Przekąski o wytrawnych smakach

Muffiny o wytrawnych smakach wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. A przecież babeczki z dodatkiem np. szpinaku, pieczarek czy sera mogą być atrakcyjną słoną przekąską lub wręcz pieczywem śniadaniowym, które z powodzeniem zastąpi kanapki. Wasi klienci chcą czegoś więcej niż tylko „nieśmiertelne” pizzerki i paszteciki z kapustą.

Przekąski od lat cieszą się powodzeniem wśród bardzo szerokiej grupy konsumentów, czego najlepszym przykładem są choćby znane wszystkim słone paluszki czy krakersy. Co prawda, rzemieślnicza, czyli niewielka produkcja tych wyrobów wydaje się raczej nieopłacalna, ale już na preclach, muffinach na słono czy croissantach o wytrawnych smakach zarabiać może nawet mała piekarnia. Pod warunkiem, że jej produkty będą m.in. smaczne, pożywne, należycie zapakowane (aby można było jej jeść np. w drodze o pracy) i odpowiednio dobrze zareklamowane. Od kilku lat z pomocą polskim piekarzom śpieszą producenci różnego rodzaju specjalistycznych mieszanek dedykowanych do wyrobu słonych przekąsek. Oto kilka z nich.

Sporą gamę różnych wyrobów można wyprodukować z mieszanek firmy Zeelandia, takich jak Orion, Fiesta Pikantna, Cracker Mix czy Kruche Słone. Do wypieku typowych włoskich przekąsek typu grissini i panini z powodzeniem nadaje się gotowe mieszanki Uldo Pizza oraz Uldo Pizza Zioło. Firma Uldo poleca też inne kompozycje piekarskie: Uldo Precel, Uldo Kukurydza (na zdjęciu) i Uldo Czosnek. Medito to z kolei miks firmy Ireks, w którym znaleźć można m.in. suszone kawałki pomidorów i aromatyczne zioła. Firma AKO podsuwa piekarzom kilka pomysłów na produkcję atrakcyjnych przekąsek na bazie koncentratu Pieczywo Biesiadne. Do wyrobu przekąsek przeznaczony jest także Koncentrat Pikantny 25 % firmy Credin. Firma Diamant proponuje 30 % Pizza koncentrat, zaś Eco Trade poleca mieszanki Margarita (m.in. do pizzerek i aromatycznych paluchów), Amarantki (rogale półfrancuskie) oraz Mieszankę Węgierską (precle, paluchy)

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!