Premiery Expo Sweet

Premiery Expo Sweet

Wśród licznych nowości, które jak co roku zaprezentowane będą na targach Expo Sweet w Warszawie, nie zabraknie słodkich i słonych mieszanek od takich firm jak Uldo, Eco Trade, KOMPLET Polska czy Vortumnus.

Uldo Cebula i Szczypiorek (na zdjęciu) to godna uwagi kompozycja piekarska z czystą etykieta dedykowana do wyrobów pszenno-żytnich. Wyjątkowość tego miksu osiągnięto dzięki wzbogaceniu go suszonymi warzywami, które dostarczają znakomitych walorów smakowych i odżywczych – podkreśla producent. W nowym chlebie znalazło się m.in. 13% cebul i 4% szczypiorku, co pozwoliło technologom firmy Uldo stworzyć pieczywo o niskiej zawartości cukrów i tłuszczów (w tym tłuszczów nasyconych), będące cennym źródłem błonnika pokarmowego, białka, fosforu i miedzi.

Podobne zalety ma także unikatowe pieczywo wegańskie Uldo Pano Vegano Premium Profit, które produkuje się bez użycia drożdży. Z uwagi na fakt, że ono również źródłem żelaza, cynku, potasu, magnezu i witamin B oraz E, szczególnie polecane jest dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Oprócz cennych wartości odżywczych wypieki z nowego miksu firmy Uldo zapewniają także uczucie sytości. A wszystko to dzięki zastosowaniu takich składników jak: słonecznik, siemię lniane, żyto, dynia, nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), płatki owsiane i sojowe.

Wszystkim dbającym o zdrowie, aw szczególności diabetykom oraz osobom z nadwagą i otyłością dedykowane jest Uldo Pieczywo Razowo-Żytnie IG. Z tej mieszanki można w stosunkowo prosty sposób uzyskać wyjątkowe pieczywo na bazie mąki żytniej, które wyrobneóżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 44,4). Dodajmy, że chleby i bułki z tego koncentratu zgodne są z trendem clean label.

Czystą etykietę ma także bardzo wydajny środek wypiekowy Uldo Fresco Plus Premium Profit. Polepszacz do pszennych i mieszanych chlebów oraz pieczywa drobnego pozwala uzyskać dużą objętość wypieków, zapewnia im chrupką i ładnie wybarwioną skórkę oraz delikatny miękisz o równomiernej porowatości. Ma także istotny wpływ na przedłużenie świeżości pieczywa – nawet do 5 dni. Nowy środek wypiekowy bez emulgatorów doskonale sprawdza się zarówno w obróbce ręcznej, jak i w obróbce maszynowej – zapewnia Uldo dodając, że nowoczesne enzymy stabilizujące proces fermentacji oraz wypieku gwarantują uzyskanie powtarzalność produkcji na linach przemysłowych, również gdy w końcowej fazie produkt ulega zamrożeniu.

Innym nowym polepszaczem, który pojawił się w oststnim okresie na rynku zaopatrzenia branży piekarskiej jest Uldo Master Plus. Ten nowej generacji preparat do pieczywa mieszanego m.in. zwiększa wodochłonność ciasta, co korzystnie przekłada się na ekonomię produkcji.

Słodkie nowości z kolei znajdziemy w ofertach firm KOMPLET Polska oraz Eco Trade. Można się spodziewać, że nie zabraknie ich na stoiskach targowych tych producentów podczas zbliżającej się edycji Expo Sweet.

Pierwsza z wymienionych firm może się pochwalić atrakcyjną mieszanka do produkcji kremu, w składzie której znalazł się jogurtu w proszku. KOMPLET Krem Jogurtowy o wyrazistym smak polecany jest szczególnie do ciast deserowych, ale nie tylko (patrz zdjęcie). Może być zapiekany jak i używany na zimno. Dodajmy, że po wypieku nie traci on swojej delikatnej struktury. Krem można w łatwy sposób łączenia z innymi kremami, np. KOMPLET Krem Volu – podpowiada producent.

W najnowszej ofercie firmy KOMPLET Polska pojawiała się także 100% mieszanka do produkcji ciemnego ciasta kruchego o wyjątkowo delikatnej strukturze i czekoladowym aromacie. Miks KOMLET Półkruche Black szczególnie polecany do blatów pod serniki, szarlotki, tarty i ciasta deserowe. W odróżnieniu od tradycyjnych ciast kruchych blaty te nie przemakają szybko od kremów śmietankowych, a także doskonale nadają się do bezpośredniego wypieku ciast z owocami zarówno mrożonymi, jak i świeżymi.

Z kolei firma Eco Trade poleca cukiernikom swoją nową mieszankę ciasta biszkoptowo-tłuszczowego o nazwie Atlanta. Koncentrat pozwala uzyskać puszyste wypieki o atrakcyjnym kolorze i smaku kiwi z jogurtem, co zawdzięczają odpowiednio dobranym składnikom.

Producent z Gliwic poszerzył też swoją ofertę o atrakcyjny chleb VitalPro, którego regularne spożywanie znakomicie uzupełnia codzienną dietę. Specjalnie wyselekcjonowane i drobno zmielone ziarna słonecznika dostarczają niezbędnych witamin, węglowodanów oraz białka. Mieszanka wzbogacona została także w wapń, a jej bogactwo błonnik m.in. chroni przed zachorowaniem na cukrzycę.

Na stoisku firmy Vortumnus oprócz jej popularnych, sztandarowych produktów dedykowanych cukiernictwu i lodziarstwu pojawią się również dwie nowości. Jedną z nich są Nadzienia Owocowe Gładkie o 30% zawartości owoców. Te termostabilne produkty wyróżniają się jednolitą, aksamitną konsystencją oraz intensywnym owocowym smakiem i naturalnym koloremu i kolorze. Nadzienia pakowane w 6 kg wiaderka dostępne są aktualnie w trzech smakach: agrestowym, czarnej porzeczki i maliny.

Wśród targowych nowości pojawią się także gotowe do użycia Kremy Budyniowe Premium. Oczywiście odporne na działanie wysokich i niskich temperatur. W zależności od potrzeb cukiernicy mogą sięgną po krem waniliowy, czekoladowy, śmietankowy, toffi, kokosowy lub o smaku adwokata. Wszystkie pakowane są w 13 kg pojemniki.

Artykuł z Bake&Sweet, styczeń luty 2020