pozwalający na wydłużenie kęsa ciasta do długości 600 mm.

Specjalistyczne maszyny do rozwałkowywania i zwijania kęsów ciasta zarówno w rogaliki, jak też paluchy a nawet bagietki ma w ofercie także gliwicka firma Masz. Dwa dostępne modele różnią się szerokością rolek, a tym samym maksymalną długością zwijanych i wałkowanych kęsów ciasta. W przypadku maszyny FRL 500 jest to 500 mm, w modelu FRL 630 o 130 mm więcej. Pierwsza z tych rogalikarek pozwala uformować produkty o wadze od 30 do 1200 g, zaś druga do 1500 g. W obu przypadkach obsługa urządzenia wymaga zaangażowania tylko jednego pracownika. Różnorodność ustawień elementów wałkujących (rolujących) pozwala na spasowanie maszyny tak, aby podawane z jednej strony wałków ciasto wychodziło zrolowane z tej samej lub z drugiej strony. Istnieje również możliwość odłączenia taśm rolujących i wówczas urządzenie będzie spełniało funkcję tylko walcarki.

Włoska firma Mac Pan jest producentem rogalikarek z serii FR, które mogą być rozwiązaniem zwłaszcza dla małych piekarni, gdzie zazwyczaj przestrzeń produkcyjna jest bardzo ograniczona. Problem ten, oprócz stosunkowo małych gabarytów rogalikarki, rozwiązany został także przez wyposażenie urządzenia w kółka samonastawne, a więc jego pełną mobilność.

Maszyny Mac Pan FR oszerokości roboczej 300, 500 lub 600 mm zaopatrzone są w wałki pokryte chromem i dwa wytrzymałe filce tulejowe. Rogalikarka posiada także mechanizm do zwracania zrolowanych kęsów, co pozwala na odbiór gotowego pieczywa na tym samym stanowisku, na którym ciasto jest podawane do formowania. Dla ułatwienia obsługi maszyna wyposażona jest w półki, na których układa się kęsy ciasta i uformowane rogale. W trakcie pracy za pomocą specjalnego regulatora swobodnie można zmienić proces kształtowania na wałkowanie, a grubość ciasta regulować za pomocą zmiany odległości walców.
Krajowym dystrybutorem tych włoskich urządzeń jest m.in. firma Mech-Masz.

Dwa różne zakresy formowania kęsów ciasta mają rogalikarki włoskiej marki Turri, których dystrybucją w naszym kraju zajmuje się firma Irpol. Dwucylindrowa maszyna F 500/2 przeznaczona jest do kęsów o gramaturze w przedziale od 20 do 600 g, zaś nieco większy model F 560/4 z czterema cylindrami do obróbki produktów ważących nie więcej niż 1500 g. Maszyny świetnie radzą sobie z zawijaniem wszystkich typów ciast, a o precyzji produkcji decyduje m.in. możliwość niezależnej regulacji wałków i taśmy formującej. Włoska konstrukcja została wyposażona w przekładnie paskowe i łańcuchowe, ma wałki ze stali chromowanej oraz stół odbierający ze stali INOX.

Artykuł z Bake & Sweet, grudzień 2017