Od ziarenka do bochenka

Od ziarenka do bochenka

BAKEPOL 2019 zapowiada się innowacyjnie i przepysznie pod znakiem odkrywania nowych smaków. Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej – tak można najkrócej scharakteryzować Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Ich siódma edycja odbędzie się w dniach 12-14 września w Krakowie.

BAKEPOL 2019 to przede wszystkim pokazy cukiernicze i piekarskie, prezentacje, praktyczne rozwiązania. W strefie pokazów sztuki piekarskiej Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarzy RP oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zaprezentują różnorodność aktualnych technologii wytwarzania chleba i bułek. Krok po kroku realizowany będzie pokaz wypieku chleba z ziaren ekologicznych pod hasłem „Od ziarenka do bochenka”. W programie pojawi się także pokaz wypieku tradycyjną technologią piekarską z odroczoną fermentacją z mąk ekologicznych i standaryzowanych.

Już we wrześniu będziemy mieli możliwość spotkać się i porozmawiać o dobrym chlebie. Będę miał przyjemność spotkać się z piekarzami z całej Polski na targach BAKEPOL. Tam zastanowimy się nad tym skąd czerpać inspiracje, które przełożą się na dobro w postaci chleba, który służy zdrowiu, bo gotowej recepty raz na zawsze nie ma – mówi Bogdan Smolorz, BioPiekarz. – Trzeba rozmawiać i rozwijać nasze piękne i dobre rzemiosło – zaprasza do Krakowa na BAKEPOL.

Wspólnie z mistrzem piekarstwa Bogdanem Smolorzem będzie można przygotować zdrowszą wersję pizzy. BioPiekarz, który w ostatnim czasie na zaproszenie Anny Lewandowskiej na jednym z obozów sportowych rozmawiał o zdrowym chlebie i diecie bezglutenowej, a chleb z jego piekarni cieszył się ogromnym uznaniem aktywnych sportowo kobiet uwielbia rozmawiać i rozwijać swoją pasję do biochleba. Co więcej, aktualnie Bogdan Smolorz – BioPiekarz ustala szczegóły w kwestii karmienia pieczywem organicznym i bezglutenowym pracowników Google. Warto przybyć do Krakowa na spotkanie z naszym gościem, aby porozmawiać o rzemiośle, kierunkach rozwoju oraz metodach, które przecież ciągle się zmieniają.

Słodka elegancja

Spotkania i prezentacje szkoleniowe z mistrzem Michałem Doroszkiewiczem, to cukiernicza szykowność i perfekcja.

Zapraszam na BAKEPOL, gdzie będę miał przyjemność dzielić się wiedzą i cukierniczym doświadczeniem – mówi Michał Doroszkiewicz. – Prezentacje szkoleniowe, które przeprowadzę, to nie tylko będą inspiracje smakowe, ale również aspekty estetyki oraz elegancji, które mają ogromny wpływ na sprzedaż produktów cukierniczych.

Pokazy przygotowywane są w taki sposób, aby przybliżyć cukiernikom, właścicielom cukierni, obsłudze, jak ważna jest prezentacja i forma słodkich smakołyków i jakie znaczenie dbałość o szczegóły ma w przychodach cukierni.

Najlepsze połączenie

Na BAKEPOL wraz z mistrzem cukiernictwa i piekarstwa Czesławem Meusem oraz miłośnikiem domowego wypieku chleba Piotrem Połomskim pojawi się rzemiosło w wersji EKO, ze świeżo mieloną mąką przygotowaną z dawnych odmian zbóż. Nasi goście wpadną w wir przygotowywania ciasta i wypieku chleba oraz bułek prowadzone zgodnie z tradycyjną technologią produkcji. Istotą wypieków będą surowce – pochodzące od polskich ekologicznych producentów. Będzie można skosztować chleba z dodatkiem prastarych zbóż, a także ocenić pieczywo z domieszką prastarych, pełnoziarnistych mąk mielonych na młynkach żarnowych Mockmill bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta.

Nasi goście zaprezentują również sposoby dekorowania pieczywa, które podkreślą i wyróżnią rzemieślnicze wyroby w oczach konsumentów. Obok sprawdzonych technik nacinania gotowych kęsów ciasta pokażą metodę dekorowania szablonami przygotowanymi z unikalnej miękkiej folii PVC, dopasowującej się do kształtu kęsa.

Drzewo – jak to ugryźć?

Małgorzata Kalemba-Drożdż od lat oswaja ludzi z jadalnymi kwiatami, pokazuje, że chwasty nie tylko są smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Zachęca też po sięgnięcie wyżej – po dobrodziejstwa drzew. Podczas sobotniego pokazu Małgorzata Kalemba-Drożdż zabierze wszystkich w podróż po smakowitych drzewach. Jak twierdzi specjalistka od dzikiej roślinności: „smaki drzew są zaskakujące, fascynujące, czasami trudne, ale nigdy nijakie”, i zaprasza na pokaz, gdzie będzie inspirować odkrywaniem nowych, nietypowych smaków w chlebach, bułeczkach i ciasteczkach.

Przed nami wyjątkowa odsłona targów BAKEPOL z wielu powodów. Fantastyczni goście oraz zmiana lokalizacji targów na miasto królewskie – Kraków, a także modyfikacja zakresu tematycznego prezentowanego w ramach ekspozycji. Dotychczasową ofertę dodatków, komponentów i surowców oraz maszyn i urządzeń technologicznych dla przemysłów piekarskiego, cukierniczego oraz lodziarskiego dopełni specjalistyczny sprzęt do wyposażenia kawiarni, cukierni czy baru śniadaniowego.

Więcej informacji na temat targów BAKEPOL 2019: www.bakepol.pl.