Oliwia Małecka i Jakub Haś zwyciężyli w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
Imprezę zorganizowano we Wrocławiu już po raz 24. W tym roku jego hasło przewodnie brzmiało: Rzemiosło – nasza przyszłość. Młodzi cukiernicy rywalizowali sobą w pomieszczeniach Cukierni S.R. Jaworscy. Ich zadanie polegało na wykonaniu tortu o wadze do 3 kg, wyrobu z karmelu lub czekolady, dwóch mazurków oraz pięciu figurek z masy plastycznej lub marcepana. Najlepiej z tymi zadaniami poradziła sobie Oliwia Małecka z Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu. Druga była Jesika Fiedorczuk z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, a trzecia Justyna Szklanny z chorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych.
Z kolei adepci piekarstwa, ugoszczeni przez właściciela Kibało – Piekarni Leśnickiej musieli w przepisowym czasie. Mieli oni zadanie przygotować chleb okolicznościowy o wadze do 2 kg, chałkę oraz dowolny produkt z ciasta półcukierniczego oraz po dwie bułki solanki, kajzerki i małgorzatki. Uczestnicy turnieju musieli także w ciągu 5 minut uformować jak największą ilość rogalików. W rywalizacji młodych piekarzy najlepszy okazał się Jakub Haś z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, który wyprzedził Kacpra Ożgę i Jakuba Sielskiego z gdańskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego.