Prawdziwe arcydzieła najlepiej podziwiać osobiście, gdyż nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą ich uroku i doskonałości. Szczęśliwie się składa, że największy skarb światowego cukiernictwa znajduje się obecnie w Polsce i wkrótce będzie można go zobaczyć na żywo. Wydarzy się to na targach Expo Sweet w Warszawie w dniach 23-26 lutego 2020.
Tym skarbem jest oczywiście mistrzowski tort Jowity Woszczyńskiej, która zdeklasowała konkurencję na Mistrzostwach Świata w Mediolanie. Przypomnijmy, że konkurencja była bardzo silna. Włosi, gospodarze turnieju, nie lubią przegrywać i wystawili bardzo dobrą pracę. Także dzieła z Peru i z Chin zachwycały perfekcją wykonania i bogactwem technik. Jednakże sędziowie nie mieli wątpliwości, kto robi najlepsze torty na świecie! Warto tu dodać, że w konkursie liczył się nie tylko wygląd, ale także smak tortu.
W Warszawie nie będzie można spróbować tortu Jowity, ale będzie można go dokładnie obejrzeć. Podpowiadamy, że warto zabrać ze sobą lupę, bo niektóre detale są tak małe, a jednocześnie tak perfekcyjne, że trzeba je oglądać w dużym powiększeniu. Podczas Expo Sweet będzie można oczywiście spotkać aktualną Mistrzynię Świata, Jowitę Woszczyńską, i zobaczyć ją przy pracy, gdyż na specjalną prośbę organizatorów targów przeprowadzi kilka pokazów. Będą one bezpłatne i dostępne dla wszystkich zwiedzających.
Oprócz najpiękniejszego tortu świata, będzie można podziwiać także prace przygotowane przez reprezentantów i reprezentantki Polski na konkursy, które się dopiero odbędą. Zobaczymy zatem prace konkursowe z Coppa del Mondo della Gelateria w Rimini oraz z Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie. Nie wiemy jeszcze jak zostaną ocenione, ale na pewno będą nieprzeciętne i warte zobaczenia.
Wszystkie te atrakcje będą jednak tylko wstępem, przygrywką do prawdziwego festiwalu dzieł sztuki cukierniczej, jaki rozegra się podczas tegorocznego Expo Sweet. W dniach 23-26 lutego 2020 zostaną rozegrane dwa wspaniałe konkursy cukiernicze: Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów oraz Międzynarodowy Konkurs Dekoracji Cukierniczych. Do obydwu zgłosiło się już kilkudziesięciu zawodników z Polski i zagranicy. Będzie można zobaczyć prace reprezentantów Włoch, Białorusi, Ukrainy, Szkocji, a nawet odległej Portugalii. Nie ma w Polsce drugiego takiego wydarzenia, jak Expo Sweet, które pozwala zdobyć aż tyle inspiracji i wiedzy o najnowszych technikach cukierniczych.
Cukiernictwo to oczywiście nie jedyny sektor, który zostanie zaprezentowany w Warszawie. Na Expo Sweet pojawi się bowiem cała czołówka firm lodziarskich, oferujących komponenty i maszyny, a także gotowe koncepty sprzedażowe – idealne rozwiązanie dla kogoś, kto chciałby od razu wejść w działający biznes. Co będzie hitem sezonu lodziarskiego 2020 roku? Nie wiemy, ale na pewno dowiemy się tego właśnie na Expo Sweet.
Wspaniałą atrakcją targów w Warszawie są zawsze konkursy deserowe. Także i przyszłoroczne Mistrzostwa Polski w Deserach zapowiadają się wyjątkowo, gdyż do wygrania jest 10 000 złotych. To spora nagroda, jeśli się uwzględni, że zawodnicy mają do przygotowania „jedynie” deser. Nagroda zostanie podzielona na dwie części – połowę zabiorą zawodnicy, a połowę otrzyma lokal (restauracja, kawiarnia), który zgłosił ich do starty.
Warto zapisać sobie w kalendarzu datę 23-26 lutego 2020 i zarezerwować czas na odwiedzenie Expo Sweet. Termin targów wypada w tydzień po Tłustym Czwartku, więc to dobry moment, aby odreagować po ciężkiej cukierniczej harówce. Wstęp na Expo Sweet dla osób z branży zawsze był i pozostanie bezpłatny. Organizatorzy kolportują ponad 50 tysięcy bezpłatnych zaproszeń, więc każdy cukiernik, lodziarz czy restaurator bez kłopotu może otrzymać wejściówkę dla siebie i współpracowników. Wystarczy jedynie zwrócić się do swojego dostawcy lub jednego z wystawców Expo Sweet. Osoby spoza branży mogą nabyć bilety w wstępu za pośrednictwem strony internetowej.
Do zobaczenia na Expo Sweet!